2021 április 22 - csütörtök

Madárkisokosként működő családi vállalkozás Zákányszéken

A Csongrád megyei Zákányszék településen található a Madárkert, mely egy hivatalosan látogatható, kis létszámú állattartó telepként funkcionáló, de tulajdonképpen egy különleges díszmadár, kisállat gyűjtemény és állatsimogató.

A hazánkban, elsőként megnyitott díszmadárpark, 1993 óta üzemel, mely időkben elsősorban madarászok keresték fel, majd 2005-ben döntöttek úgy, az általuk tenyésztett egzotikus állatok bemutatását a nagyközönség számára is elérhetővé teszik. Az elmúlt időszakban évente mintegy 6-7 ezer fő látogató kereste fel a kertet. A szakvezetés kb. egy órát vesz igénybe.

Jelenleg több mint 80 fajta madárral és kisemlőssel foglalkoznak, melyek összlétszáma eléri a 300 egyedet. A gyűjteményben, kizárólag tenyésztett, háziasított egyedek tekinthetőek meg. Az állományban találhatóak, Ausztráliai-óceániai, ázsiai, afrikai, dél-amerikai papagájok, egzóták, veréb alkatúak, fácánok, frankolinok, fogoly félék, fürjek, baromfi félék, pávák, pulykák, futómadarak, lúdalkatúak, galambok, illetve egyéb állatok, mint például csincsilla, japán mókus vagy mocsári hód, más néven nutria.

Az állatok ellátása komoly szaktudást, elhívatottságot követel. A tulajdonosok tapasztalataikat szívesen megosztják mindazokkal, akik érdeklődnek, az egzotikus madarak és kisemlősök tartása iránt. Többek között ezért hozták létre honlapjukat, a http://madarkert.hu/ elérhetőségen, illetve megtalálhatóak közösségi oldalon is a https://www.facebook.com/madarkert/ címen. A honlapon rengeteg fotó található, és részletesen tájékozódhat az érdeklődő az egyes fajok tartására vonatkozólag. Úgymint külső megjelenés, viselkedési jellemzők, tartási körülmények, hely és hőmérséklet igény, részletes táplálási, etetési információk, szaporodás.  Az állatok ellátásához naponta megközelítőleg 10 kg szemes takarmány, plusz gyümölcs, lágyeleség, diófélék és vitaminok szükségesek. Leggyakoribb eledel a gabona és köles félék, napraforgó. Különleges táplálék például a máriatövis és a fekete dió.

A családi vállalkozásként működő Madárkert a jelenlegi helyét már kinőtte, és mivel fejlesztésre helyben nincs lehetőség, ezért költözés mellett döntöttek, ezért a díszmadár és kisállat gyűjtemény, a Csongrád Megyei Zákányszéken, május végéig tekinthető meg.

Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …