2018 december 15 - szombat

V. Panyolai Hagyományőrző Farsang

Időpont
Date(s) - 2018.02.10.
Egész napos

Helyszín
Főtér és Közösségi ház

Kategóriák


Ismét hagyományőrző farsangot rendez Panyola, amit ezúttal is disznóvágással kapcsolnak össze február 10-én. Az immáron ötödik alkalommal megszervezett rendezvény a helyi ifjúsági közösségek összefogását erősíti. A településen élők szinte egy emberként tekintik küldetésüknek, hogy a nagyszülőktől örökölt hagyományokat, népszokásokat és megannyi értékes tapasztalatot átadják a soron következő generációknak. Az erős tradíciók példájaként fontos megemlíteni Dr. Ujváry Zoltán professzort, aki Szamosháti fonó címmel a közösségi élet legfontosabb téli helyszínének azokat a jeleneteit gyűjtötte kötetbe, amelyek még nem vesztek a feledés homályába.

A helyi nyugdíjasklub minden évben megeleveníti az ’50-es ’60-as évek fonójeleneteit a saját maguk készítette medve-, gólya- és kecskejelmezekben, s ez adja a híres panyolai farsangolás, illetve jelmezes felvonulás egyedi látványosságát. Ilyenkor több száz maskarás járja az utcákat és be-betér egy-egy helyi portára, ahol így kisebb produkciókba, néptáncelőadásokba és táncoktatásba csöppenhet a közönség. A felvonulás végeztével 14 órától a közösségi házban kap helyet a programokkal tarkított farsangi bál.

Merthogy a jó hangulatról a helyi Béres András Kör, a Szatmár Kamara és a Csipkés együttes gondoskodik, s a résztvevők egy remek esti koncertre és zenés mulatságra is hivatalosak. S még valami: a hagyományos, már korán reggel elkezdődő falusi disznóvágáson természetesen a településen vendégei is részt vehetnek, s ízletes disznótoros ételek garantáltan a farsang idejére is maradnak majd.

Az eseményről részletes információt itt talál.

Share Button

Olvasson tovább

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is ott lesz az OMÉK-on

Újabb két év telt el és végre elérkezett az idő, hogy kilátogathassanak Magyarország legnagyobb mezőgazdasági …

Megalakult az MNVH új Elnöksége

A mai nappal megalakult az MNVH céljainak megvalósításáért felelős testülete, az Elnökség. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős …

Kübekházi Manufaktúra

Kübekháza Község Képviselő-testülete 2017. májusában döntött arról, hogy létrehozzák a Kübekházi Manufaktúrát, német nevén Kübecker …