2023 január 27 - péntek

Népművészet a vidékfejlesztésben

Nyikus Anna elnök asszony vezetésével, 1989 óta működik a Komárom-Esztergom megyei Népművészeti Egyesület. Ahogy a neve is jelzi, működési területe szűkebb pátriánk és népművészettel foglalkozó tagsága is innen kerül ki, akik több mint 10 szakágban, közel 60 fő tevékenykedő tagot számlál. Tagjaink népművészek és népi iparművész címmel, pályázati díjjal, kitüntetéssel rendelkeznek. Az egyesület 2012-ben a Magyar Kultúra Napján, közösségi és hagyományápoló alkotói munkájáért minisztériumi elismerést, Csokonai Mihály díjat kapott.

A szervezet központja Komárom (Szőnyben) található. Sok szervezettel ápol jó kapcsolatot, így a Szőnyi Kulturális Egyesülettel és a Nemzeti Művelődési Intézettel is. Tagja továbbá Népművészeti Egyesületek Szövetségének.

Az egyesület céljai legfőképpen elősegíteni a megye közigazgatási területén működő, tárgyalkotó népművészettel foglalkozó alkotók, alkotó közösségek, civil szervezetek közművelődési intézmények művelődési céljainak megvalósulását. Részt venni a tárgyalkotó népművészettel összefüggésben a térségben megrendezésre kerülő nemzetközi, országos, megyei rendezvények szervezésében. Ösztönözni, bátorítani, segíteni, gondozni a szakterület kistérségi, megyei, regionális, országos és nemzetközi kulturális kapcsolatait. Elvégezni a tárgyalkotó népművészettel foglalkozó alkotók, közösségek vezetőinek képzését, a közösségek tagjainak továbbképzését, felkészítését, hagyománykutatást és annak megújítását. Segíteni az óvodák, iskolák hagyományőrző, népi tárgyalkotó tevékenységét. Népművészeti vándorkiállításokat, mesterség bemutatókat, játszóházakat, táborokat szervezni, a közösségfejlesztés, a kézművesség népszerűsítése és nem utolsó sorban a fiatalok bevonása érdekében.

Az egyesület tevékenységei: Hagyomány és innováció céllal Kreatív Stúdiót működtet a kézműves szakágak megújítására; Praktika Klub; Információközvetítés, tanácsadás; Rendezvények, események (részvétel és szervezés); Képzések, továbbképzések; Szolgáltatások, közvetítések; Játszóházak, mesterség bemutatók, kiállítások; Hagyományápolás, kutatás, innováció; Egyéb programok, projektek

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …