2023 január 27 - péntek

HarminczHázas PálinkaVáros

“A Pálinkaváros, több mint múzeum: egy kitalált város, ami ad egy életérzést, egy játék a lelkekkel, egy itt maradt városrész a 30-as évekből”

Lakitelek-Tőserdő szélén épült fel a Harminczházas PálinkaVáros, amely az 1930-as évekbe repíti vissza a látogatókat. A korhű dokumentumok, az eredeti tárgyakkal berendezett műhelyek és boltok közt sétálva kiderül, hogyan lettek egy gyümölcsökből élő család tagjai városalapítók…

A PálinkaVáros évszázados időutazás, ami nem csupán múzeum, hanem több annál. Életkép a jó száz évvel ezelőtti vidéki, kisvárosi Magyarországról. Egy kitalált, mégis valós település lenyomatának élményvilága, amely hihető is, meg nem is. Egyfajta játék a lélekkel. Sajátos kapcsolat a mai világ és a száz évvel ezelőtti világ között.

Az alkotók érdekes dolgot szerettek volna csinálni, ami több, mint egy múzeum. Egy kitalált várost hoztak létre, ami egy életérzést közvetít. Beltartalomban többet akartak adni, mint egy 30-as évekbeli utcát lemásolni viaszbábukkal, élettelenül. Ez egy romantikus időutazás egy békebeli időszakban.

Hihető is, meg nem is. Ami a házban megtalálható, egy hiteles város lenyomata. Az alkotók célja a Harminczházas Pálinkavárost élettel megtölteni, és kapcsolatot találni az akkori és a mai világ között.

A város életének bemutatását egy történetre fűzték fel. A látogató a PálinkaVárosban, a Magyar Királyi Államvasutak állomásán a vasutastól értesülnek arról, hogy a vonatuk egy órát késik. Annak a megérkezéséig ütik el az időt a város bejárásával a bakter ízes történetein keresztül ismerve meg a város fordulatos történetét.

A történet szerint a települést Almássy Archibald és Petrezselyem Pál alapította. Ők ketten pálinkát főztek, eladni azonban nem tudták a szesztilalom miatt. Petrezselyem apuka patikája kapóra jött, ott azonban az alkoholt kizárólag gyógyászati célra használták. De a fiúk megtalálták a módját, hogyan lehet a gyümölcspárlatból tinktúrákat, gargalizálókat, torok- és szájöblítőket készíteni, szigorúan gyógyászati céllal. A fiolák azonban nem mindig gyógyszert tartalmaztak…

A PálinkaVárosban, az Almássy körúton sétálva úri szabóság, vegyeskereskedés, fűszer- és pálinkapatika, szatócsbolt, korabeli mozi, fényképíró és vándorfotós, italbolt, szálloda, borbélyműhely mellett haladnak el. A borozó az alagsorban elhelyezett műintézmény. Az italpult mögött rejtett ajtón át vezet az út a keresztboltozatos mennyezetű pincébe, ahol a pálinkafőzés korabeli eszközei és a pálinkatrezor mellett egy zugfőzde berendezései is helyet kaptak.

A Harminczházas PálinkaVárosnak helyet adó épületegyüttes valamikor a Szikra Téesz központja volt a Muraközy-kúriával együtt. A PálinkaVáros alapgondolata az volt, hogy a térség természeti vagyonát összefűzve otthont teremtsenek a hazai gyümölcsből készülő pálinkának, illetve a magyar kultúra egyik fontos termékét fogyasztó vendégnek, mindazonáltal a helyben található hasznos növényekkel kapcsolatos hétköznapi tudásnak is. Ezért építettek a főépületben látványfőzdét, a művelethez kapcsolódó régi eszközöket pedig a múzeumban mutatják be. A lepusztult istálló, kocsiszín, üzemi étkezde, irodaház új funkciókat kaptak. A téglaburkolatok rusztikus hatást keltenek. Elkészült az étterem, a közösségi ház.

A helyről azt beszélték a helyiek, hogy a fák között talált régi kövek egy Árpád-kori templom romjaiból származnak. A feltárás azóta megtörtént, és a feltételezés igaznak bizonyult. A fontos sószállító útvonalon a XI. században épült a pusztatemplom. Az Árpád-kori templom alapjai megtekinthetők a látogatók számára. Erre az értékre alapozva azóta itt Archeológiai Központot is létrehoztak kiállítással, konferencia központtal, rendezvénytérrel, amely a kézműveseket is befogadja. Honti Attila építész, az egész fejlesztés megálmodója, szeretné a templom környékét is feltárni, mert a dombok alatt található 3000 sír sokat árulkodhat a környék honfoglaláskori szerepének tisztázásában.

Várják iskolai osztályok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek jelentkezését, akiknek speciális programlehetőségeket ajánlanak. Pl.: rendhagyó irodalomóra a harmincas évekből; kamaraszínház; drámajáték; közösségfejlesztő programok; gyógyfüves foglalkozások; természetjárás. Kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség. Itt üzemel a Tőserdei Pálinkaház Étterem.

A PálinkaVáros épületében kicsi Szatócsbolt kínál fűszer- és gyógynövényeket, illóolajokat, szappanokat, mézet, kézműves termékeket.

A KultúrMűvek szervezésében folyamatosan rendezvények színesítik a PálinkaVáros életét. A KultúrMűvek évente tízezer érdeklődőre számít, elsősorban a kultúra iránt fogékony közönségre, a kultúrturizmusra alapozva. Rendezvények többek között: Széna vagy Szalma Fesztivál; Tiszavilág Fesztivál; esti előadások, foglalkozások (Teaház; Bábszínház; Rendhagyó irodalom óra; Rendhagyó történelem óra – régészet; Aranydió túra kincskereséssel kicsiknek; Fűben, fában orvosság! gyűjtögetéssel; Az erdő elemei – kicsit tudományosabban; Kerekerdő kerékpártúra; Rejtélyes holtág éjszakai séta; Hajókészítő – makett építés; interaktív játékverseny animátorral.

Bemutatkozó film: Tőserdei Pálinkaház

 

Elérhetőség:

HarminczHázas PálinkaVáros

6065, Lakitelek, Szikra tanya 28.

Email cím: harminczhazas@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/harminczhazaspalinkavaros

Telefonszám: 06-70/931-7868

Kecskemét, 2017. április 17.

Tóth Márta

Bács-Kiskun megyei területi felelős

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Következő Előző


Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …