2021 szeptember 19 - vasárnap

2016 év gazdája az abádszalóki Pokoli Konyhából

 

Varga Csilla és párja Ladányi András néhány éve vágtak bele a chili termesztésbe, feldolgozásba Abádszalókon. Korábban soha nem foglalkoztak kertészettel, így egy teljesen új kihívás elé kellett nézniük mindenféle tapasztalatok nélkül. Az építőiparban dolgozó férj egy téli holtszezonban az interneten böngészgetve talált rá egy chili magokat forgalmazó weboldalra. Elmondásuk alapján nem volt könnyű az első évük. A lakásukat beterítették a keltető tálcák, műanyagpoharak. Kellő szakismeret hiányában rengeteg hibát követtek el, a kiszáradástól a túlöntözésig, a palántadőléstől a levéltetű okozta károsodásig. Több-kevesebb sikerrel sikerült a palántákat a kertbe kiültetni a nyár közepére. Nem is gondolták, hogy első szezon mennyisége, milyen jelentős termést fog hozni. Az őszi betakarításkor már kiderült, hogy a termés meghaladja a saját szükségleteiket, így elkezdtek szószokat, krémeket készíteni.

A szerzett tapasztalatok alapján a következő évtől kezdve vetéstervet és gazdasági helyzetértékelést készítettek. A chili mellett új portfóliót alakítottak ki, különleges paradicsom és fűszernövény termesztésbe kezdtek. A fóliasátor és a kordonrendszer felállítását családi kalákában végezték. A termesztési és növényvédelmi ismeretek specifikumait, fortélyait egy helyi kertésztől tanulták meg. A sikeres évek eredménye a nagy mennyiségű termés lett, melyből frissen szedve bőven jut a helyi piacokra, és kiszolgálja a készülő termékeket is alapanyaggal. A piacokon és az ismerősi körben a kezdeti kíváncsiságot és rosszallást mára már felváltotta a megelégedett vásárlói kör.

Speciális, egyedi termékeik:

  • nyers, friss chili paprika, különleges paradicsom (zöld, fekete, csíkos, kék stb.)
  • savanyított termékek (savanyított jalapeno paprika és extra erős savanyított vegyes chili paprika)
  • chili paprika krémek (vegyes chili paprika krém, habareno chili paprika krém, 1 millió+ chili paprika krém, Carolina Reaper krém)
  • paradicsom alapú chili szószok (cayenne szósz, jalapeno szósz, habareno szósz barna és sárga, 1 millió+chili szósz piros és sárga kivitelben.
  • tömény 93%-os chili szószok egy-egy chilifajtából szelektálva, erősségük szerint növekedő sorrendben: 7 Pod Barrackpore, Trinidad Scorpion Butch “T”, és Trinidad Moruga Scorpion
  • paprika őrlemény (füstölt fűszerpaprika őrlemény, cayenne bors, extra erős)

A cayenne paprikából készül termékek kevésbé csípősek. A közepes erősségű krémeik csokoládé színű habanero paprikából származnak, markánsabb ízvilágot képviselnek.. A két legerősebb fajta krém közül az egyik az „1 millió +” nevet viseli, mely a legerősebb fajták keverékéből készül úgymint 7 Pod / 7 Pot, Trinidad Moruga Scorpion, Naga Viper, Trinidad Scorpion Butch “T”; a másik a Carolina Reaper-ből készült krémük, amely fajtát most a világ legerősebbjeként tartanak számon. A paradicsom alapú szószokat négy erősségi fokozatban készítik, melyeket Cayenne, Jalapeno, Habanero és az 1 millió SHU feletti paprikákból válogatva állítanak elő. A tömény, tisztán chiliből készült szószaikat fajta szelektáltan, egy-egy chilifajtából állítják elő, melyek erejük miatt már csak a haladó erős fogyasztóknak ajánlott. Különleges szín- és formavilágú paradicsomfajtákat vonnak be a termelésbe, mely a szószok kiváló alapját adja.

Mindketten főállásban dolgoztak, ezért az értékesítés a kezdetekkor nehézkesen ment, de ahol megjelentek mindig nagy sikert arattak. Elsősorban a környékbeli piacokra termelnek. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyi piacszervezésről bátran elmondhatjuk, hogy a helyi közösségek életében kiemelkedően fontos szerepet játszik, kardinális találkozó hellyé alakult. Varga Csilla és Ladányi András termelőkkel való személyes kapcsolat biztonságot, megbízhatóságot és minőséget jelent a vásárlók számára, tovább erősödik a termelő és a vásárló kapcsolata.

Kiváló minőségű termékeiknek köszönhetően országos hírű rendezvényekre (pl. Mohácsi busújárás, Böllér fesztivál-Túrkeve, Birkafesztivál-Karcag, Márton napi vigaszság-Bogács) is gyakran eljutnak. Tapasztalataink alapján kuriózumnak számító termékeik eladják magukat, mert aki egyszer vásárolt általában vissza is jön. A háztól történő eladással is jelentősen növelni tudják bevételeiket.

Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter, id. Hubai Imre Csaba a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Elnöke és Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnökétől vehették át az Év Gazdája díjat 2017. március 2-án Szolnokon a Megyeháza dísztermében.

A jövőben szeretnék tovább növelni a termőterületük nagyságát, szeretnék továbbá bővíteni a termék szortimentet is, hogy reményeiket beváltva tisztességes megélhetést tudjanak biztosítani családjuknak. Innen indult a történet, mindent magunknak kellett – akár a saját kárunkon keresztül is – megtanulni, ismereteket szerezni. Ma már kistermelőként végzik a munkákat. Gazdaságuk felállítása, rendszere példaértékű szemlélettel bír a mezőgazdasági kisüzemi fejlesztés területén. Kardinális pontként kezelik a vidéki élet megbecsültségét és vonzerejét, a vidéken élők életminőségének javítását. Fontosnak tartják bemutatni elsősorban gyermekeinek, de a fiataloknak is a hagyományos tudáson alapuló, kistermelői tevékenységből származó termékek előállításának bemutatását.

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …