2023 január 27 - péntek

Ferences modell az ország második legnagyobb egyházi épületegyüttesében

A Szeged-Alsóvárosi Ferences Templom és Kolostor, Pannonhalma után a második legnagyobb egyházi épületegyüttes, melynek középkori eredete van és a mai napig is eredeti funkciója szerint működik. Az elmúlt években a ferences szerzetesek, a hitélethez és hagyományaikhoz kapcsolódóan, komplex termékfejlesztést és turisztikai attrakciót valósítottak meg, egy ferences modellt hoztak létre.

A templomban 2012-től működik, a ferencesek 570 éves történetét bemutató, látogatóközpont, mely 11 teremben, a modern képalkotás eszközeit is felhasználva ismerteti meg a látogatókkal, a rend múltját.

A fejlesztést DAOP, Turisztikai attrakciók fejlesztése tárgyú, 265 millió forint összértékű, 40 millió forint önerővel rendelkező pályázat támogatásával valósították meg. A fejlesztést részét képezte az épület komplexum, egy részének külső renoválása, külső látogatótér és gyógynövényes kert létrehozása is. A további, belső tér fejlesztés tartalmaz, egy közösségi terem kialakítását, mely alkalmas konferenciák, illetve különböző tematikájú előadások, csoportos foglalkozások megtartására. A kolostorban lehetőségük van különböző rendezvények, például esküvők, családi események, állófogadások lebonyolítására.

A gyógynövényes kertben bemutató jelleggel több tucat növényt termesztenek, melyek növények bemutatása része az általuk szervezett, múzeumpedagógiai foglalkozásnak is. A ferencesek gyógyító tevékenységét már a törökök is alkalmazták. Valószínűleg a rend tagjai ismertették meg Alsóváros lakosságát a világhírű szegedi paprikával, melyet orvosságként használtak. A ferencesek egy speciális termékfejlesztést végeznek. Létrejött a Ferences Kolostori Termék. A saját receptjeik alapján, egy külsős cég gyártja le a termékeiket, például az alkohol tartalmú italokat. A termékcsomagolás helyben készül, a rend tagja által. Létrehoztak egy boltot, melyben kegytárgyakat és kézműves termékeket árusítanak. A fejlesztés részeként működtetnek egy webboltot, melyben 25 termékcsoportban van lehetőség, termékek interneten keresztül történő megvásárlására, az elérhetőség: http://bolt.latogatobarat.hu/. A helyi közösség tagjai számára nyújtanak lehetőséget azzal, hogy önerőből egy műhelyrendszert alakítottak ki, ahol a kézművesek elkészíthetik termékeiket és ehhez kapcsolódóan az elkészült termékek piacra jutását segítik marketing tevékenységgel. A műhelyekben készítenek natúr kozmetikumokat, kerámiákat, illetve működik asztalos műhely, építész és grafikai stúdió.

A fent megjelölt tevékenységek mellett, évente számos rendezvényt szerveznek, a keresztény ünnepekhez kapcsolódóan. Ilyen lesz az idén is, a Szent Antal-napi Liliomfesztivál június10-én, a Havas Boldogasszony Búcsú augusztus 5-6-án, a Szent Ferenc-napi Paprikafesztivál szeptember 30-án, és a SZGD Design Fröccs, október 2-7. között.

A kolostor tevékenységéhez szorosan kapcsolódva, ingyen konyhát működtetnek. A konyhán önkéntesek dolgoznak, a helyi termelők és vállalkozások által felajánlott, például zöldség félékből készítenek leveseket, egytálételeket, adnak kenyeret, péksüteményeket. A konyha a téli és a kora tavaszi időszakban, egészen húsvétig működik, naponta átlagosan 60 főnek biztosítanak vacsorát.

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …