2018 június 19 - kedd

Határon innen, határon túl

Május 20-án került megrendezésre a Kárpát -medencei Vidékfejlesztési Találkozó a tolna megyei Kisdorogon. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Kisdorogért Egyesület és a Magyarság Háza által szervezett rendezvényen számos előadó segítségével járhatták körbe a résztvevők a vidék és a magyarság témakörét.

Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője köszöntőjében kiemelte a vidékfejlesztési rendezvények fontosságát a kapcsolatépítésben. A külhoni gazdaságfejlesztésre is kitért annak apropóján, hogy a rendezvényen, határainkon túlról is képviseltették magukat a téma iránt elköteleződők. Köszöntötte a vendégeket a szervező Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója; Klein Mihály, Kisdorog polgármestere és Tapasztó Mihály, a Kisdorogért Egyesület elnöke is. Mindannyian hangsúlyozták a vidékfejlesztés, az értékek bemutatásának és az összefogásnak a fontosságát.

Az előadók népes tábora segítségével a résztvevők bejárhatták Tolnát- Baranyát, a környék megyéit, de ellátogathattak a Felvidékre és Erdélybe is. A rendezvényen ünnepelte 10 éves fennállásának évfordulóját a Kisdorogért Egyesület. Ennek apropóján és a Magyarság Házával, illetve a Teleki László Alapítvánnyal együttműködve adták át azt az állandó kiállítást, ami történelmünkkel szorosan összefüggő, illetve vallási helyek helyreállítását mutatja be képekben, melyek határainkon túl találhatók.

A rendezvény helyszínén bemutatták a székely konyha remekeit, a Kisdorogiak kamráinak csemegéit, és a helyi vagy környékbeli termelők, kézművesek portékáit. Megvendégelték a résztvevőket igazi erdélyi galuskával (töltött káposzta) és hagyományosan készülő almás pitével.

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Fókuszban a fenntarthatóság és a környezetvédelem!

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat  a Vidékfejlesztési Programot népszerűsítő rendezvénysorozatot indított “Zöldülő Vidék” címmel! Az ingyenes családi …