2019 június 26 - szerda

Fedezd fel a vadregényes Szigetközt! – Pisztráng Kör

A Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesületet (röviden: Pisztráng Kör Egyesület) 1998-ban az emberek természetismeretének és természet-szeretetének elmélyítése céljával hozták létre, azért, hogy egészséges, fenntartható módon élhessünk együtt Földünkkel. Tevékenységeik szerteágazóak: pl. természetismereti vízitúrák, vándortáborok szervezése, erdei iskola, ökopark és oktatóközpont, valamint közösségi szálláshelyek működtetése, interaktív kiállítások és környezetvédelmi programok tervezése, megvalósítása, élőhely-felmérés, hulladékgyűjtő és folyótisztító napok szervezése, biokertészkedés oktatása, módszertani könyvek, brossúrák írása, kiadása.

1998 óta szerveznek természetismereti- környezetvédelmi nyári táborokat, szakköröket, 2000 óta működik Dunaszigeten az egyesület, 2002-ben alapították meg az Erdei Iskolát. 2003 tavaszán együttműködési megállapodást kötöttek a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, a Szigetközben környezeti nevelési feladatok ellátására, ezt a tevékenységet azóta is végzik, együttműködésben a Nemzeti Parkkal és más szakmai szervezetekkel.

2005 őszén megkezdték a dunaszigeti Ökopark és Tájközpont kialakítását, melynek fejlesztése azóta több ütemben megtörtént. Szakmai kapcsolatot tartanak fenn számos magyarországi és határon túli szervezettel, nemzeti parkkal a környezeti nevelés, szemléletformálás elősegítése érdekében.

Az egyesület és az ökopark működése során számos környezeti nevelési könyvet, ismertető anyagot adott ki, interaktív kiállításokat létesítettek, melyek eljutottak a szigetközi települések nagy részére. Ilyen például “A FAL – mint élőhely, a gyurgyalag, partifecske és jégmadár szemével” című vándorkiállítás, mely jelenleg az ökoparkban található meg.

A Pisztráng Kör szakmai terepi segítségével készült el a Vad Szigetköz című természetfilm, Mosonyi Szabolcs jóvoltából.

2014 elején elkészült első ökoparkos madármegfigyelő lesük és ezt követte a MAPEI CSR tevékenysége jóvoltából két újabb. 20 zöld geocaching útvonalat és pontot is kialakítottak.

2015-ben kiadták a Szigetközi túra zsebkönyvet, mely sok hasznos tudnivalót, térképeket, túrajavaslatokat, határozókat tartalmaz. 2016 tavaszától – egy LIFE pályázatnak köszönhetően – elérhető “VADLESŐ”  villanymotoros, mobil-vízi-lesük, melyet akár több napos természetfotós túrákra is igénybe lehet venni, két személy akár kint is tud aludni a Dunán a speciálisan kialakított csónakban.

2016-ban gyarapodott az Ökopark 3,3 hektárral, melynek nagy részén gyepet és ligeterdő foltokat telepítettek.

Az újonnan vásárolt területen található egy 36 méter magas víztorony is. Szerették volna a fémoszlopot harmonikus kapcsolatba hozni a tájjal, így született meg a napóra ötlete, melynek mutatója maga a víztorony. A napóra negyvennégy méter átmérőjű, számlapjait két méter átmérőjű virágszigetek adják. Ehhez a dunaszigeti Ötsziget Faluszépítő Egyesület tagjai ajánlották fel és ültették el a virághagymákat, hat számlapot nárcisszal, hat számlapot fürtös gyöngyikével díszítettek. A közösségi kezdeményezés eredményeként azóta Dunaszigeten található az ország legnagyobb napórája.

A Pisztráng Kör szeretne létesíteni egy négy évszakos új tájközpontot, melynek a tervei már rendelkezésre állnak, azonban pályázati forrásra van szükségük a kivitelezéshez.

A szigetközi túrák sokszínűségének biztosításához az egyesület rendelkezésére áll az Öko Mobil Flotta, mely 30 db trekking kerékpárból áll, mely egy speciális trélerrel szállítható, melyre a kerékpárok leszedése után akár 8 db 4 személyes kenu is felhelyezhető. Így bejárható az egész Szigetköz a térségbe látogatók számára, szárazföldön és vízen egyaránt.

Az egyesület alapító tagja a térségben alakuló Szigetközi Natúrparknak, mely széleskörű társadalmi támogatottsággal, önkormányzati és civil háttérrel szeretne közösen gondolkodni a térség természeti, kulturális értékeinek megőrzése és bemutatása érdekében.

A Pisztráng Kör Egyesület 2016. október 24-én Budapesten, a Vigadó Dísztermében dr. Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Minisztertől vehette át a Pro Régió Díjat, “A társadalom, a gazdaság és a környezet összehangolt fejlesztése terén végzett kiemelkedő tevékenységünk elismeréseként.”

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …