X. Vármentő Hét – Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
2018 augusztus 14 - kedd

X. Vármentő Hét

Térkép betöltése...

Időpont
Date(s) - 2017.07.31. - 2017.08.05.
08:00 - 15:30

Helyszín
Szádvár

Kategóriák


Ez az a hét, amely során kutathatják a falakat borító sűrű omladékot, leáshatunk a pincékbe, feltárhatják a vár udvarait. Évről évre újabb tudással gazdagodhatnak Szádvár egykori képéről, rejtélyes múltjáról, életéről és pusztulásáról. Az idei ásatáson a Nemzeti Várprogram előkészítését kezdhetik el, illetve a tavalyi kutatásokat folytatnák a belső vár területén, s lehetőség szerint a vár egykori kápolnájában is árkot nyitnak.
A feltárás a vár területén hétfőtől szombatig 8:00 – 15:30-ig tart. Hétfőn természetesen érkezési sorrendben lehet az ásatáshoz csatlakozni. Az utolsó kutatási nap a péntek, a szombati napon kerül sor az árkok visszatöltésére, és a terep rendezésére. Kérjük, ha teheted, maradj velünk szombaton is, hogy minél hatékonyabban rendbe tudjuk tenni a várat a következő ásatásig.

Tízórai szünetet tartanak délelőtt 10.00-kor (15 perc), ebéd 12.00-12.30-ig, a hőségszünet 14.00-14.15-ig tart. Az eredményes és színvonalas munka érdekében kérik ezen időpontok betartását.

Sajnos, csak korlátozott számban vannak szerszámaik, ezért kérik, hogy lehetőség szerint hozz magaddal a köves omladékban való kutatásra alkalmas eszközöket. Elsősorban ezeket tudják jól használni:
· munkáskesztyű
· ásó, lapát, csákány, kapa
· reszelő
· feszítővas
· balta, metszőolló, ágvágó
· erősebb spakli, szenes vagy kerti kislapát
· egyenes élű horoló, kaparó
· ecset, kisebb méretű cirokseprű
· fémrács vagy földrosta

Kérnek mindenkit, hogy ebédre a várban elfogyasztható szendvicsről, megfelelő mennyiségű ivóvízről, kalapról, kendőről gondoskodjon magának.

A Vármentő héten bázisuk a Szögligettől északra található Szalamandra házban lesz. A szállás mellé minden ott töltött vendégéjszakához vacsorát és reggelit biztosítanak. Ennek költsége 3820 Ft/fő/éj. Fontos, hogy ezt az összeget pályázati források felhasználásával csökkenteni fogják majd, de a támogatás mértékét csak a jelentkezések lezárása után tudják pontosítani.

Ezen kívül az ebédet a várban egyénileg kell megoldani, de a hozzávalókat a Szalamandra ház konyhájában a hűtőkbe pakolhatjuk.

A szállást reményeik szerint már július 30-án vasárnap este minél többen igénybe veszitek, mert vidám szalonnasütéssel várnak benneteket. A vasárnapi szállás költsége 2820 Ft/fő, mivel vasárnapi vacsorát még nem szerveznek, de hétfői reggelit már igen.

Kérik, hogy a jelentkezéseteket legkésőbb 2017. július 15-ig küldjék el a szervezes@szadvar.hu email címre!

A jelentkezésben kérik megjelölni, hogy mely napokra igényeltek szállást / étkezést.

A visszajelzés nem csak a szállások, hanem az ásatáson dolgozók létszáma miatt is fontos, így kérik azok visszajelzését is, akik nem kívánják igénybe venni a szálláslehetőséget, csak dolgozni jönnének!

A költségek 30%-át előre kérik átutalással befizetni, ennek határideje 2017. július 22.

Név: Szádvárért Baráti Kör
Számlaszám: OTP 11734152-20030982
Közlemény: “Vármentés” + kérjük, a neveteket írjátok be (nem mindig egyezik a számla tulajdonossal)

Szeretettel várnak mindenkit, hisz ne feledd, tiéd a vár!

Szádvár rád vár!

Üdvözelttel:
Dobos János
Szádvárért Baráti Kör
www.szadvar.hu
+36-30-621-9825

Share Button

Olvasson tovább

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is ott lesz az OMÉK-on

Újabb két év telt el és végre elérkezett az idő, hogy kilátogathassanak Magyarország legnagyobb mezőgazdasági …

Megalakult az MNVH új Elnöksége

A mai nappal megalakult az MNVH céljainak megvalósításáért felelős testülete, az Elnökség. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős …

Augusztus utolsó szombatján kerül megrendezésre a IV. SÀROSD KAPA-KUPA

Az egyetlen motorsport kategória, amely bárki számára lehetővé teszi a versenyzést! Csak a benzingőz szeretetére …