2023 január 27 - péntek

Út a munkába a zöldség termelésen keresztül Alsószentivánon

Az önkormányzat 2,4 hektáron termeszt zöldségeket, többnyire szabadföldön, azonban az igények növekedése miatt évről-évre nő a hideghajtatásban megtermelt paprika, paradicsom és kígyóuborka területe. 2016-ban 4 db 240m2-es fűtetlen fóliasátorban termesztették ezeket a zöldségeket. A 2017-es évben tovább növelik a fóliák számát, mivel az előző évben bevezetett új paprika fajtákra – pritamin és hegyes erős – nagy igény mutatkozik a lakók részéről frissen és feldolgozva egyaránt. Szabadföldön a fő növények: burgonya, hagymafélék, paprika (TV, alma-, cseresznye-, fűszer- és kápia paprika), paradicsom, zöldbab, káposzta. Kisebb mennyiségben – az árukínálat szélesítésére – termeltek cukkinit, padlizsánt is. Legnagyobb igény a paprikára van, 2016-ban közel 4 tonnát értékesítettek a különféle paprikákból. A tavalyi bevétel meghaladja a 3,6 millió Forintot. A megtermelt áruból juttattak a rászoruló családoknak is, illetve az Alsószentiváni óvodás gyerekek és iskolás tanulók is rendszeresen részesültek a helyben megtermelt, friss zöldségekből tízóraijukhoz, uzsonnájukhoz és még a Falunapon is történt értékesítés. A kertészetben bemutatót tartottak a meghívott vendégeknek és a lakosságnak július. 21-én. Igen nagy volt az érdeklődés.

2016-ban az idős lakók kérésére már két helyen árulták a megtermelt zöldségeket. Egy faház megvásárlásával a település 61-es főút melletti árusítóhelyén jelentősen javultak az értékesítés feltételei, nem függenek az időjárás viszontagságaitól. A beteg, idős lakók részére meg tudjuk oldani a termények kiszállítását is.

Az elmúlt évben nem volt veszteségük a megtermelt zöldségekből, az értékesítésből megmaradt, nem tárolható terményeket maradék nélkül feldolgozták. Folyamatosan árusítják a lefagyasztott, konyhakész sárgarépát, petrezselymet, zöldbabot, tököt, lecsópaprikát. Az új termékként bevezetett vegyes leveszöldség csomagok két hét alatt elfogytak. A többféle savanyúság (svéd uborkasaláta, vegyes vágott, csípős ecetes paprika, vegyes darabolt savanyúság), az őrölt fűszerpaprika és a többféle ízesítésű paprikakrém is kedvező fogadtatásra talált.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy Alsószentivánon nem csak a friss zöldségek árusítására, hanem a feldolgozott termékekre is nagy igény van. A 2016-os évben a piaci igények felmérése céljából előállított mintegy 1000 üveg savanyúság nagyon hamar elfogyott, ezért a jövőben ennek többszörösét kell készíteni. Jelenleg folyamatban van egy ingatlan vásárlása, ahol a meglévő épület bővítésével boltot és feldolgozó üzemet hoznának létre, kertjében pedig további fóliasátrakat húzhatók fel. A szabadföldi paprikához már tavaly is maguk által termesztették a palántát, az idei évben fűtött fóliát építenének, hogy a fóliás zöldségekhez is magunk állítsák elő a palántákat. A munkaügyi központ támogatásával többek között kistraktort pótkocsival, hűtőkamrát, fóliafűtésre kazánt tudnak beszerezni. Az önkormányzat saját forrásból vásárolt burgonyaültetőt, faházat az árusításhoz, fagyasztóládát és a már említett ingatlant, pincével, kerttel, épülettel.

A kereslet folyamatos növekedése és a rászoruló családok magas száma indokolttá teszi, hogy a jövőben szociális szövetkezetet létrehozva tovább folytassák a kertészeti termelést.

Az itt dolgozók nagy szakmai tapasztalatot tudnak szerezni a zöldségtermesztésből és feldolgozásából, amit saját kiskertjük művelésével és ott termeltek feldolgozására tudják hasznosítani.

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …