2023 január 27 - péntek

Fedezd fel a vadregényes Szigetközt! – Pisztráng Kör

A Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesületet (röviden: Pisztráng Kör Egyesület) 1998-ban az emberek természetismeretének és természet-szeretetének elmélyítése céljával hozták létre, azért, hogy egészséges, fenntartható módon élhessünk együtt Földünkkel. Tevékenységeik szerteágazóak: pl. természetismereti vízitúrák, vándortáborok szervezése, erdei iskola, ökopark és oktatóközpont, valamint közösségi szálláshelyek működtetése, interaktív kiállítások és környezetvédelmi programok tervezése, megvalósítása, élőhely-felmérés, hulladékgyűjtő és folyótisztító napok szervezése, biokertészkedés oktatása, módszertani könyvek, brossúrák írása, kiadása.

1998 óta szerveznek természetismereti- környezetvédelmi nyári táborokat, szakköröket, 2000 óta működik Dunaszigeten az egyesület, 2002-ben alapították meg az Erdei Iskolát. 2003 tavaszán együttműködési megállapodást kötöttek a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, a Szigetközben környezeti nevelési feladatok ellátására, ezt a tevékenységet azóta is végzik, együttműködésben a Nemzeti Parkkal és más szakmai szervezetekkel.

2005 őszén megkezdték a dunaszigeti Ökopark és Tájközpont kialakítását, melynek fejlesztése azóta több ütemben megtörtént. Szakmai kapcsolatot tartanak fenn számos magyarországi és határon túli szervezettel, nemzeti parkkal a környezeti nevelés, szemléletformálás elősegítése érdekében.

Az egyesület és az ökopark működése során számos környezeti nevelési könyvet, ismertető anyagot adott ki, interaktív kiállításokat létesítettek, melyek eljutottak a szigetközi települések nagy részére. Ilyen például “A FAL – mint élőhely, a gyurgyalag, partifecske és jégmadár szemével” című vándorkiállítás, mely jelenleg az ökoparkban található meg.

A Pisztráng Kör szakmai terepi segítségével készült el a Vad Szigetköz című természetfilm, Mosonyi Szabolcs jóvoltából.

2014 elején elkészült első ökoparkos madármegfigyelő lesük és ezt követte a MAPEI CSR tevékenysége jóvoltából két újabb. 20 zöld geocaching útvonalat és pontot is kialakítottak.

2015-ben kiadták a Szigetközi túra zsebkönyvet, mely sok hasznos tudnivalót, térképeket, túrajavaslatokat, határozókat tartalmaz. 2016 tavaszától – egy LIFE pályázatnak köszönhetően – elérhető “VADLESŐ”  villanymotoros, mobil-vízi-lesük, melyet akár több napos természetfotós túrákra is igénybe lehet venni, két személy akár kint is tud aludni a Dunán a speciálisan kialakított csónakban.

2016-ban gyarapodott az Ökopark 3,3 hektárral, melynek nagy részén gyepet és ligeterdő foltokat telepítettek.

Az újonnan vásárolt területen található egy 36 méter magas víztorony is. Szerették volna a fémoszlopot harmonikus kapcsolatba hozni a tájjal, így született meg a napóra ötlete, melynek mutatója maga a víztorony. A napóra negyvennégy méter átmérőjű, számlapjait két méter átmérőjű virágszigetek adják. Ehhez a dunaszigeti Ötsziget Faluszépítő Egyesület tagjai ajánlották fel és ültették el a virághagymákat, hat számlapot nárcisszal, hat számlapot fürtös gyöngyikével díszítettek. A közösségi kezdeményezés eredményeként azóta Dunaszigeten található az ország legnagyobb napórája.

A Pisztráng Kör szeretne létesíteni egy négy évszakos új tájközpontot, melynek a tervei már rendelkezésre állnak, azonban pályázati forrásra van szükségük a kivitelezéshez.

A szigetközi túrák sokszínűségének biztosításához az egyesület rendelkezésére áll az Öko Mobil Flotta, mely 30 db trekking kerékpárból áll, mely egy speciális trélerrel szállítható, melyre a kerékpárok leszedése után akár 8 db 4 személyes kenu is felhelyezhető. Így bejárható az egész Szigetköz a térségbe látogatók számára, szárazföldön és vízen egyaránt.

Az egyesület alapító tagja a térségben alakuló Szigetközi Natúrparknak, mely széleskörű társadalmi támogatottsággal, önkormányzati és civil háttérrel szeretne közösen gondolkodni a térség természeti, kulturális értékeinek megőrzése és bemutatása érdekében.

A Pisztráng Kör Egyesület 2016. október 24-én Budapesten, a Vigadó Dísztermében dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Minisztertől vehette át a Pro Régió Díjat, “A társadalom, a gazdaság és a környezet összehangolt fejlesztése terén végzett kiemelkedő tevékenységünk elismeréseként.”

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …