Biogazdálkodás a Willisits farmon – Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
2018 augusztus 17 - péntek

Biogazdálkodás a Willisits farmon

Biogazdálkodás: más néven ökológiai gazdálkodás, organikus gazdálkodás. Egy olyan gazdálkodási forma, amely a természetes biológiai ciklusokon alapul, melynek folyamataiba a szükséges / elégséges mértékig avatkoznak be pl. szerves trágyázással, baktérium alapú biotrágyák használatával, biológiai növényvédelemmel, mesterséges anyagok (műtrágya és szintetikus növényvédő szerek) elhagyásával. A biológiai gazdálkodás a Willisits Farmon magába foglal mező- és erdőgazdálkodást, tájgazdálkodást, terveik és reményeik szerint vidékfejlesztést, élelmiszertermelést, turizmust. Célja, hogy újra megtanítsa az embereket a természettel harmonikus egyensúlyban együtt élni.

Hánta település- Bakonyalja

Ahogy a szakirodalom szól, a biogazdálkodás előnye, hogy egészséges élelmiszert, bioterméket állít elő, mely vitaminokban és mikroelemekben gazdag, kevés káros anyagot tartalmaz. Hánta (Kisbér településhez tartozik – Bakonyalja) déli része a maga erdeivel, dimbes-dombos rétjeivel, legelőivel és a szürke marháival olyan ökológiai sziget az intenzív gazdaságok tengerében, amely a térségben egyedülálló lehetőségeket, egy a hétköznapitól eltérő és magasabb értéket, életminőséget képvisel.

Legeltetés és szürke marha

Itt hozták létre a Willisits Farmot, ahol komplex módon, nem csak növényekkel foglalkoznak, hanem állattartással is, azon belül pedig a szürke marhával.

A magyar szürke szarvasmarha őshonos fajta, valódi hungarikum. Igazi szilaj, őserőt sugárzó, impozáns megjelenésű jószág. Az ökológiai gazdálkodást folytatók között kedvelt fajta, éppen ezért létszáma hazánkban évről évre emelkedik. Húsa finom rostú, ízletes, garantáltan kergemarhakór-mentes. Hántára nem turista látványosság céljából érkezett, hanem hogy hasznosítani lehessen azt a jelenleg kb. 100ha-nyi rét-legelő területet, amely egyéb pl. hagyományos intenzív gazdálkodás keretében csak nagy gazdasági ráfordítások árán és hosszabb távon, ökológiai értelemben bizonyosan nem fenntartható módon használható.

Egy ilyen gazdaságnak a megalapozása tőkeigényes és nem számolhatnak a hagyományos gazdálkodás során elvárható megtérüléssel, nem lehet úgy belevágni, hogy az az elvárásuk, hogy holnapra már gazdagok lesznek. De akkor mégis mi adja a plusz értékét, ami miatt mégis megéri belevágni, ami pénzben talán ki sem fejezhető?

Közösség-, és vidékfejlesztés

Hántai tojásgurítás, egy évszázados hagyomány újjáélesztése, ápolása évről évre. Hántán immár 10 éve a Willisits Farm és sok-sok baráti támogatója által szervezik a tojásgurítást Húsvét hétfőn délután. Szabadtéri programok, vetélkedők, néptánc és ének, őseinket idéző hagyományok lovas solymászat és lovas íjászat elevenedik meg a tojásdombon. Még csak most kezdték bontogatni szárnyaikat az esemény szervezésében, népszerűsítésében, de elmondható, hogy a közösségi média segítségével egy aprócska falunyi közösség évszázados hagyománya eljut azokhoz a fiatalokhoz, akik előbb tanulnak meg a különböző virtuális valóságokban világokat felépíteni és/vagy lerombolni semhogy járni/igazán beszélni. Egy ilyen tavaszi eseménnyel szeretnék kizökkenteni őket azokból a világokból, amikben a mindennapjaik telnek. Egy ilyen tavaszi programmal szeretnék megmozdítani kicsiket és nagyokat, megmutatni, együtt átélni a tavasszal újjá éledő természet szépségét, megtanítani minden arra fogékony embert, hogy hogyan lehet egyensúlyban élni a természettel. Szeretnék megtanítani az embereket arra, hogyan kérjük el (kölcsön) a Földünk kínálta javakat és hogyan szolgáltassunk vissza annyit, ami lehetővé teszi, hogy majd még unokáink is kérhessenek és vissza is adhassanak. Nem utolsó sorban pedig szeretnék, ha kisebb közösségük tagjai egyéni érdekeiket úgy tudnák egymáshoz igazítani, hogy azzal mindenki gyarapodjon, ne egymás hátrányára, hanem egymást segítve, szebb, nemesebb célok felé repítve.

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Az idén is gazdag programkínálattal készülnek a térségi települések a Hírös Hét Fesztiválra

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 21 éve nagy figyelmet fordít …