2023 január 27 - péntek

Nagykunsági Ízek és Termékek védjegy

Dr. Pusztai Gabriella történész, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatója, Hajnal László művelődésszervező, közösségfejlesztő, az Óballért Egyesület vezetője, Pusztai Zsolt muzeológus, a Túri Fazekas Múzeum igazgatója és Gyebnár Péter a Fenntartható Térségért Alapítvány kuratórium elnöke alkotja azt a szakmai bizottságot, mely a Nagykunság kézműves hálózatának kiépítésén, értékteremtő minőségbiztosítási és védjegy rendszer bevezetésén tevékenykedik. A műhely munkát szakmai közreműködésével Dr. Barancsi Ágnes MNVH JNSZ megyei referens segítette.

A Nagykunság területén jelentős számú tanya található, melyek jövőjének egyik kulcskérdése a megélhetést biztosító KÖZÖS értékesítési lehetőségek megléte, a vidéki közösségek és a városok közötti együttműködés kialakítása, a város-vidék kapcsolatának megerősítése. A Közösség a Megújuló Vidékért Egyesület „A Nagykunság kézműves hálózatának kiépítése, értékteremtő minőségbiztosítási és védjegy rendszer bevezetése” címmel nyert a Földművelésügyi Minisztérium 2016. évi nemzeti tanyafejlesztési pályázatán. Komplex fejlesztés célja a Nagykunság tanyáin, zártkertjeiben tevékenykedő családi gazdaságok, kistermelők, kézművesek feltérképezése a helyi termékek készítésének előmozdítása, a közös termelési-értékesítési csatornák. A Nemzeti Vidékstratégiával összhangban hosszú távú célként fogalmazódik meg az említett tájegység lakosságának kiváló minőségű, nyomonkövethető élelmiszerekkel történő ellátása. A termelésben a minőség alapvető szükséglet, a piaconmaradás feltétele, így az egészséges tanyai termék előállítás felügyeletére minőségbiztosítási rendszert vezet be a szervezet. A termékek kiváló minőségét védjeggyel szeretnék garantálni. Használata megvédi a helyi gazdák által előállított termékeket, egységes arculat formájában megjeleníti, pozícionálja, kommunikálja a településeket, azok értékeit a célközönség felé. További céljuk, hogy a vásárlók keressék és preferálják a védjeggyel ellátott helyi termékeket.

Nagykunság térség versenyképességének, közösségformálásának javítása érdekében létrehozták a lokális, tradicionális ízekre és formavilágra épülő kézműves íz- és termékházat Mezőtúron. Jelen fejlesztés során a termékházat termékpalettájának szélesítésével, közösségi térré, továbbá hazai és nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező, versenyképes un. integrátori egységgé szeretnénk alakítani. A termék egységes, homogén, kiváló minőségét a vásárlók elvárásainak az állami és Európai Uniós előírásoknak megfelelő minőségbiztosítási és védjegy rendszer kiépítésével lehet garantálni.

A Nagykunság néphagyományának, értékeinek megőrzése érdekében „kulturális” párbeszédet indított a szervezet. Kardinális célként fogalmazódott meg a gyermekek, fiatalok látókörének szélesítése, a lokális egyedi és népi értékek felismerése, tisztelete, a helyi identitás tudat erősítése, az értékteremtő, érték-előállító mintapéldák kialakítása. Az apró kezek kézműves műhely munka keretén belül a gyermekek megismerkedhetnek a kézműves mézeskalács készítés, az agyagozás, szalmafonás, stb. rejtelmeivel.

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …