2020 május 26 - kedd

Júniusi hírlevél

 

Kedves Olvasónk!

Megérkezett a nyár, itt az ideje a szabadságoknak és a strandszezonnak, ez azonban nem akadályoz bennünket abban, hogy aktívan dolgozzunk Hálózatunk céljaiért. Ezt bizonyítja, hogy május és június hónapban számtalan rendezvényen vettünk részt, többek között a LEADER Egyesületek Szervezetének tanácskozásán, ahol információkkal, tapasztalatokkal igyekeztünk elősegíteni az új programozási időszak eredményes és zökkenőmentes megvalósítását. Területi felelőseink számára megszerveztük az első Európai Innovációs Partnerség (EIP) képzést, ahol részletesen bemutatásra került a vonatkozó pályázati kiírás. A Miniszterelnökség közreműködésével egy információs napon is részt vehettek, ahol a Vidékfejlesztési Program kapcsán kiírt pályázati felhívásokról kaphattak részletes tájékoztatást. S ha már pályázatok, akkor fontos megjegyezni, hogy bár sok támogatási kérelem van elbírálás alatt, de a napokban eredmény várható a településképet befolyásoló épületek külső rekonstrukcióját segítő pályázat kapcsán, amelyre több mint 76 milliárd forint igény érkezett be. A támogatói döntések a legfontosabb pályázatok esetében várhatóan még a nyáron megszületnek, így döntés várható az egyedi szennyvíz-kezelés első és második szakaszában benyújtott kérelmek, valamint az agrár-környezetgazdálkodási program második körére vonatkozó pályázatok esetében, de az élelmiszeripari támogatás elbírálása is a végéhez közeledik. Pályázati híreink között figyelmébe ajánlunk néhány felhívást, ám amennyiben részletesen szeretne tájékozódni, úgy ajánljuk a https://www.palyazat.gov.hu/ honlapot, ahol nem csak a vidékfejlesztési, hanem az egyéb pályázati felhívásokat is megtalálja. Programajánlónk ismét tartalmaz kellemes kikapcsolódási lehetőségeket, ám a szakmáról sem feledkezünk majd meg!

Hírlevelünkhöz és honlapunkhoz is hasznos és nem utolsó sorban kellemes időtöltést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Ez történt júniusban:

Valamennyi vidékfejlesztési pályázatot kiírtak a határidőig

Valamennyi vidékfejlesztési pályázatot kiírták a határidőig, 68 pályázatot hirdettek meg összesen mintegy 1300 milliárd forint értékben március 31-ig – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

 

Támogathatóvá válik az ipari faültetvény telepítése a Vidékfejlesztési Programban

Immár önálló kormányrendelet szabályozza az ipari célú fás szárú ültetvények telepítését. Ennek eredményeképpen napokon belül a Vidékfejlesztési Program erdősítésre szánt támogatási keretéből az erdőnek nem minősülő, ipari faültetvények telepítésére is igényelhető forrás. A vonatkozó 135/2017. (VI. 9.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny 2017. évi 86. számában jelent meg.

Magyarország első látogatható intarziaműhelye Téten

Az intarziakészítés kihalófélben lévő szakma, mely kézműves technika több száz éve jelen van a bútoriparban, az iparművészetben. Kránitzné Rikker Ildikó művészi szinten képviseli a szakmát az országban illetve a határon túl is. Műhelye egyre több érdeklődőt vonz Tétre a megyéből, az országból, sőt a határon túlról is.

Helyi Diák Terméke

Az aktuális mintaprojektem a makói székhelyű Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola, ahová azért látogattam el, hogy megismerjem a 2014-ben elindított Helyi Diák Terméke programot. A szakképző iskolában mezőgazdasági technikus, gépésztechnikus, növényvédelmi szak technikus, kertész, dísznövény kertész, mezőgazdasági gépjavító képzés folyik. Horváth Zoltán igazgató úr fogadott, aki beszámolt a programmal kapcsolatos tevékenységekről.

Rendszeres szakmai találkozók igénye hívta életre – a Zala megyei Vidékfejlesztési Műhely létrejöttének és működésének rövid bemutatása

A Zala megyei Vidékfejlesztési Műhely rendszeres találkozóinak megszervezésére az igény már 2015 nyarán megfogalmazódott több megyei vidékfejlesztésben érintett szervezet képviselőjének részéről. Az MNVH területi felelőseként a Megyei Önkormányzat vezetésének támogatásával 2015 szeptemberétől havi rendszerességgel megyei vidékfejlesztési műhely megrendezését kezdeményeztem.

Pályázati hírek

Kiegészült az Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért című felhívás dokumentációja

Kiegészült az elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához segítséget nyújtó felhasználói kézikönyvvel a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért” című (VP3-16.4.1-17 kódszámú) felhívás.

 

Módosult „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című felhívás és dokumentációja

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című (VP2-4.1.4-16 kódszámú) felhívás és annak dokumentációja, ennek keretében változás következett be többek között a műszaki, szakmai elvárásokban, valamint a kiválasztási kritériumokban.

 

Módosul a Magyar Államkincstár Mezőgazdaság és vidékfejlesztési ügyfélszolgálatának nyitvatartása

 

2017. május 30-tól lehet benyújtani a pályázatokat a VP EIP – Innovációs operatív csoportok létrehozása és innovatív projektjük megvalósításához szükséges beruházás támogatása című felhívásra

Támogathatóak azok a mezőgazdasági termelők és/vagy élelmiszer-feldolgozók és/vagy erdőgazdálkodók, valamint kutatóhelyek és/vagy, tanácsadók és/vagy, szaktanácsadók által közösen kidolgozott innovatív projektek, melyeknek célja az agrárgazdaság – beleértve a mezőgazdasági termelés, élelmiszer-feldolgozás, borászat, REL, erdőgazdálkodás – termelékenységének és környezeti hatékonyságának javítása.
Innovatív projekt lehet: új termék-, szolgáltatás-, eljárási- vagy technológiai fejlesztés a mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozási, és erdőgazdálkodási ágazatban.
A felhívással kapcsolatban kérdéseit felteheti az EIP AGRI Magyarország portálon (eip.fm.gov.hu) az Írjon nekünk menüpont alatt illetve áttanulmányozhatja az eddig beérkezett kérdésekre adott válaszokat a Gyakran Ismételt Kérdések menüpont alatt!

Program ajánló

Ze – Ga – Bo, Zenés Gasztro Bortúra

Az elsőként Tolnaikum rangra emelkedett Györkönyi pincehegyen július 1. napján belekóstolhatunk a helyi gazdák boraiba, az általuk elkészített ételekbe és minden állomás más- más hangulat, zenei stílus fogad minket, természetesen élőben. A rendezvényre jegyek korlátozott számban elérhetők.

IV. Levendula Napok

A 2017. július 1-2. között megrendezésre kerülő szegedi Levendula Napokon minden korosztály számára színvonalas és színes színházi előadásokkal, koncertekkel és ismeretterjesztő-, egészségmegőrző előadásokkal és bemutatókkal várja a levendula szerelmeseit és az érdeklődőket. Az előadásokon kívül kézművesek, növénytermesztők és méhészek is várják a látogatókat. Egész nap levendulás kézműves termékek, ajándéktárgyak, kézműves ékszerek, természetes alapanyagú kozmetikumok és élelmiszerek, valamint levendula, egzotikus és évelő növények vására. A rendezvényt gyermekprogramok és kézműves foglalkozások színesítik.

50. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem és előadássorozat

A 2017. július 4-8. között megrendezésre kerülő Nyári Egyetem nem kisebb célt tűzött ki, mint azt, hogy megkapja a választ arra a kérdésre, hogy Ki építi a várost? Azzal, hogy előadásokban, beszélgetésekben igyekszik megismeri a fejlődést, az újat létrehozó elképzeléseket, ezek mellett a meghatározó tervezők gondolkozását, kényszereit és lehetőségeit is igyekszik feltárni. A jelentkezők érdekes szakmai tanulmányúton is részt vehetnek.

Duna Menti Folklórfesztivál

A Duna Menti Folklórfesztivál Magyarország egyik legrégebbi és a régió legnagyobb fesztiválja. Folklór előadások és kézműves vásár várja az érdeklődőket! A rendezvény 3 évente kerül megrendezésre, idén 21. alkalommal. A XXI. Duna Menti Folklórfesztivál 2017. július 5. és 9. között várja látogatóit.

Bor, mámor … Bénye

Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb fesztiválja idén július 6-9. között is megnyitja kapuit Erdőbényén! Erdőbénye fesztivál nélkül is egy szép kis zempléni falu, ódon házaival, meredek utcáival, patakjaival, festői környezetben, hegyekkel, szőlőkkel, erdőkkel övezett völgyben. Tokaji borok, zempléni ízek. 13 erdőbényei borászat és a kedvenc éttermeik. A korábbinál is színesebb programmal és sok újdonsággal készülnek az erdőbényei borászok az idei Bor, mámor… Bénye fesztiválra.
Share Button

Olvasson tovább

2018 – Októberi hírlevél

Kedves Olvasónk! Az év legszínesebb évszakához érkeztünk, azonban nem csak az ősz színpompás és változatos, …