2017 augusztus 21 - hétfő

Ferences modell az ország második legnagyobb egyházi épületegyüttesében

A Szeged-Alsóvárosi Ferences Templom és Kolostor, Pannonhalma után a második legnagyobb egyházi épületegyüttes, melynek középkori eredete van és a mai napig is eredeti funkciója szerint működik. Az elmúlt években a ferences szerzetesek, a hitélethez és hagyományaikhoz kapcsolódóan, komplex termékfejlesztést és turisztikai attrakciót valósítottak meg, egy ferences modellt hoztak létre.

A templomban 2012-től működik, a ferencesek 570 éves történetét bemutató, látogatóközpont, mely 11 teremben, a modern képalkotás eszközeit is felhasználva ismerteti meg a látogatókkal, a rend múltját.

A fejlesztést DAOP, Turisztikai attrakciók fejlesztése tárgyú, 265 millió forint összértékű, 40 millió forint önerővel rendelkező pályázat támogatásával valósították meg. A fejlesztést részét képezte az épület komplexum, egy részének külső renoválása, külső látogatótér és gyógynövényes kert létrehozása is. A további, belső tér fejlesztés tartalmaz, egy közösségi terem kialakítását, mely alkalmas konferenciák, illetve különböző tematikájú előadások, csoportos foglalkozások megtartására. A kolostorban lehetőségük van különböző rendezvények, például esküvők, családi események, állófogadások lebonyolítására.

A gyógynövényes kertben bemutató jelleggel több tucat növényt termesztenek, melyek növények bemutatása része az általuk szervezett, múzeumpedagógiai foglalkozásnak is. A ferencesek gyógyító tevékenységét már a törökök is alkalmazták. Valószínűleg a rend tagjai ismertették meg Alsóváros lakosságát a világhírű szegedi paprikával, melyet orvosságként használtak. A ferencesek egy speciális termékfejlesztést végeznek. Létrejött a Ferences Kolostori Termék. A saját receptjeik alapján, egy külsős cég gyártja le a termékeiket, például az alkohol tartalmú italokat. A termékcsomagolás helyben készül, a rend tagja által. Létrehoztak egy boltot, melyben kegytárgyakat és kézműves termékeket árusítanak. A fejlesztés részeként működtetnek egy webboltot, melyben 25 termékcsoportban van lehetőség, termékek interneten keresztül történő megvásárlására, az elérhetőség: http://bolt.latogatobarat.hu/. A helyi közösség tagjai számára nyújtanak lehetőséget azzal, hogy önerőből egy műhelyrendszert alakítottak ki, ahol a kézművesek elkészíthetik termékeiket és ehhez kapcsolódóan az elkészült termékek piacra jutását segítik marketing tevékenységgel. A műhelyekben készítenek natúr kozmetikumokat, kerámiákat, illetve működik asztalos műhely, építész és grafikai stúdió.

A fent megjelölt tevékenységek mellett, évente számos rendezvényt szerveznek, a keresztény ünnepekhez kapcsolódóan. Ilyen lesz az idén is, a Szent Antal-napi Liliomfesztivál június10-én, a Havas Boldogasszony Búcsú augusztus 5-6-án, a Szent Ferenc-napi Paprikafesztivál szeptember 30-án, és a SZGD Design Fröccs, október 2-7. között.

A kolostor tevékenységéhez szorosan kapcsolódva, ingyen konyhát működtetnek. A konyhán önkéntesek dolgoznak, a helyi termelők és vállalkozások által felajánlott, például zöldség félékből készítenek leveseket, egytálételeket, adnak kenyeret, péksüteményeket. A konyha a téli és a kora tavaszi időszakban, egészen húsvétig működik, naponta átlagosan 60 főnek biztosítanak vacsorát.

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Lovasterápiával az egészséges, kiegyensúlyozott elétért

Dr. Radics Péter és felesége, Dr.Radicsné Reszegi Rita közösen alapították lovasterápiával foglalkozó civilszerveztüket. Az Alapítvány …