2023 január 27 - péntek

Helyi Diák Terméke

Az aktuális mintaprojektem a makói székhelyű Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola, ahová azért látogattam el, hogy megismerjem a 2014-ben elindított Helyi Diák Terméke programot. A szakképző iskolában mezőgazdasági technikus, gépésztechnikus, növényvédelmi szak technikus, kertész, dísznövény kertész, mezőgazdasági gépjavító képzés folyik. Horváth Zoltán igazgató úr fogadott, aki beszámolt a programmal kapcsolatos tevékenységekről.

A Helyi Diák Terméke program célja több irányú. Elsősorban fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy a diákok munkája érték, illetve a munka értékteremtésén keresztül célja a diákok iskolai lemorzsolódásának csökkentése. Kiemelt feladata továbbá, hogy visszaállítsa a mezőgazdasági munka értékét és növelje a szakközépiskola helyi, társadalmi elfogadottságát. Mindezeken felül célja, hogy felhívja a helyi lakosság figyelmét a rövid ellátási lánc fontosságára és a diákok körében népszerűsítse az otthoni, kiskertes gazdálkodást, a piacon történő értékesítést, illetve a megtermelt termények feleslegének feldolgozását.

Igazgató úrral közösen felkerestük a helyi piacot, ahol piaci nap lévén két tanuló, egy szaktanár közreműködésével árulta a tankertben megtermelt szezonális terményeket, úgymint karalábét, meggyet és cseresznyét, illetve a dísznövényekből készült kompozíciókat. A piacon egy jellegzetes kocsi segítségével árusítanak, amely egy díszlettervező munkája. Közben vásárló is akadt, aki cseresznyét vásárolt. A tanulók kiszolgálták, lemérték a gyümölcsöt és nyugtát adtak. Mindez lehetőséget teremt a programban résztvevő diákoknak arra, hogy láthassák saját munkájuk eredményét és értelmét, hogy hogyan is jut el a kertben megtermelt termény a helyi piacra és így a helyi vásárlókhoz. A piacon tett látogatás után felkerestük a közelben fekvő óvodát, ahol az iskola tanulóinak is szerepe volt abban, hogy a közelmúltban virágos és fűszer kertet, illetve egy mezítlábas ösvényt építettek a kisgyermekek oktatásának, fejlődésének elősegítésére.

A Helyi Diák Terméke program alapját az iskola tankertjében zajló munka biztosítja. Egy négyhektáros területen kertészet, dísznövény kertészet, gyümölcsös, szőlészet található és állattartás is foglalkoznak. 10 féle gyümölcs, többféle borszőlő, 25 féle zöldség termesztése folyik. Például termesztenek különleges fekete paradicsomot, sárga és piros koktél paradicsomot, fehér és fekete padlizsánt, és salátaféléket. A tankerthez kapcsolódik 20 hektár szántóföld, mely terület megműveléséhez komoly gépparkkal rendelkezik az intézmény, lehetőséget adva a gépészeknek a rendszeres gyakorlati munkára.

A termények egy részét feldolgozzák, teljes mértékben kézi módszerrel és lekvárféleségeket készítenek, melyeknek a csomagolását is diákok végzik. A salátákból saláta keveréket készítenek, melyet a tankertben megtermelt tojással együtt ugyancsak értékesítenek a helyi piacon. Az árusításból származó bevételt visszaforgatják a programhoz kapcsolódó tevékenységekre, például matricák, logók készítésére vagy a kiállításokon való megjelenésre. Az elmúlt három évben a programot bemutatták például a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon és a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban megrendezett Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon. Az utóbbi szakkiállításon 2016-ban a diákok közreműködésével készült dísznövény installációkkal kreativitás díjat nyertek. Mivel a résztvevő tanulóknak komoly siker élményben volt részük, ez ösztönzőleg hat a munkájukra és talán a jövőbeni tevékenységükre is.

Igazgató úr elmondta, hogy a feldolgozott termékeket, évente 600-700 üveg lekvár készül, kereskedelmi forgalomban nem árusítják, általános iskolákban, nyílt napon és kiállításokon ajándékozzák el. A tervek között szerepel egy kisfilm készítése, amely a diákok dolgos mindennapjairól szólna, bemutatva az általuk végzett értékteremtő munkát, például a kert gondozását vagy a kenyér készítését, sütését.

 

Benkő Zsolt

Csongrád megyei területi felelős

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Következő Előző
t
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …