2023 január 27 - péntek

Sajtban a jövő – fejlesztések a Vidékfejlesztési Program révén

Szuhafő egy nagyjából százhetven lakosú kicsinyke zsákfalu a szlovák-magyar határ közelében, a megye északnyugati részén, a Szuha-patak völgyében helyezkedik el. A település csak dél-keleti irányból, Zádorfalva felől közelíthető meg közúton. Elzártnak mondhatnánk, mégsem az. Helyi mondás, hogy aki betoppan Szuhafőre, az vagy eltévedt, vagy hívták. Azonban mindegy, hogy ez hogy történik, a Kocsis család mindig szeretettel fogadja az ide látogatókat. A környéken nem folytattak bányászati és ipari termelés, ezért az érintetlen természeti környezet, a csend és a nyugalom, az Unesco Világörökségi listájára felkerült Aggteleki-karszt barlangjainak közelsége mind-mind vonzerőt jelentenek a turisták számára.
A Kocsis család Szuhafői családi fészkét huszonöt éve hagyta el, hogy a fővárosban keressék boldogulásukat, de néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, visszatérnek a gyökereikhez. A település életében meghatározó szerepet töltenek be, számos fejlesztéssel járultak hozzá Szuhafő turisztikai vonzerejének növeléséhez, és tervezik ezt a jövőben is, számos pályázati felhívás segítségével.
Szuhafő egy különleges helyszín, ahol a domboldalon legelésző szarvasmarhák, a jól karbantartott földek szépsége, a folyamatosan épülő és a hagyományos módon felújított vendégházak várják a megfáradt vendégeket. Ahogy ők fogalmaznak: a falut körülölelő dombok változatossága olyan kirándulási lehetőségeket biztosít, ahol mindenki kultúrzajtól mentesen élvezheti a természet hangjait. Tiszta időben tisztán látszanak a Tátra hegység vonulatai.
A Kocsis család legújabb projektje, beruházása méltán nevezhető mintaértékű kezdeményezésnek. Saját forrásból egy minta sajtkészítő üzem kialakítását valósították meg, amelynek bővítéséhez, a termelési kapacitás növeléséhez várják a benyújtott pályázatuk értékelését. 2017. február 22-én sajtkóstolót tartottak Szuhafőn. Az eseményen résztvevőknek lehetőségük volt friss, különböző fűszerezésű gomolya sajtok megízlelésére, valamit érlelt félkemény és kemény sajtok kóstolására. Az ínycsiklandozó svédasztalon helyett kapott még az ugyancsak házi készítésű 30%-os tejföl, továbbá áfonya, szamóca és barack ízesítésű házi probiotikumos joghurt. A vendégeknek nem csupán a tejtermékek megízlelésére volt alkalmuk, hanem az ebből elkészült túrógombócot, túrós-gyümölcsös aprósüteményt, valamit roston csirkemellhez felszolgált sajtmártást is fogyaszthattak. Mindezen termékek elkészítése nem valósulhatott volna meg Kocsis István, Kocsis Istvánné, Bognár Gábor sajtkészítő mester és a Milk Center segítsége és hozzájárulása nélkül, valamint ne feledkezzünk meg a gyönyörű öt darab törzskönyves Jersey tehénről sem, akik ezt a kiváló minőségű tejet, mint alapanyagot szolgáltatják.
A üzemben alkalmazott technológia innovatív jellege nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az országban is egyedülálló termékek előállítása valósuljon meg. A Vidékfejlesztési Program keretében benyújtott támogatási kérelmük segítségével a jövőben megvalósuló beruházás pedig nagy mennyiségben is garantálni tudja majd ugyanezt a kézműves minőséget, feltéve, hogy a pályázatuk pozitív elbírálásban részesül.
A REL pályázati felhívást is nagy érdeklődéssel várják a beruházók, ezzel is megvalósítva a vidéki közösségük és a környező nagyobb városok együttműködését, minőségi élelmiszert eljuttatva a térségben élőkhöz. Munkahelyteremtés szempontjából is jelentős beruházást valósítottak meg, de a terveknek megfelelően a jövőben további foglalkoztatás bővítést szeretnének végrehajtani.

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …