2017 november 23 - csütörtök

A tolnai levendulás

Az egyre népszerűbb levendula alakította a Levendulafarm Kft tulajdonosainak életét egy bizonyos Provance-i fotó látványa után. Az ötlet megvalósításába együtt, családi vállalkozásban kezdtek hozzá, és hoztak létra egy gyönyörű, egyedi és különleges kis házat Hőgyészen, alig 30 kilométerre a megyeszékhelytől. A vállalkozás egyik nagy előnye, hogy a családban képviselteti magát a Levendulafarm sikeréhez szükséges minden területen dolgozó szakember a közgazdásztól a mezőgazdasági szakemberekig.

7 éve kezdődött a levendulás története, amikor is a bérelt 3 hektáron elültették az első levendulatöveket, szám szerint 35.000 darabot. Szerencsésen már az első évben is tudtak szépen szüretelni, és kezdték el feldolgozni a virágokat többféle formában. Az olajat Pannonhalmán készíttetik (különleges lepárlóra van szükség ehhez a művelethez), ahonnan egyébként nagyon sok hasznos tanácsot kaptak az elején. Mintegy mintaprojektként használva az ottani ismereteket, most ők is arra törekszenek, hogy ha valaki érdeklődik a levendula termesztés vagy bizonyos ajándéktárgyak elkészítése után, akkor azt akár náluk is megtanulhassa. A termékek igen széles: koszorúkkal, csokrokkal, levendulavízzel, párnákkal és egyéb levendula virággal töltött figurákkal gazdagodhatnak azok, akik ellátogatnak a Levendula farmra, vagy a honlapjukon található webshopra. Mindegyik termék helyben készült kézműves termék, magát a levendulát is kézzel szedik, morzsolják. A termőterületen nem használnak vegyszert és műtrágyát sem.

A levendulás termékek piacán ugyan egyre nagyobb a verseny, de Gábor Ferencné, az egyik tulajdonos szerint ez nem állítja meg őket a folyamatos fejlesztésben. Rendelésre készítenek esküvői ajándékokat is, vagy egyedi kívánságokat is tudnak teljesíteni. Mégis a legjobban azt szeretik, ha más, de hasonló attitűddel rendelkező megyei kistermelőkkel kölcsönös, hasznos viszonyt ápolhatnak. Így történik ez a levendulás szörp, – csokoládé, és – lekvárok esetében, amiket a Decsi Hegyi Finomságok neve fémjelez. A szappan Őcsényben készül, a levendulás mézhez pedig egy közeli méhész hozza ide méheit. Ezek a kapcsolatok sokszor kitelepüléseken, egyéb rendezvényeken születnek. A kooperációk előnyösek mindkét kistermelőnek, de ugyanannyira a vásárlóknak is, hiszen egy helyen többféle dolgot is meg tudnak vásárolni. A legtöbbet helyben, rendezvényeiken értékesítik, de szoktak járni Budapestre, Szekszárdra, a Szüreti Fesztiválra, és több környékbeli fesztiválra is.

Saját fesztivált is rendeznek, immár negyedik éve. Ez évben rendhagyó módon 3 hetes volt, és kicsit másképp alakult. Eddig jellemzően egy napos, 450 fős látogatottságú Levendula Pikniket tartottak, szedd magad akcióval, kézműves foglalkozásokkal, fazekasság és egyéb termelők bemutatkozásával. Idén inkább a levendulaszüretelést állították középpontba, jöttek így is szép számmal, majdnem 600-an szedték idén a lila virágokat a Hőgyészi domboldalon. Érkeztek Győrtől Debrecenig, Pécstől Szekszárdig, és környékbeliek is. Visszajáró „szüretelőik” vannak Svájcból és Svédországból is. Természetesen nemcsak a munka várja az idelátogatókat: lehet fotózkodni, kézműveskedni, többen piknikkel is múlatták az időt a gyönyörű környezetben. Fotózáshoz egyébként egyre keresettebb, esküvői, baba és kismama fotók hátterét is adja a levendulás. Vannak olyanok is, akik tényleg csak a hangulat miatt jönnek, szednek egy kis levendulát, aztán gyönyörködnek a tájban, mert állításuk szerint, ha felmennek a „hegyre”, ott minden megoldódik. Ezt vallják a tulajdonosok is, ismerve a levendula összes jótékony hatását, hihetünk nekik.

Következő Előző

 

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Sárszentlőrinc irodalmi öröksége

Szerencsére Magyarországon rengeteg település büszkélkedhet híres szülöttjével, vagy oda köthető történelmi eseménnyel. Ezekhez kapcsolódnak ünnepek, …