2023 január 27 - péntek

Jovánczai Hétpecsétes, de nem titok

Van egy hely, Tolna megye szívében, egy eldugott település, ahol az összefogás ékes példájával találkozhatunk. Ez a település pedig Gyulaj, az ezerfős kisfalu, ahol többen összefogtak, álmodtak egyet, sokáig tervezgettek, majd megvalósítottak valami egészen figyelemreméltót.

A történet valahol akkor kezdődött el, amikor világossá vált a falu vezetői, az itt élők és a segítő szándékúak számára, hogy csakis valami olyan komplex megoldás segítheti fellendíteni a település életét, ami gazdaságilag, szociálisan és mentálisan is lehetőséget kínál a fejlődésre.

Kezdjük is az elején: a közmunka program továbbfejlődésével, melynek hozománya lett a több hektáron megtermelt rengeteg termény, amit elsősorban a falu konyháján hasznosítottak, de még így is maradt „felesleg”. Közben megalakult a helyi önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat közreműködésével a Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet. Az önkormányzat sertés programjából származó disznók is feldolgozásért „kiáltottak”, így egy sikeres projekt zárásaként, pályázati segítséggel 2015 márciusában át is adták a húsfeldolgozót és húsboltot Gyulajon. A közösségi tartósító üzem és módszertani központ még csak ezután következett.

A fő profil a tartósító üzemben természetesen az önkormányzattól beszerzett zöldség, de egyre kísérletezőbb a Szövetkezet, hiszen már termékfejlesztő kollégák is segítik a munkájukat. Felvásárlói lettek a környező önkormányzatok területein megtermelt alapanyagoknak (a környék első osztályú termőtalajjal büszkélkedhet), kistermelőknek és állattartóknak. A termékek hagyományos módon, hőkezeléssel és zömmel tartósítószer mentesen kerülnek az üvegekbe, majd a vásárlók kosarába. Rögtön felmerülhet a kérdés, hol is lehet hozzájutni a Jovánczai Hétpecsétes termékekhez. A helyi bolt a Gyulajiak között népszerű. Leginkább a friss tőkehúsért járnak ide vásárolni, de természetesen a többi termék is elérhető. Sőt, nem olyan rég óta az igényekhez igazodva még a környékről beszerzett baromfi húst is árulnak. Ennél szélesebb közönséget szólít meg a dombóvári üzlet, mely szintén a Szövetkezet szárnyai alatt működik, és egyre magasabb vásárlószámmal büszkélkedhet. Volt egy pécsi üzlet is, melyet sajnos az otthont adó épület átalakítási munkái miatt be kellett zárni. Viszonteladóik a környék több településén, például Komlón, Pécsen és Szekszárdon is kínálják a Jovánczai termékeket. Természetesen vágy és terv további üzletek nyitása, és akár webshop indítása is, hogy minél többen vásárolhassanak a Hétpecsétes kínálatából.

A termékek felvevői között van Gyulaj Önkormányzat konyhája, a környező települések konyhái, és a szövetkezeti tag Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. A Start közfoglalkoztatási programhoz elnyert támogatás, amelyet a sertéstartás bővítésére fordított a faluvezetés, szintén segítsége lehet a Szövetkezet bővülésének. Jól mutatja a kapcsolatot és a szinergiát az Önkormányzat és a Hetedhét Határ között az is, hogy a Szövetkezetben egyre nagyobb az igény a gyümölcsökre is, melyet a környékről ugyan be tudnak szerezni, de Gyulaj már előre gondolkodva gyümölcsöst is telepített, hogy néhány év múlva ezt is helyből tudják felhasználni.

Szociálisan is fontos hely az üzem. Nemcsak azért, mert már 11 helyi lakosnak tudnak munkát biztosítani, hanem mert a jövőben még több család megélhetését szeretnék támogatni. Ők szeretnének lenni ugyanis a helyben megtermelt zöldségek felvásárlói, és további 8-10 családnak segíteni. A projekt célja nem csak a termékgyártás, hanem a helyi foglalkoztatás és gazdaságfejlesztés is nem kis mértékben. Egy alkalommal a kisiskolások is ellátogattak az üzembe, megnézték a savanyúság készítés és a hentes szakma rejtelmeit. Ez azért is nagyon fontos, mert szükség lenne minél több szakképzett kollégára, akik olyan mesterségek tudói, mint az élelmiszer technológia, vagy a húsfeldolgozás. A gyerekek így már kisebb korukban is megbarátkozhatnak ezen speciális területekkel, beleszerethetnek szakmákba, munkalehetőséget láthatnak saját falujukban. Folyamatosak a képzések és a tovább foglalkoztatás is, ezek mind szerves részét képezik a Szövetkezet működésének.

Mentálisan is támogatja az egyébként többszörösen hátrányos helyzetű falu életét a Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet működése. Egyrészt büszkék lehetnek a termékekre, amik kikerülnek a faluból. Másrészt a sertésre, ami az asztalukra kerül, hiszen az is helyi tartásból származik. Illetve kiutat és jó példát láthat bárki arra, hogy keresni kell a lehetőségeket, kiutat nem lehetetlen találni. Emellett természetesen a Máltai Szeretet Szolgálat helyi, egyéb aktivitásai is mind azt hivatottak erősíteni, hogy a mélyszegénységben élőknek is van remény.

Végül, hogy honnan a helyi termékek védjegyének számító név, a Jovánczai Hétpecsétes. A község valaha két részből állt, az egyik a Gyula, a másik a Jovánca nevet viselte. Ahol az üzem áll, az volt a rácok lakta Jovánca, erre az időre emlékeznek a névadással. A kettő összevonásából alakult ki egyébként a község ma használt elnevezése: Gyulaj.

 

Kieszné Huszár Dóra

Tolna megyei területi felelős

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …