2021 október 16 - szombat

“Vár a megye” – Tolna megyei értékek napja

A Tolna megyei értékek napja, a megye „vándor” rendezvénye idén Györkönyben, a Pincafaluban került megrendezésre. A helyszínválasztás nem véletlen: az egyedülálló pincefalu az elsők között kapta meg azt a Tolnaikum kinevezést, mely a Hungarikum mintájára a megyei értékek kiemelt csoportját jelöli. A rendezvény a „Vár a megye” elnevezést viseli, és rendkívül színvonalas volt, mind programokat, mind a rendezést tekintve.

A napot Braun Zoltán, Györköny polgármester nyitotta meg, köszöntötte a szép számban megjelent megyei kollégákat, települések képviselőit és az érdeklődőket. A szíves fogadtatás után a csapatok neki is kezdtek a főzőversenybe nevezett ételek elkészítésének. A Minden ízében Tolna megye elnevezésű főzőversenyen 20 étellel indultak a különböző települések. A legjobbnak a Bikácsi csirkegulyás bizonyult, a zsűri kiemelte, hogy házi csipetkével és krumplival is dúsították, így igen tartalmas és finom ételt kóstolhattak, amit szó szerint tálcán kínáltak. Második helyen a szekszárdiak vadpörköltje végzett, harmadikként pedig a birkapörkölt, ami a Sárszentlőrinci szakácsok keze közül került ki. Természetesen nehéz volt a zsűri dolga, hiszen készült még halászlé a Faddiaknál, kakaspörkölt és vegyes pörkölt több helyen, Györkönyi töltött káposzta és egyéb finomságok a megye minden tájáról.

Sok megyei település képviseltette magát, akiknek egyébként nemcsak a főzőversenyen volt lehetőségük megmérettetni magukat. Minden település delegált tagokat, akiket két csapatra osztva tartották meg a szokásos „Érték Viadalt”, amit végül, hosszú küzdelmek árán a Szürkebarátok csapata nyert. Nemcsak elméleti, hanem ügyességi feladatokban is helyt kellett állniuk a csapatoknak, még íjászkodtak is. Az ilyen jellegű felosztás azért is nagyon szerencsés, mert segítette a rendezvény azon célját, hogy a különböző települések, a megye és a megyei szervezetek tagjai még jobban megismerhessék egymást. A rendezvénnyel ugyanis a Tolna Megyei Önkormányzat a megyei kohéziót is szeretné erősíteni, összefogva a településeket, és a megyei szervezeteket. Ahogy azt Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke is hangsúlyozta beszédében, Tolna megye tele van értékekkel, és üdvözítő azok munkája, akik ezek felkutatásával, megőrzésével foglalatoskodnak. Megyénkben központi szerepe van az agráriumnak, és mint elmondta Elnök Úr is, ezeket ünnepként kell megélnünk, ahogy tesszük is, gondoljunk csak például a szüretre. Azért is fontosnak tartja a megyei identitás erősítését a hasonló rendezvényekkel, mert ettől lehetünk összetartóak és még büszkébbek a megyénkben fellelhető egyedi és különleges értékekre.  Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója, mely szervezet szintén a rendezvény szervezői között volt, méltatta a Tolna megyeiek értékekért tett munkáját, kiemelve, hogy megyénkben alakult meg az első Megyei Értéktár Bizottság. Tolna megye a települések értéktári bizottságinak számában is élen jár: a települések fele rendelkezik ilyen bizottsággal a megyében.  A fellelt kulturális és szellemi értékeket arra kell használnunk a főigazgató tanácsa alapján, hogy gazdaságunkat fellendítve a jövő generációja itthon találhasson lehetőségeket. Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár azt fogalmazta meg nagyon képletesen beszédében, hogy az értékeket kincsként kezelve azokat nem prospektusokban kell csak összegyűjteni, hanem életben is tartani ahhoz, hogy a jövő generáció számára át is adhassuk őket.

Nemcsak főzőversenyen dobogós helyeiért versengtek a települések, hanem mindenki, aki úgy nevezett „Kóstolópont” volt, ott is zsűri értékelte a kóstolásra kínált sós – édes sütemények, pogácsák és kalácsok ízét, a kóstolópont kialakításának egyediségét, és a bemutatott egyéb termékek választékát is. Ezt a versenyt magasan a Kurdiak sátra és bemutatótere nyerte, ahol helyi különlegességeket is kóstolhattak a kíváncsiskodók.

A Tolna megyei értékek több módon is megismerhetőek voltak a részt vevők számára: bemutatósátorral a Tolna Megyei Értéktár is képviseltette magát, akik egy nem is egyszerű kvízt osztottak ki a részt vevő települések csapatainak. Ezen nagyon kreatív módon lehetett megismerni vagy bizonyítani tudásunkat a megyei értékekkel, hungarikumokkal kapcsolatban. Volt keresztrejtvény, Sodoku, kvíz kérdések, és még képolvasási feladvány is. A gyerekek játékos módon sajátíthatták el a tudást: óriás puzzle és kirakós kockák segítették az értékekkel kapcsolatos információk megszerzését számukra, játékos módon.

A rendezvény méltó helyszíne volt a Györkönyi Pincefalu, melynek rendezvénytere csodálatos környezetben és tágas térben adott lehetőséget a programok megrendezésére. Nagyon fontos része volt még a programnak a BorMEGYEtem, melyen a borkedvelők a helyi Pincehegy kékfrankosaival ismerkedhettek meg, és hasonlíthatták össze egy kóstoló után két neves borászat nedűivel: a Heimann és a Danubiana pincészetek képviseltették magukat a borvidék más településeiről. Fontos állomása ez egy megyei rendezvénynek, hiszen borvidékeink egyre központibb szerepet töltenek be, mind a helyi fesztiválok tematikájában, mind a fejlesztések területén, mind pedig a turizmus fejlődésében.

A nap fénypontja és persze a rendezvény profilját adó értékdíjak átadása következett a verseny eredményeinek kihirdetése után. Ünnepélyesen bejelentették a kiemelt megyei érték, azaz Tolnaikum címet elnyert indulókat: a Gemenci erdő, a gyönki evangélikus templom és a csobányolás is méltán viselheti ettől kezdve a kitüntető címet. Utóbbi a rendezvényen többször is felbukkant: a kvízben és az Érték Viadalban is kérdésként szerepelt, és a bukovinai székelyek hagyományos betlehemezésének elnevezése a csobányolás. Értékdíjat kapott továbbá a Dunaföldvári Értéktár Bizottság, Kölesd község, a dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola és a paksi Deák Ferenc Általános Iskola csapata is.

A jó hangulat mellé fellépők is szórakoztatták a megjelenteket, versekkel, gitárjátékkal Kispál István és a Komjáthiak; a Glaraya zenekar, végül hagyományőrző német néptánccal zárta a programot a Glückner János Német Nemzetiségi Tánccsoport.

Kieszné Huszár Dóra

Tolna megyei területi felelős

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …