2023 január 27 - péntek

Magyarország első látogatható intarziaműhelye Téten

Mi is az az intarzia?

A szó berakást jelent, különböző színű és fajtájú faanyagokból kifűrészelt és összeillesztett faberakás bútorokon. Ragasztással és nem bemélyítéssel készül. Az intarziakészítő az egyenlő vastagságú furnérlapokat illeszti egymás mellé, s ez határozza meg a kívánt formát. Ez készülhet: késsel, ill. lombfűrész géppel. A késsel készített intarzia egyedi darab, a gép segítségével készített intarzia a sorozatgyártást teszi lehetővé.

Az intarziakészítés kihalófélben lévő szakma, mely kézműves technika több száz éve jelen van a bútoriparban, az iparművészetben. Kránitzné Rikker Ildikó művészi szinten képviseli a szakmát az országban illetve a határon túl is. Műhelye egyre több érdeklődőt vonz Tétre a megyéből, az országból, sőt a határon túlról is.

Kránitzné Rikker Ildikó 1996. óta foglalkozik intarziakészítéssel, számtalan önálló és csoportos kiállításon mutathatta már be munkásságát, egyéni stílusát. Főkén, bútorokhoz készít intarziás terítékeket, és törekszik arra, hogy a fiatalabb generáció és a bútoripari szakmák is újra felfedezzék az intarziában rejlő lehetőségeket. A bútordíszítésben alkalmazható intarziák harmonikusan illeszkedhetnek egy modern lakáshoz is.

Ildikó alkotásai és az általuk képviselt kulturális értékek a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Kulturális Örökség és Turizmus Szakterületébe kerültek felvételre 2015-ben.
A Győr-Moson-Sopron megyei Téten alakította ki intarzia műhelyét, mely az országban egyedülálló módon látogatható. A műhelyben gyakran fordulnak meg művészeti oktatásban részt vevő diákok, helyi iskolai közösségek.

Rábaköz Kincse termékek

Ildikó a hagyomány megőrzése és modern technikával való ötvözése jegyében a Rábaközi hímzések motívumait alapul véve alkotta meg a Rábaköz Kincse doboz szettet. Minden doboz alapszíne a fehér, mely a tisztaságot szimbolizálja, gyönyörűen kiemeli a doboz tetején megjelenő virág és páva motívum színkavalkádját.

A madár motívum elhelyezésének a régi időkben szimbolikus jelentése is volt: ha egymás felé fordul a két madár, akkor a háziasszony jóban van a kedves urával, de ha egymásnak hátat fordítanak, akkor jobb távol maradni a háztól, mert a háziak éppen rosszban vannak.

A Rábaköz Kincse doboz egyedi, kézműves alkotás, sok gondos munkaóra eredménye. Technikája a faintarzia, mely manapság hasonlóképpen feledésbe merülő technika, mint a Rábaközi hímzés.

A Rábaköz Győr-Moson-Sopron megyében, a Rába folyó és a Rábca folyó között fekvő terület, központja Csorna. Csöndes, nyugodt környék, erdőkkel, szántóföldekkel övezve, régi parasztházakkal tarkítva.

Minden Rába Kincse doboz egyedi készítésű, a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár alkotásának számít. A dobozok alján sorszámot és aláírást helyeznek el ennek bizonyítékaként.

Az intarziakészítés oktatása

Az intarziakészítés már gyerekkorban kipróbálható, természetesen megfelelő szakember segítségével. Sok területet fejleszt ennek a technikának az ismerete, melyet más szakterületen is hasznosítani lehet. Fejleszti a figyelmet, koncentrációt, a logikus gondolkodást, problémamegoldást, esztétikai érzéket is.

Ildikó műhelyében lehetőség van komolyabb tanulmányok folytatására is, mely kifejezetten ajánlott asztalos tanulók és bútortervező diákok számára.

Általános iskoláskorú gyermekek számára foglalkozás, szakkör keretében bemutatható az intarziás könyvjelző készítése, melyet a gyerekek aztán haza is vihetnek. Itt az intarziakészítés történetét, alapjait mutatja meg számukra Ildikó, felkeltve érdeklődésüket a kézműves szakmák iránt. Több környékbeli és győri iskolából érkeztek már műhelyébe gyermekek, valamint ő is vállalja más helyszínen, fesztiválokon, kézműves vásárokon is szakkörök megtartását.

Lehetőségük van az érdeklődőknek mélyebben elmerülni az intarziakészítés világában egy több alkalomból álló foglalkozássorozat során, ahol a szakma alapjainak megtanulása mellett egy faliképet készíthetnek a résztvevők.

2007-ben megalakult a Intarziakészítők Országos Egyesülete, melynek Kránitzné Rikker Ildikó az elnöke, és feladatául azt a cél tűzte ki, hogy a ma Magyarországon még tevékenykedő intarziakészítőket összefogja, számukra kiállításokat, konferenciákat szervezzen, a szakma bemutatása és népszerűsítése érdekében.

Székely Rita

Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …