2019 augusztus 21 - szerda

Út a munkába a zöldség termelésen keresztül Alsószentivánon

Az önkormányzat 2,4 hektáron termeszt zöldségeket, többnyire szabadföldön, azonban az igények növekedése miatt évről-évre nő a hideghajtatásban megtermelt paprika, paradicsom és kígyóuborka területe. 2016-ban 4 db 240m2-es fűtetlen fóliasátorban termesztették ezeket a zöldségeket. A 2017-es évben tovább növelik a fóliák számát, mivel az előző évben bevezetett új paprika fajtákra – pritamin és hegyes erős – nagy igény mutatkozik a lakók részéről frissen és feldolgozva egyaránt. Szabadföldön a fő növények: burgonya, hagymafélék, paprika (TV, alma-, cseresznye-, fűszer- és kápia paprika), paradicsom, zöldbab, káposzta. Kisebb mennyiségben – az árukínálat szélesítésére – termeltek cukkinit, padlizsánt is. Legnagyobb igény a paprikára van, 2016-ban közel 4 tonnát értékesítettek a különféle paprikákból. A tavalyi bevétel meghaladja a 3,6 millió Forintot. A megtermelt áruból juttattak a rászoruló családoknak is, illetve az Alsószentiváni óvodás gyerekek és iskolás tanulók is rendszeresen részesültek a helyben megtermelt, friss zöldségekből tízóraijukhoz, uzsonnájukhoz és még a Falunapon is történt értékesítés. A kertészetben bemutatót tartottak a meghívott vendégeknek és a lakosságnak július. 21-én. Igen nagy volt az érdeklődés.

2016-ban az idős lakók kérésére már két helyen árulták a megtermelt zöldségeket. Egy faház megvásárlásával a település 61-es főút melletti árusítóhelyén jelentősen javultak az értékesítés feltételei, nem függenek az időjárás viszontagságaitól. A beteg, idős lakók részére meg tudjuk oldani a termények kiszállítását is.

Az elmúlt évben nem volt veszteségük a megtermelt zöldségekből, az értékesítésből megmaradt, nem tárolható terményeket maradék nélkül feldolgozták. Folyamatosan árusítják a lefagyasztott, konyhakész sárgarépát, petrezselymet, zöldbabot, tököt, lecsópaprikát. Az új termékként bevezetett vegyes leveszöldség csomagok két hét alatt elfogytak. A többféle savanyúság (svéd uborkasaláta, vegyes vágott, csípős ecetes paprika, vegyes darabolt savanyúság), az őrölt fűszerpaprika és a többféle ízesítésű paprikakrém is kedvező fogadtatásra talált.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy Alsószentivánon nem csak a friss zöldségek árusítására, hanem a feldolgozott termékekre is nagy igény van. A 2016-os évben a piaci igények felmérése céljából előállított mintegy 1000 üveg savanyúság nagyon hamar elfogyott, ezért a jövőben ennek többszörösét kell készíteni. Jelenleg folyamatban van egy ingatlan vásárlása, ahol a meglévő épület bővítésével boltot és feldolgozó üzemet hoznának létre, kertjében pedig további fóliasátrakat húzhatók fel. A szabadföldi paprikához már tavaly is maguk által termesztették a palántát, az idei évben fűtött fóliát építenének, hogy a fóliás zöldségekhez is magunk állítsák elő a palántákat. A munkaügyi központ támogatásával többek között kistraktort pótkocsival, hűtőkamrát, fóliafűtésre kazánt tudnak beszerezni. Az önkormányzat saját forrásból vásárolt burgonyaültetőt, faházat az árusításhoz, fagyasztóládát és a már említett ingatlant, pincével, kerttel, épülettel.

A kereslet folyamatos növekedése és a rászoruló családok magas száma indokolttá teszi, hogy a jövőben szociális szövetkezetet létrehozva tovább folytassák a kertészeti termelést.

Az itt dolgozók nagy szakmai tapasztalatot tudnak szerezni a zöldségtermesztésből és feldolgozásából, amit saját kiskertjük művelésével és ott termeltek feldolgozására tudják hasznosítani.

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Két Kakas Agroturisztikai Központ és Két Kakas Gasztro és Kézműves Piac Imremajor – Balatonfenyves

Hazánkban 11 Imremajor elnevezésű település létezik. Ezek egyike, a balatoni nyaralók és a természetet kedvelők, …