2018 szeptember 25 - kedd

Nemzetközi kapcsolatok Nógrád megyében

Az MNVH Nógrád megyei területi felelősének kezdeményezésére az erdei turizmus fejlesztésére és az idegenforgalmi lehetőségek kiaknázására irányuló javaslatokat is megfogalmaztak holland vendégek az Ipoly Erdő Zrt. kiránduló központjaiban tett látogatás alkalmával.

Statisztikai adatok alapján Németország után a Hollandiából érkező turisták töltenek el legtöbb vendégéjszakát Nógrád megyében. Parditka Magdolna, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársának segítségével látogattuk meg a nógrádi helyszíneket. Magyarország és ezen belül Nógrád megye kiváló adottságokkal rendelkezik az ökoturizmus terén, azonban adottságaink kihasználása még koránt sem teljeskörű. Az ökoturizmusban résztvevők legfőbb motivációja a táj és a természet tanulmányozása, megfigyelése, a felkeresett desztináció helyi kultúrájának megismerése. Napjainkban azonban egyre inkább előtérbe kerül az élményszerzés, új helyek felfedezésének igénye is.

Az Ipoly Erdő Zrt. kirándulóközpontjai között a legkomplexebb szolgáltatáshalmazzal a Katalinpusztai Kirándulóközpont rendelkezik. Az alapszolgáltatásokon és a diósjenői szabadidőparknál részletezett kínálati elemeken és szolgáltatásokon kívül a szendehelyi bemutatókerttel, különféle témanapokkal, egy különlegességnek számító méhészeti bemutatóval várja a gyermekeket. A felnőttek időtöltésének kellemesebbé tételéért pedig látogatóközpont, étterem és szálláshely is létesült a területen. Legújabb eleme, a „Báthory kincse nyomában” tanösvény, mely minden tekintetben eltér a megszokott tanösvényektől, hiszen nincs kitáblázott nyomvonala. Az érdeklődők okostelefonnal, és GPS készülékek segítségével tájékozódhatnak és szerezhetnek információt a Naszály kulturális és természeti értékeiről.

A Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark a legifjabb, és a legkevesebb szolgáltatással rendelkező. Az alapszolgáltatásokon kívül található a területen vadaspark, de unikalitását az egyedülálló növénygyűjtemény adja. Célcsoportját elsősorban a Balassagyarmat és környékén elő családok alkotják, akik számára a Nyírjes már korábban is az egyik legkedveltebb rekreációs terület volt.

Nógrád Megye Önkormányzata, Balassagyarmat Város Önkormányzata és a l’AIG (Associazione Italiana Alberghi per la Gioventù) / Az Ifjúsági Szállodák Olaszországi Egyesülete/ között létrejött Társulási Egyezmény. Több, mint 15 éves kapcsolatra tekint vissza az olaszországi Calabria régió és Nógrád megye együttműködése. Balassagyarmat és Lamezia Terme testvérvárosi kapcsolatot ápol.

Az Associazione Italiana Alberghi per la Gioventù a továbbiakban AIG egy erkölcsi és segítő, non-profit szervezet, amely 1945-ben jött létre azzal a céllal, hogy előmozdítsa a fiatalok kulturális turizmusát a szálláshelyek alapításán és működtetésén keresztül; tagja és Olaszország felé az egyetlen képviselője az Ifjúsági Szállodák Nemzetközi Föderációjának (HI – Hostelling International), ami a legnagyobb, fiatalok fogadásáért felelős világszervezet, mely az UNESCO-nál konzultációs státussal bír.

Tekintve, hogy az AIG, intézményes célja a fiatalok turizmusának előmozdítása az Ifjúsági Szállodák létrehozásával és működtetésével, minden más aktualizálás, mely ezzel a céllal egybeesik, így erkölcsileg, kulturálisan és fizikailag javítja a fiatalok turizmusát, a turizmus gyakorlatán keresztül, pótolhatatlan eszköznek tekintendő a fiatalok társadalmi megbecsülésének előmozdítása és kölcsönös elismerése érdekében, tehát a béke és a testvéri szolidaritás egyetemes érzéseinek megszilárdítása céljából. A Felek megegyeztek, hogy saját intézményeik körzetében, a turizmuson, valamint az egyéni és csoportos utazásokon keresztül előmozdítják az ifjúsági, az iskolai, a szociális, és a családi turizmust, helyi történelmi, művészeti és kulturális valamint környezeti értékeiket megismertetését, s növelik a népek kölcsönös megismerését az emberek közti szolidaritás megszilárdítása és továbbfejlesztése érdekében. Továbbá megerősítik a polgári együttélés értékeit, s hozzájárulnak az ifjúság erkölcsi, szellemi, kulturális és fizikai fejlődéséhez. Nógrád Megye kötelezettséget vállal olyan projektek megvalósításában való együttműködések létrehozásában, amik a megyei és nemzeti határokon belül a társadalmi vendégszeretet, s a fenntartható turizmus kultúráját terjesztik.

Következő Előző
 

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Bemutatkozik a Kimlei Kertbarát Kör

A Mosoni-Duna kanyarulatában, Győr-Moson-Sopron megyében a Mosonmagyaróvárt és Győrt összekötő ősi út mellett fekszik a …