2023 január 27 - péntek

A tolnai levendulás

Az egyre népszerűbb levendula alakította a Levendulafarm Kft tulajdonosainak életét egy bizonyos Provance-i fotó látványa után. Az ötlet megvalósításába együtt, családi vállalkozásban kezdtek hozzá, és hoztak létra egy gyönyörű, egyedi és különleges kis házat Hőgyészen, alig 30 kilométerre a megyeszékhelytől. A vállalkozás egyik nagy előnye, hogy a családban képviselteti magát a Levendulafarm sikeréhez szükséges minden területen dolgozó szakember a közgazdásztól a mezőgazdasági szakemberekig.

7 éve kezdődött a levendulás története, amikor is a bérelt 3 hektáron elültették az első levendulatöveket, szám szerint 35.000 darabot. Szerencsésen már az első évben is tudtak szépen szüretelni, és kezdték el feldolgozni a virágokat többféle formában. Az olajat Pannonhalmán készíttetik (különleges lepárlóra van szükség ehhez a művelethez), ahonnan egyébként nagyon sok hasznos tanácsot kaptak az elején. Mintegy mintaprojektként használva az ottani ismereteket, most ők is arra törekszenek, hogy ha valaki érdeklődik a levendula termesztés vagy bizonyos ajándéktárgyak elkészítése után, akkor azt akár náluk is megtanulhassa. A termékek igen széles: koszorúkkal, csokrokkal, levendulavízzel, párnákkal és egyéb levendula virággal töltött figurákkal gazdagodhatnak azok, akik ellátogatnak a Levendula farmra, vagy a honlapjukon található webshopra. Mindegyik termék helyben készült kézműves termék, magát a levendulát is kézzel szedik, morzsolják. A termőterületen nem használnak vegyszert és műtrágyát sem.

A levendulás termékek piacán ugyan egyre nagyobb a verseny, de Gábor Ferencné, az egyik tulajdonos szerint ez nem állítja meg őket a folyamatos fejlesztésben. Rendelésre készítenek esküvői ajándékokat is, vagy egyedi kívánságokat is tudnak teljesíteni. Mégis a legjobban azt szeretik, ha más, de hasonló attitűddel rendelkező megyei kistermelőkkel kölcsönös, hasznos viszonyt ápolhatnak. Így történik ez a levendulás szörp, – csokoládé, és – lekvárok esetében, amiket a Decsi Hegyi Finomságok neve fémjelez. A szappan Őcsényben készül, a levendulás mézhez pedig egy közeli méhész hozza ide méheit. Ezek a kapcsolatok sokszor kitelepüléseken, egyéb rendezvényeken születnek. A kooperációk előnyösek mindkét kistermelőnek, de ugyanannyira a vásárlóknak is, hiszen egy helyen többféle dolgot is meg tudnak vásárolni. A legtöbbet helyben, rendezvényeiken értékesítik, de szoktak járni Budapestre, Szekszárdra, a Szüreti Fesztiválra, és több környékbeli fesztiválra is.

Saját fesztivált is rendeznek, immár negyedik éve. Ez évben rendhagyó módon 3 hetes volt, és kicsit másképp alakult. Eddig jellemzően egy napos, 450 fős látogatottságú Levendula Pikniket tartottak, szedd magad akcióval, kézműves foglalkozásokkal, fazekasság és egyéb termelők bemutatkozásával. Idén inkább a levendulaszüretelést állították középpontba, jöttek így is szép számmal, majdnem 600-an szedték idén a lila virágokat a Hőgyészi domboldalon. Érkeztek Győrtől Debrecenig, Pécstől Szekszárdig, és környékbeliek is. Visszajáró „szüretelőik” vannak Svájcból és Svédországból is. Természetesen nemcsak a munka várja az idelátogatókat: lehet fotózkodni, kézműveskedni, többen piknikkel is múlatták az időt a gyönyörű környezetben. Fotózáshoz egyébként egyre keresettebb, esküvői, baba és kismama fotók hátterét is adja a levendulás. Vannak olyanok is, akik tényleg csak a hangulat miatt jönnek, szednek egy kis levendulát, aztán gyönyörködnek a tájban, mert állításuk szerint, ha felmennek a „hegyre”, ott minden megoldódik. Ezt vallják a tulajdonosok is, ismerve a levendula összes jótékony hatását, hihetünk nekik.

Következő Előző

 

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …