2020 május 27 - szerda

Trizs, a gyümölcsöző falu

Trizs település az Aggteleki Nemzeti Park szélén helyezkedik el, melynek lakossága mindössze 234 fő. A település közössége ma is híven őrzi hagyományait, népszokásait. Ezek a hagyományok indították el a helyi termékek nagyobb mértékű előállítását, melyet a készítők szívvel-lélekkel végeznek, és talán ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a termékek egyre keresettebbek és népszerűbbek.

A trizsi önkormányzat közfoglalkoztatási programját kezdettől fogva inkább a falu vállalkozásának fogják fel az itt élők. A programban dolgozók nagy része nő, ez kezdetben meghatározta a tevékenységek körét is. A „Trizsi Asszonyok” a saját háztartásukban végzett gyümölcs- és zöldség feldolgozási tapasztalatokat emelték át közösségi szintre. Ezért a konyhakerti zöldség és gyógynövény-termesztés mellett bogyós gyümölcsöket telepítettek. Ezek termőre fordulásának és a falu régi gyümölcsfáinak köszönhetően a trizsi konyhában 50 féle lekvár és szörp készül.
A trizsi helyi termékek hagyományos eljárással készülnek, ezért a házi jelleg, az egyedi íz és kimagasló minőség jellemzi ezeket. Az alapanyagot a gömöri vidék gyümölcsfáiról, azok utódairól és szépen gondozott bogyós ültetvényeikről gyűjtik. A lekvárok, szörpök mellett, savanyúságok, befőttek, gyümölcssajtok és kemencében sült pékáru is színesíti a falu kínálatát. Portékáikat a „Trizsi Ízek” termékcsalád tagjaiként népszerűsítik, melyek így a település hírnökeivé, követeivé váltak, számos térségi díjat, országos elismerést hozva e kis településnek. Mindemellett a termékek a Borsod-Torna-Gömör Egyesület „Házi remek” védjegyét is viselik.

A közfoglalkoztatási program elsődleges célja a munkanélküliek részére olyan értékteremtő munka biztosítása, melynek alapját a település és a dolgozók adottságai és képességei jelentik. Ennek érdekében egy pozitív jövőképet próbáltak felmutatni az itt élőknek, egy vonzó és fenntartható vidéki életformát, amely részint gazdálkodási hagyományaikon, részint a térségbe irányuló turizmuson alapul.
Tevékenységük sikere –termékeik széles skálája és kitűnő minősége – a „trizsi asszonyok” tudásában és akaratában rejlik. Mivel olyan dolgokat csinálhatnak, amiben mindig is jók voltak szívvel-lélekkel és kedvvel teszik. Lekvárjaik, szörpjeik igazi gyógynövényes-gyümölcsös ízeket kínálnak. A közös, felelősséggel végzett munka összekovácsolja az embereket és a generációkat. A helyi rendezvények és a helyi termékek a turizmushoz kapcsolva bevételt jelentenek a közösség számára.

Trizs az Aggteleki Nemzeti Park nyugati kapuja, jelentős áthaladó turizmussal. A kialakulóban lévő, magas igényeket kielégítő falusi turizmus és a község hagyományőrző rendezvényei egyre nagyobb sikerrel vonzzák ennek az idegenforgalomnak egy részét Trizsbe.

Jó gyakorlatuk alapvetése: ha az idegenforgalmat lenne mivel megállítaniuk, tartós munkanélküli lakóik számára valamiféle megélhetést teremthetnének. Ennek érdekében kezdtek lekvárok, szörpök előállításába és hamar kiderült, hogy nagyon nagy kereslet van ilyen termékek iránt a térségben. Ezért céltudatosan fejleszteni kezdték a tevékenység infrastrukturális feltételeit, hogy minőségi termék-előállítást tudjanak folytatni.
2017-ben a fő hangsúlyt a gyümölcstermesztés és feldolgozó üzem építése kapta, köszönhetően a belügyminisztérium támogatásának, általa megépülhet a gyümölcsfeldolgozó kisüzem, melyben 5 fő foglalkoztatása valósulhat meg, már nem közfoglalkoztatotti jogviszonyban. Előállított és megtermelt termékeiket évek óta saját és térségi rendezvényeken, piacokon népszerűsítik.
2014-ben a Nemzetstratégiai Kutató Intézet által szervezett ” Jó gyakorlatok, kreatív megoldások: helyi gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében” elnevezésű konferencián mutathatták be a programjukat. A Borsod-Torna-Gömör Egyesület helyi termék védjegyrendszerének kialakításában partnerként vettek részt, majd a védjegyet a termékeik el is nyerték. Ennek a védjegynek köszönhetően részt vehettek és bemutatkozhattak az Edelényi Kastélyban a “Vidékfejlesztés sarokkövei Borsodban” című konferencián, a Lengyelországi Sczawnica városában megrendezett Lengyel-Magyar Barátság napokon. A Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány által megrendezett Gyüttment Fesztiválon előadóként népszerűsítették programjukat. 2015. év végén a Belügyminisztérium által is szakmai elismerésben részesült a település mezőgazdasági közfoglalkoztatási programja. Térségi, városi és községi önkormányzatok, egyesületek, oktatási intézmények keresték fel a települést, hogy tapasztalataikat, eredményeiket jó példaként átemelhessék a saját tevékenységükbe.
A tevékeny értékteremtő és hagyományait őrző faluközösség új fiatal családok beköltözésével, valamint fiataljaik helyben maradásával új életre kelhet.
2016-ban közfoglalkoztatási programunk a TÖOSZ és a Belügyminisztérium „Legjobb önkormányzati gyakorlat” pályázatán III. helyezést kapott.

 

dr. Csuzda Gábor

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

A mezőtúri zártkertek közcélú, komplex mezőgazdasági és infrastrukturális fejlesztése

Jelenleg a mezőtúri járás külterületén található tanyák, zártkertek infrastruktúrája közepesnek mondható, számos ingatlanon a mai …