2020 november 23 - hétfő

Etyeki Piknik rendezvénysorozat

Az Etyeki Piknik rendezvénysorozatot 2013-ban indították el és évente négy alkalommal, évszakonként rendezik meg Etyeken, az Újhegyi pincesoron és Szépvölgyben. Program- és gasztronómiai kínálatában minden rendezvénynél a jellemző, szezonális sajátosságokat vannak alapul véve; így például télen a farsangi vagy tavasszal a húsvét kultúrköre határozza meg az eseményt, nyáron a rozés és a lecsó, ősszel pedig a szüret köré szervezik a rendezvényt. A helyszínen kinyitnak a pincészetek, kézműves vállalkozók a sonkástól és sajtostól kezdve a szörpösön, mézesen és cukrászon keresztül a párlatosig, hogy igényes kulturális programok kíséretében mutassák be termékeiket.

Fő cél volt egyrészt, hogy a korábbi országos fesztiválok (Pincefesztivál és Kezes-lábos) ellentétben ne csak évente két hétvégén lehessen Etyekről hallani, hanem a rendszeresebb programok hatására tartósan a köztudatban tudjon maradni és ennek köszönhetően növelni tudják a visszajáró vendégek létszámát a nem rendezvényes időszakokban is. Sőt a négy Etyeki Pikniket is kiegészült és az őszi, téli időszakban további három tematikus rendezvény szervezésével igyekeznek látogatókat csábítani az etyeki térségbe.

A térség turisztikai vonzerejének ilyen módon való növelésével pedig a cél, hogy ezzel ösztönözzék a helyi vállalkozások fejlesztését, ezzel erősítsük a munkahelyteremtést, segítsük a térség gazdasági erősödését.

Másik fő cél az alábbi kulturális, köznevelési szerepvállalás nevezhető: az Etyeki Piknikek programon keresztül szeretnék megmutatni látogatóinknak a legkiválóbb hazai és határon túli kézműves kiállítók remekeit, művészeink, zenészeink tehetségét, hogy igényes programokon keresztül minél több embert nyerjenek meg az általuk bemutatott jellemzően magyar kulturális értékeinknek. Újgenerációs fesztiváljaink, az Etyeki Piknikek szervezésekor is kiemelt cél volt a hazai kulturális élet, a művészetek különböző ágainak (zene, népzene, kézművesség, stb.) támogatása, illetve a közművelődés, népnevelés elősegítése, jellemzően magyar kulturális értékeink, hagyományaink ápolása, védelme, közvetítése.

Borvidék lévén, természetesen fontos szerepet játszanak a bor és az ehhez kapcsolódó hagyományaink is. A felnőtteknek igényes kulturális programokat szerveznek, illetve a minőségi és tudatos borfogyasztással kapcsolatos információkat igyekeztnek átadni számukra. Az Etyeki Piknikek során megismertetjük őket a Kárpát Medence borvidékeivel, a különböző régiókból származó turisztikai, gasztronómiai és kulturális értékeinkkel. 2017-es piknik rendezvények:

 

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …