2018 április 24 - kedd

Civilek a közösségért – Pályázati lehetőségek civil szervezetek számára

A Széchenyi Programiroda győri munkatársai és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei területi felelőse március 1-én fórumot szervezett civil szervezetek számára.

A programnak a győri Rómer Ház adott otthont.

Köszöntőt mondott Takács Krisztián, a Rómer Flóris Művészeti és Történelmi Múzeum Kommunikációs és marketing csoportvezetője, országgyűlési képviselő. Beszédében kiemelte, hogy a Rómer nem csak a kultúra, hanem a civilek háza is.

Tompa Krisztián, a Széchenyi Programiroda tanácsadója bemutatta a Programiroda működését, feladatait. Elmondta, hogy szeretnének egy „Civil kávézót” indítani a Rómer Házban, mely egyrészt kapcsolatépítési lehetőséget kínál a térségi civil szervezetek számára, másrészt ezen alkalmakon is személyre szabott pályázati tanácsadást biztosítanának számukra.

Előadásában az „EFOP- 1.8.11-17 – Az egészségtudatos fogyasztóvá válás helyi szintű elősegítése” felhívást ismertette, kiemelve a civil szervezetek eddigi tevékenységét az egészségtudatosság elterjesztésében.

Varga Zsuzsanna SZPI tanácsadó a „GINOP-5.1.3.-16 Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” felhívásról beszélt. A társadalmi vállalkozások ösztönzésével olyan társadalmi célokkal összefüggő fenntartható munkahelyek létrehozása a cél, melyek nagyrészt hátrányos helyzetű munkanélküliek számára biztosítanak jövedelemszerző tevékenységet. Ez a társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódó munkahely-teremtési tevékenység különösen fontos az alacsony munkaerő-piaci kereslettel rendelkező térségekben.

Az egyházi és civil szervezetek közötti együttműködés erősítésének fontosságáról és az „EFOP-1.3.7-16 – A társadalmi kohézió erősítése az egyházak közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével” felhívásról Saáry Tibor SZPI tanácsadó beszélt.

Székely Rita, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei területi felelőse a Vidékfejlesztési Programról, a Hálózatról és a megyei LEADER egyesületekről tartott előadást, majd regionális klímareferensként a „KEHOP-1.2.1. Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” felhívást ismertette.

Az előadások után lehetőséget biztosítottunk szakmai és civil szervezetek számára, hogy bemutatkozzanak a jelenlévők számára.

Antal Krisztián, az Új Nemzedék Győri Közösségi Tér ifjúságszakmai koordinátora a megyében megvalósított és tervezett komplex ifjúsági fejlesztési tevékenységükről és az Új Nemzedék Újratöltve projektről tartott előadást, a Civil Információs Centrum címet elnyert Kisalföld Vállalkozásfejlesztési Alapítvány munkatársa, Bányai Péter pedig a civilek számára nyújtott szolgáltatásaikról beszélt a jelenlévőknek.

Sényi Kata, a Sapientia Műhely Egyesület elnöke civil szervezetek működéséhez kapcsolódó tevékenységüket, szemléletformálásra irányuló kezdeményezéseiket mutatta be számunkra.

A hivatalos program befejezése után a résztvevők és a szervezők közötti kötetlen beszélgetés során már több, civil szervezetek együttműködésével megvalósuló, közösen kidolgozandó projekt terve körvonalazódott.

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Medvehagyma Ház – Ökoturisztikai Látogatóközpont

Orfűn tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Füziné …