2018 december 15 - szombat

I. Nyírségi Disznótoros Fesztivál

Időpont
Date(s) - 2018.02.17.
Egész napos

Helyszín
Múzeumfalu

Kategóriák


Nyíregyháza ad otthont a február 17-i disznótoros fesztiválnak Tizenhat sikeres Száncsengés és Böllérverseny elnevezésű programnak adott otthont hat hektáron a Napkorona Udvarház, ahol az idén új szelek fújnak. Az ötletgazda ugyanis úgy határozott, hogy vált, és új alapokra helyezi a határokon túl is népszerű rendezvényt. A magával ragadó hangulat, az ízek kavalkádja ezúttal a Sóstói Múzeumfaluba költözik február 17-én, szombaton.

– Kinőtte az eddigi kereteit a böllérverseny, ezért más helyet kellett választani – adott magyarázatot a kiérlelt lépésére Támba Miklós, aki évekkel ezelőtt erős kézzel nagy fába vágta a fejszéjét. – Szerencsésen egymásra találtunk a nyíregyházi önkormányzattal, dr. Kovács Ferenc polgármester végig nyitottnak bizonyult, és bízunk benne, hogy mindegyik fél elégedett lesz az együttműködéssel. A teljes elnevezés így hangzik: 1. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és 17. Nemzetközi Böllérverseny, amatőr kolbásztöltőverseny és amatőr pálinkák vetélkedése.

A kora reggeli szertartás (fogópálinkás poharak csendülése, kucuk visítása, némi csend, majd zeneszó után) megszokott lesz a lebonyolítás: tizenöt kiló kolbászhúst és a töltéshez kellő felszerelést kapnak a nevező csapatok, akiknek maguknak kell hozniuk a fűszert.

– Egy kilónyit a helyszínen lesütnek és a füstölés után díjazzuk a legjobbakat. A pálinkaversenyt háromszor hét tagú zsűri és a közönség is értékeli. Sok fellépő lesz, de mivel egy hónap van még a rendezésig, egyelőre konkrétumot nem szeretnék mondani. Annyit ígérhetek, hogy emlékezetes lesz a nyírségi disznótoros fesztivál a múzeumfaluban. Ettől alkalmasabb helyszín nem is választhattunk volna: a skanzen falusias hangulatot árasztó miliője tökéletes lesz a versenyhez. A Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület honlapján és a facebook-oldalunkon folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők. Biztos vagyok abban, hogy sokakat vonz majd az észak-alföldi régió egyik legnagyobb idegenforgalmi rendezvénye.

Share Button

Olvasson tovább

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is ott lesz az OMÉK-on

Újabb két év telt el és végre elérkezett az idő, hogy kilátogathassanak Magyarország legnagyobb mezőgazdasági …

Megalakult az MNVH új Elnöksége

A mai nappal megalakult az MNVH céljainak megvalósításáért felelős testülete, az Elnökség. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős …

Kübekházi Manufaktúra

Kübekháza Község Képviselő-testülete 2017. májusában döntött arról, hogy létrehozzák a Kübekházi Manufaktúrát, német nevén Kübecker …