2018 április 24 - kedd

Rétköz Kincsei Vidékfejlesztési Konferencia

2017. május 31. napján Ibrányban, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Közép-Szabolcsi LEADER Egyesület által szervezett Rétköz Kincsei Vidékfejlesztési Konferencián vehettek részt a meghívott vendégek mellett mindazon érdeklődők, akik fontosnak tartják a térség értékeinek gondozását, összegyűjtését. A Rétközi Tájegységi Értéktár létrehozásának célja Balsa, Buj, Gávavencsellő, Ibrány, Nagyhalász, Paszab, Tiszabercel és Tiszatelek települések helyi értékeinek összegyűjtése. A kezdeményezés célja, hogy összegyűjtsék, gondozzák és közkinccsé tegyék a helyi természeti és kulturális örökséget.

Bíróné Nagy Csilla, a helyi akciócsoport munkaszervezet vezetője köszöntötte a megjelenteket, különös tekintettel Román István, Szakáli István Lóránd, valamint Mezei Dávid helyettes államtitkár urakat, Vinnai Győző országgyűlési képviselő urat, Baracsi Endrét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnökét, továbbá az előadások megtartására felkért szakembereket. Tájékoztatójában elmondta, hogy a térségnek rendkívül sokat jelent identitástudatuk megőrzése szempontjából, hogy a hungarikum pályázatból megvalósulhatott a Rétközi tájegységi értékfelmérés, valamint ennek eredményeképpen létrejöhetett a Rétközi Tájegységi Értéktár.

Román István helyettes államtitkár úr elmondta, hogy a pályázat megvalósítása lehetőséget adott arra, hogy a Rétköznek ezt a részét szélesebb körben megismerhessék az ott élő emberek, valamint az ide látogatók.

Szakáli István Lóránd helyettes államtitkár úr elmondta, ha valamely térségben Értéktár Bizottság jön létre, az a térség tenni akarását jelzi. Elmondta, hogy a vonatkozó jogszabály módosításával nyílt lehetőség a tájegységi értéktár segítésére, támogatására. A Bizottsági Ülés keretében megtörténtek a megyei, a tájegységi értékek beazonosítása, melyet nagyon fontosnak tart, mert szülőföldünk megismerését segíti elő, közösségfejlesztő hatása van, ugyanakkor az identitástudatot is erősíti. Hozzátette, hogy a jövő építése csupán a jelen értékek beazonosítását követően történhet.  A hungarikum törvényre is kitérve elmondta, hogy a helyi érték fogalmát szándékosan nem kívánták korlátozni, céljuk az volt, hogy a különleges tudás a jövő generációi számára is átadásra kerülhessen.

Mezei Dávid helyettes államtitkár úr a feldolgozott termékek mennyiségi növelését és emellett a minőségi termékek előállításának fontosságát hangsúlyozta, amellyel a külföldi piacokon meg lehet jelenni. Ez ma már mindenhol elvárás, ennek elősegítésére számos pályázati felhívás áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program keretében.

Vinnai Győző országgyűlési képviselő úr elmondta, nyírteleki lévén elég jól ismeri a térség településeit, valamint az itt található értékeket. Örömét fejezte ki, hogy az említett tíz tájegységi felmérésből az egyik ebben a térségben történt meg. Hozzátette, hogy TOP megyei forrásokból jelentős turisztikai és egyéb fejlesztéseket terveznek megvalósítani, mindezt a települések összefogásával, együttműködésével kívánják elérni.

Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke örömét fejezte ki a Rétközi Tájegységi Értéktár Bizottság létrejöttével kapcsolatban. Kiemelte, hogy a magyar vidék szempontjából rendkívül fontos a vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezetek, többek között a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködése.

Eperjesi Tamás a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. igazgatója fontos kezdeményezésnek tartja az értéktár létrejöttét, melynek létrehozásához más-más területen dolgozó szervezetek fogtak össze. Említést tett a közösségi értékgyűjtés egyik ékes példájaként, a Hetési mintaprogramról, amely a Magyar majd az Európa Tanács tájdíját is elnyerte. Hozzátette, hogy a rétközi táji értéktár kialakításában igyekezett szakmai segítséget nyújtani az intézet, hangsúlyozva, hogy szükség van ilyen és ehhez hasonló együttműködésekre.

Ezt követően szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Többek között a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelősének előadásából kaphattak fontos információkat a LEADER Helyi Akciócsoportok képviselői az MNVH jövőbeli támogatói szerepéről.

dr. Csuzda Gábor

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Közel 5,5 milliárd forint támogatás segíti a termelői csoportok működését

A Vidékfejlesztési Program keretében újabb, mintegy 5,5 milliárd forint odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség, mely támogatásból …