2019 szeptember 19 - csütörtök

Hegede Kertészet

A hazai és európai díszfaiskola árudák, kertépítő cégek körében jól ismert Hegede Kertészet Kecskeméttől 10 km-re, az 54-es főút mellett, Helvécián található.

A Hegede Kertészet családi vállalkozás, melyet Hegede István feleségével, Hegedéné Szebellédi Zsuzsával alapított és működtet immár 30 éve. A kertészet 10 ha-os területe eredetileg parlagterület volt. Így elmondható, hogy a semmiből teremtették elő a mára ismert és elismert, Magyarországon a nemében egyedülálló kertészetet.

A családi vállalkozást a kezdetekben megszerzett tapasztalatai egyértelműen az évelő dísznövény-termesztés felé orientálták. Ezen a területen elsőként nyitottak kertészetet Magyarországon.

Tíz hektáron termesztenek konténeres évelő dísznövényeket és törpecserjéket. Állandóan bővülő fajtakínálattal, megszokott minőséggel és visszafogott árakkal várják partnereiket. Vásárló célközönségünk árudák, barkácsáruházak, kertépítő cégek. Számos önkormányzat is vásárol itt a parkosításokhoz, tereprendezésekhez, városrehabilitációs projektek lebonyolításához növény alapanyagot.

Ez a fajta kertészeti ágazat a szaporítástól, a palánta nevelésen át, az elő-, majd a szabadföldi nevelésig nagyon munkaigényes. Kora tavasztól késő őszig 45 állandó alkalmazottnak adnak munkát. Ezen kívül 19-20 napi munkavállaló is foglalkoztatásra kerül a kertészetben a munkafolyamatok, megrendelések függvényében.

Az 1990-es évektől a fokozott érdeklődés miatt növelni tudták a kertészeti termelést, a fajtaválasztékot, és korszerű gépekkel, nagyobb szállítási kapacitással rendelkező üzemet hoztak létre.

Magyar és litván tőzeg keverékével dolgoznak. Ez a keverék képezi a növények szaporításához szükséges táptalajt.

Választékuk 2008-ra elérte az 1200 fajtát. Kínálnak például alacsony sziklakerti dísznövényeket, díszfüveket, vízi és mocsári növényeket, ritka cserjéket, fűszernövényeket. Különlegességekből is széles körű kínálatot mutatnak. A tavirózsától (lótusz) a sárga bazsarózsáig sokféle érdekességet láthatnak az odalátogatók. Évente 2 millió darab növényt értékesítenek.

A környező országok kiállításokon és szájhagyomány útján ismerték meg a termékeiket. Legtöbbet Romániába, Szlovéniába, Szlovákiába, Csehországba, Horvátországba, Szerbiába, Ausztriába, Svédországba, Oroszországba exportálnak.

Immár több mint 1500 fajta jó minőségű dísznövényt kínálnak, amely a végfelhasználónak több éven, vagy akár több évtizeden át nyújt látványos, szép kertet és kényelmes kertfenntartást.

A növényeket növekedési erélyüktől és méretüktől függően 9×9-es, 11×11-es, 1,75 literes, 3 literes, 5 literes és 8 literes konténerekben kínálják. A növények egész évben (márciustól novemberig) ültethetők, telepíthetők.

Helvéciai telephelyükön kizárólag nagytételben vásárló partnereiket (árudák, kertépítő cégek, viszonteladók) szolgálják ki. Értékesítés megrendelés alapján, vagy a telephelyen történik. Megrendelés történhet levélben, telefonon, faxon, vagy e-mailban, amit visszaigazolnak.

Helvécia Önkormányzata 2011-ben Hegede Istvánt díszpolgári címmel tüntette ki, Hegedéné Szebellédi Zsuzsanna pedig a Helvéciáért kitüntető díjat vehette át 2012-ben.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2011-ben a kertészetet kiemelkedő munkájuk elismeréseként Bács-Kiskun Megye Környezetvédelméért és Mezőgazdaságáért díjjal jutalmazta.

A Hegede Kertészet agrár- és élelmiszergazdaság kategóriájában a Bács-Kiskun megyei értéktárban is szereplő érték.

Hegede István fia hamarosan erdőmérnökként végez az egyetemen. Édesapja elmondása alapján komolyan érdeklődik a családi vállalkozás iránt. Reményeik szerint Ő lesz az, aki a nagy múltú, elismert családi örökséget tovább viszi majd.

Következő Előző
t
Következő Előző

 

Share Button

Olvasson tovább

A Takács tanya tejelő kecsketartásának és termék előállításának kisüzemi fejlesztése

Takács Adrienn tanyasi családban nevelkedett, ennek hatására 2010-ben kezdette el önállóan a háztáji gazdálkodást. 2012 …