2019 május 19 - vasárnap

Trizs, a gyümölcsöző falu

Trizs település az Aggteleki Nemzeti Park szélén helyezkedik el, melynek lakossága mindössze 234 fő. A település közössége ma is híven őrzi hagyományait, népszokásait. Ezek a hagyományok indították el a helyi termékek nagyobb mértékű előállítását, melyet a készítők szívvel-lélekkel végeznek, és talán ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a termékek egyre keresettebbek és népszerűbbek.

A trizsi önkormányzat közfoglalkoztatási programját kezdettől fogva inkább a falu vállalkozásának fogják fel az itt élők. A programban dolgozók nagy része nő, ez kezdetben meghatározta a tevékenységek körét is. A „Trizsi Asszonyok” a saját háztartásukban végzett gyümölcs- és zöldség feldolgozási tapasztalatokat emelték át közösségi szintre. Ezért a konyhakerti zöldség és gyógynövény-termesztés mellett bogyós gyümölcsöket telepítettek. Ezek termőre fordulásának és a falu régi gyümölcsfáinak köszönhetően a trizsi konyhában 50 féle lekvár és szörp készül.
A trizsi helyi termékek hagyományos eljárással készülnek, ezért a házi jelleg, az egyedi íz és kimagasló minőség jellemzi ezeket. Az alapanyagot a gömöri vidék gyümölcsfáiról, azok utódairól és szépen gondozott bogyós ültetvényeikről gyűjtik. A lekvárok, szörpök mellett, savanyúságok, befőttek, gyümölcssajtok és kemencében sült pékáru is színesíti a falu kínálatát. Portékáikat a „Trizsi Ízek” termékcsalád tagjaiként népszerűsítik, melyek így a település hírnökeivé, követeivé váltak, számos térségi díjat, országos elismerést hozva e kis településnek. Mindemellett a termékek a Borsod-Torna-Gömör Egyesület „Házi remek” védjegyét is viselik.

A közfoglalkoztatási program elsődleges célja a munkanélküliek részére olyan értékteremtő munka biztosítása, melynek alapját a település és a dolgozók adottságai és képességei jelentik. Ennek érdekében egy pozitív jövőképet próbáltak felmutatni az itt élőknek, egy vonzó és fenntartható vidéki életformát, amely részint gazdálkodási hagyományaikon, részint a térségbe irányuló turizmuson alapul.
Tevékenységük sikere –termékeik széles skálája és kitűnő minősége – a „trizsi asszonyok” tudásában és akaratában rejlik. Mivel olyan dolgokat csinálhatnak, amiben mindig is jók voltak szívvel-lélekkel és kedvvel teszik. Lekvárjaik, szörpjeik igazi gyógynövényes-gyümölcsös ízeket kínálnak. A közös, felelősséggel végzett munka összekovácsolja az embereket és a generációkat. A helyi rendezvények és a helyi termékek a turizmushoz kapcsolva bevételt jelentenek a közösség számára.

Trizs az Aggteleki Nemzeti Park nyugati kapuja, jelentős áthaladó turizmussal. A kialakulóban lévő, magas igényeket kielégítő falusi turizmus és a község hagyományőrző rendezvényei egyre nagyobb sikerrel vonzzák ennek az idegenforgalomnak egy részét Trizsbe.

Jó gyakorlatuk alapvetése: ha az idegenforgalmat lenne mivel megállítaniuk, tartós munkanélküli lakóik számára valamiféle megélhetést teremthetnének. Ennek érdekében kezdtek lekvárok, szörpök előállításába és hamar kiderült, hogy nagyon nagy kereslet van ilyen termékek iránt a térségben. Ezért céltudatosan fejleszteni kezdték a tevékenység infrastrukturális feltételeit, hogy minőségi termék-előállítást tudjanak folytatni.
2017-ben a fő hangsúlyt a gyümölcstermesztés és feldolgozó üzem építése kapta, köszönhetően a belügyminisztérium támogatásának, általa megépülhet a gyümölcsfeldolgozó kisüzem, melyben 5 fő foglalkoztatása valósulhat meg, már nem közfoglalkoztatotti jogviszonyban. Előállított és megtermelt termékeiket évek óta saját és térségi rendezvényeken, piacokon népszerűsítik.
2014-ben a Nemzetstratégiai Kutató Intézet által szervezett ” Jó gyakorlatok, kreatív megoldások: helyi gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében” elnevezésű konferencián mutathatták be a programjukat. A Borsod-Torna-Gömör Egyesület helyi termék védjegyrendszerének kialakításában partnerként vettek részt, majd a védjegyet a termékeik el is nyerték. Ennek a védjegynek köszönhetően részt vehettek és bemutatkozhattak az Edelényi Kastélyban a “Vidékfejlesztés sarokkövei Borsodban” című konferencián, a Lengyelországi Sczawnica városában megrendezett Lengyel-Magyar Barátság napokon. A Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány által megrendezett Gyüttment Fesztiválon előadóként népszerűsítették programjukat. 2015. év végén a Belügyminisztérium által is szakmai elismerésben részesült a település mezőgazdasági közfoglalkoztatási programja. Térségi, városi és községi önkormányzatok, egyesületek, oktatási intézmények keresték fel a települést, hogy tapasztalataikat, eredményeiket jó példaként átemelhessék a saját tevékenységükbe.
A tevékeny értékteremtő és hagyományait őrző faluközösség új fiatal családok beköltözésével, valamint fiataljaik helyben maradásával új életre kelhet.
2016-ban közfoglalkoztatási programunk a TÖOSZ és a Belügyminisztérium „Legjobb önkormányzati gyakorlat” pályázatán III. helyezést kapott.

 

dr. Csuzda Gábor

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Római Katolikus templom rekonstrukciója Magyarsarlóson

Magyarsarlóson tett látogatást április hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse, akinek Dukai …