2020 augusztus 11 - kedd

Kertportál Major

A fenntartható mezőgazdaság és a társadalom jövője a megfelelő mezőgazdaságnál és az ökotudatos gondolkodásnál kezdődik!” – vallja az a két fiatal, aki budapesti életét hátrahagyva vidékre költözött, és permakultúrás tanyagazdaságot működtet.

Kezdetek

Történetük kezdete két szálon indult. Az ország két eltérő szegletén – Budapesten és Vásárosnaményban – két lelkes gazdaszellemű fiatal nyitott tanyagazdaságról álmodozott.

Topor Erika – Budapest szülötte – 2003-ban hívta életre a Kertportált azzal a szándékkal, hogy a Kertészeti Egyetemen évfolyamtársaival egy közös webes felületen kommunikáljanak. A honlap azóta hatalmas lépésekben fejlődve ismeretátadó, tájékoztató funkciót vett át. Erika hobbikertészeket tanít otthoni kertészkedésre. Elsősorban a dísznövénytermesztés és a dendrológia vonzotta. közgazdász-mérnöktanár végzettséget is szerzett, hiszen a tanítás is régi vágya volt. Designer virágkötőként remekel. Közterületeknek tervezett dekoratív virágágyásokat, diákok kertészeti oktatásában vett részt, becsatlakozott tudományos munkákba és arborétumok fenntartásának tanulmányozása során jutott el a permakultúrás gazdálkodás alapjaihoz. Szaktanácsadással és szakújságírással foglalkozik.

Ez idő alatt Varga Szabolcs agrármérnökként, vadgazdamérnökként és növényvédelmi szakmérnökként tanult. Kitanulta a metszés fortélyait, dolgozott neves osztrák borászatoknak is. Főiskolai tanársegédként segítette Mihályfi József munkáját, és évente több száz diákot tanított a gyümölcsfák metszésére. Később egyre több gazdánál vette kezelésbe a gyümölcsöskerteket, szőlőültetvényeket. Szakterülete a permakultúrás növénytermesztés, a gyümölcsfák metszése, a biológiai és hagyományos növényvédelmi technológiák. Szaktanácsadó. Természetgyógyászként fontosnak tartja az egészséget.

Mindketten elhivatottak az egészséges élelmiszerek előállításában, hiszen tudják, hogy az egészséges ember a lélek és a test harmóniájából fakad. Szemléletük az ökotudatosság és a természet tisztelete.

Letelepedés

A tanyagazdaság és a gazdálkodás egyre közelebb került hozzájuk, bár a fiatalok csak 2013-ban találkoztak. Akkor derült ki, hogy mindketten ugyanazt álmodták meg, így indult közös útjuk. 2014-ben házasodtak össze Budapesten, majd 2015-ben megvették első tanyájukat Bács-Kiskun megyében, Tabdiban.

Erika jelenleg a biológiai növényvédelmen belül a gyógynövények fontosságával, aromaterápiával, gyógyteakeverékekkel, aszalással, gyerekek kertészeti és kézműves oktatásával foglalkozik.

Szabolcs Kiskőrösön és a környéki településeken segíti a hozzá forduló gazdákat szaktanácsokkal, metszést oktat gazdáknak és háztáji kiskertészeknek. Minden olyan technológia érdekli, ami segíti a természettel összhangban való termesztést, teszteli a különböző biológiai növényvédelmi technikákat, folyamatosan képzéseken vesz részt, hogy tudását gyarapítsa a mezőgazdaság különböző szakterületein és a társtudományokban.

Mindketten aktívan részt vesznek a médiában, rendszeresen lehet velük találkozni televízió és rádióműsorokban. Erikának saját rovata van magazinokban, és szívesen tart előadásokat szakmai konferenciákon és kiállításokon. A Kertportál.hu oldallal Erika célja, hogy a hazai kertészeti szakma bővülhessen, fejlődhessen és egy olyan értéket teremthessen vele, mely meghatározó szerepet tölt majd be a kertészet, hobbikertészet, kertrendezés, kertépítészet területén. A Kertportál, mint brand mára már ismert lett.

Helyzeti előnyt jelent számukra, hogy letelepedésüket követően nagyon gyorsan sikerült rálátáshoz, helyismerethez jutniuk, saját kapcsolatrendszert kiépíteniük. Ugyan sokan úgy gondolják, hogy helyben, vidéken nincs munkalehetőség, ami el tudná az embereket tartani, Vargáék úgy látják, hogy csak le kell hajolni a lehetőségekért. Meg kell fogni a munka végét. Kölcsönösséggel is előrébb lehet jutni. A kvaterkára nagy szükség és igény van, és nem mellesleg közösséget is fejleszt. Ez irányba halad a világ, de sajnos a Nemzeti Adóhatóság ezt még nem ismeri (f)el.

A tanya felújítását saját maguk, kétkezi munkával végzik, melyet fotókkal, cikkekkel folyamatosan dokumentálnak. Legutóbb kültéri kemencét építettek vályogból.

A tanya körüli termőterületeken gazdálkodnak. A kezdő nagy dózisú szervestrágya és a folyamatos baktérium kultúra felhasználásával a permakultúrás művelésnek köszönhetően többszörös terméshozamot tudnak betakarítani, miközben nagy mennyiségű humusz képződik, melyet a talajnedvességgel együtt szalma, mulcs talajtakarással őriznek meg. Ez a szél eróziótól is védi a termőtalajt. Kevesebb öntözésre van szükség. A csapadék jól hasznosul, nem folyik el. Talajmegmunkálásra és vegyszerezésre nincs szükség. Hosszabb tenyészidővel tudnak gazdálkodni. 1500 nm-en állattartással (mangalica, tyúk, liba, kacsa) is foglalkoznak.

A fiatalok örömmel tapasztalják – ami egyébként nem titkolt céljuk is -, hogy képesek hatni a környezetükre. A szomszédok, helyiek kezdetben furcsán nézték a pesti jöttmentek érthetetlen próbálkozásait. Aztán az eredmények kíváncsivá tették őket. Két év sem kellett ahhoz, hogy egyik-másik kerttulajdonos átvegye a művelésmód egyes elemeit.

Feldolgozás

Terményeik, termékeik egy részét maguk dolgozzák fel. Hosszú főzésű szilva lekvártól kezdve a szörpökig sok minden megtalálható a palettán.

Az idei év nagy innovációja a 10 tojásos Desszert tészta! Saját tanyasi csirkék tojásából, király búzából készül különleges ízesítésekkel. Minden termékük kézi készítésű, így nem összehasonlítható más gyártósorokon készült termékekkel. Itt nem nagyüzemi körülmények között készülnek a tésztáik, így formaviláguk szabályossága is egyedi. A minőségre nagyon érzékenyek, így kizárólag az általunk ellenőrzött lisztből és tojásból készül a tészta. Egy különlegesen magas minőségű ősmagyar búzával dolgoznak, mely mentes a növényvédőszerektől A tojás kizárólag kapirgálós tyúkoktól származik és nem tápon nevelt állományból való. A tésztáik kiváló minőségét szem előtt tartva minden tészta egyedi gyártási számot kap, így minden termékünkről tudják mikor készült, melyik keverésből. Minden keverésből készült tésztából próbafőzést végeznek, így csak olyan tészta kerül ki a vevőikhez, mely megfelel elvárásaiknak és tökéletes minőségű. Szeretettel készítik őket – ez a titka. Jelenleg naponta 10-12 kg tésztát tudnak kézi munkaerővel előállítani. Szeretnének fejleszteni, hogy némi gépesítéssel az igényeknek megfelelően fokozni tudják a termelés volumenét. Már több budapesti gourmet üzletben, delikátesz boltban megtalálhatóak a desszert tészták.

Korszerű és fenntartható értékesítés

A Varga család körültekintően gazdálkodik, megfontoltan hozza meg döntéseit. 2016-ban például országos felmérést végeztek a fogyasztói szokásokról. A piackutatás során kiderítették, hogy az emberek 75 %-ának nem számítanak a különféle (pl. bio) minősítések. Sokkal inkább bíznak azokban a termékekben, melyeknek ismerik a termelőit. A tudatos vásárlóknak személyes hitelességre van szükségük ahhoz, hogy az adott termelő termékeit válasszák. Érzelmi alapú vásárlás történik, ezért oda kell menni a vásárlóhoz, kóstoltatni kell, személyesen meg kell nyerni maguknak. Ez az alapja a „szív alapú marketingnek”. A fogyasztó személyes ismerősévé kell válni.

Éppen ezért Szabolcsék nagy hangsúlyt helyeznek a vevőkkel való személyes kapcsolatra. Folyamatos jelenlétet biztosítanak, állandó párbeszédben vannak a fogyasztókkal. Igyekeznek a vevők helyett is gondolkodni. Például receptötleteket kínálnak a termékeik mellé. Jó kapcsolatot ápolnak velük. Olyan ez, mint egy kölcsönös tanulási folyamat. Korszerű, hosszú távon fenntartható nyer-nyer üzleti kapcsolat.

Tanyai életformájuk, gazdálkodó ténykedésük előtt a pesti barátok még mindig értetlenül állnak, ugyanakkor a gazdaság termékeit szívesen fogadják. Erika és Szabolcs 2016. augusztus óta heti egy alkalommal ellátják terményeikkel a budapesti családtagokat, barátokat, ismerősöket. 22 családnak járultak hozzá az egészséges táplálkozásához. Meggyőződtek arról, hogy a jó minőségű, egészséges, helyi termékekre komoly érdeklődés mutatkozik. Ezen fellelkesülve saját dobozrendszer kialakításába fogtak. Májusban meghirdetik a lehetőséget, és tagtoborzásba fognak. Zöldség, gyümölcs, tejtermékek, tojás, húskészítmények, szörpök, feldolgozott termékek mind megtalálhatóak lesznek a kosárban. Ennek érdekében együttműködnek az általuk választott, ellenőrzött Bács-Kiskun megyei termelőkkel. Nem tesznek bármit a kínálatba. Tápos csirke például náluk biztosan nem kerül a dobozba. Így szélesebb körű termékkínálatot tudnak a budapesti fogyasztókhoz eljuttatni. Erősségük, hogy képesek az igényekre gyorsan reagálni. Ajándékkosarakat is lehet náluk rendelni.

Ötletekben, innovációban nincs hiányuk, erőforrásokban annál inkább. Jelenleg a kapacitáskorlátaik legyőzésén dolgoznak. Kézi munkaerőre és a szállításhoz kisteherautóra van most a legnagyobb szükségük.

Szemléletformálás

Ha valaki nem fejlődik, visszafejlődik – vallják. A gazdák, kistermelők, kézműves termék előállítók gondolkozásában nagy problémát látnak. Úgy vélik nem hajlandóak megújulni, innoválni, odafigyelni saját és termékeik megjelenésére, kommunikációjukra, jelen lenni a piacon, a fogyasztók életében. Elaprózzák magukat. Túl sok félét akarnak termelni, ezáltal mindenhez csak felületesen tudnak odaállni. Nem hajlandóak az alapanyag termelésen túllépni, és feldolgozni. Csak időszakosan tudnak a piacon megjelenni. Nincs kitartásuk, céljaik.

Vargáék ezzel szemben úgy gondolják, hogy az elaprózódás nem célravezető. Kevesebb féle terméket, kisebb mennyiségben, de feldolgozott formában, magasabb hozzáadott értékkel, folyamatos piaci jelenléttel értékesítve, arányaiban kisebb ráfordítás mellett több jövedelemhez juttathatja a termelőt.

A gazdáknak azonban fel kell fejlődniük ehhez a feladathoz. Maguknak, személyükben is alkalmassá kell válni az értékesítésre. Többek között a csomagolásban, címkézésben is nagy lemaradást kell behozniuk. Ki kell lépniük a megszokási zónájukból, változniuk kell. Fel kell nekik is ismerniük, hogy a mai termelő-fogyasztó kapcsolatokat, piaci körülményeket, -igényeket egy modern, virtuális TÉSZ-ként érdemes felfogni.

Erika és Szabolcs szívesen fektet időt és energiát a gazdatársai szemléletformálásába. Lelkes szervezői a helyi gazdáknak és a helyi termékek értékének felemelésében is elhivatottan dolgoznak. Maguk is tagjai a Kamra-Túra Homokháti Gazdák Egyesületének. Meggyőződésük, hogy a gazdák összefogásával, szemléletformálásával az ország kiemelkedő éléstára lehetne Bács-Kiskun megye.

Mivel várják az érdeklődőket?

Nyitott tanyagazdaság, permakultúra bemutatókert: Az év minden napján a szezonnak megfelelő munkákba lehet betekintést nyerni, ismerkedni a vidéki élettel, kikapcsolódni és pihenni, sétát tenni a majorban.

Állatsimogató: Háztáji állatokkal lehet megismerkedni, etetni, simogatni őket – Élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Pihenés: A táj és maga a nyitott tanya is egy mesébe illő kirándulásnak fogható fel. Télen a forró kemence, nyáron a diófa árnyéka várja a pihenni vágyó vendégeket. Illatoskertünkben gyönyörködni lehet az aromás- és gyógynövényben. A permakultúra kert igazi élmény és látnivaló.

Kézműves foglalkozások.

Kertészeti oktatás régi-új szemléletben, ökologikus gondolkodásmódra neveléssel.

Oktatási intézményeknek, fiatal gazdálkodóknak, mezőgazdaságban dolgozóknak, gazdáknak egyaránt érdekes és értéket teremtő szakmai programok, továbbképzések.

Kosárbolt: Összefogtunk más – hasonló szemléletű – termelőkkel a térségben, hogy az év minden szakában legyen friss termény az asztalon!

Ökologikus szemlélet: Biológiai növényvédelemmel termesztett zöldségek, gyümölcsök és a belőlük előállított “őszinte élelmiszerek” kaphatók majorságukban.

Tiszta élelmiszerek: Minden általuk előállított termék mentes a mesterséges színezőanyagoktól, tartósítószerektől és ízfokozóktól. Az ízekért a napfényes órák száma, a csapadék, a megfelelő termesztéstechnológia a felelős, és a biológiai növényvédelemnek köszönhetően terményeik és ezáltal termékeik is mentesek a vegyszermaradványoktól!

A nyitott tanyagazdaság, permakultúra bemutatókert látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségek bármelyikén.

Elérhetőség:

Vargáné Topor Erika: 30/493-5173

Varga Szabolcs: 20/5121-789

Email cím: info@kertportal.hu

Honlap: http://www.kertportal.hu/

Honlap: http://kertportalmajor.weebly.com/

Tóth Márta

Bács-Kiskun megyei területi felelős

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Krisz’s Chili Győrsövényházról: a gyümölcsöstől a legerősebbig

Kettinger Krisztián 2016-ban kezdte a chili paprika termesztést. Gazdasága évről-évre nőtt, és jelenleg 2500 darab …