2019 június 26 - szerda

Péri dédi nádikója

„Dombok alatt, falu végin

Lakik az én péri dédim.

Nádas háza, nagy kapuja

Mindenki előtt tárva-nyitva.”

A Győr-Moson-Sopron megyei Pér település a 81-es főút mellett fekszik, közel Győrhöz és az M1-es autópályához. Könnyen elérhető közúton, valamint nemzetközi repülőtere miatt akár repülőgéppel is.

A település dinamikusan fejlődik, múltját ugyanolyan nagy gonddal ápolja, mint ahogy a jövőjét építi, a péri csárda rekonstrukciójára 2012-ben nyert támogatást a település közalapítványa. Az egykori csárda a térség legidősebb épülete, az 1600-as években téglából épült. A pár éve történt felújítás az épület harmadát érintette, ahol az egyik helyiségben a szőlőfeldolgozás, a bortermelés térségre jellemző eszközei, korabeli kocsmai bútorok és kellékek kaptak helyet. Egy másik helyiségben pedig eredeti bútorokkal, tárgyakkal berendezett, múlt század eleji szoba látható.

A múlt ápolásában, és a hagyományok átadásában látta jövőjét Dömötörné Markotics Zsuzsanna is, aki 2008-ban pályázatot nyújtott be a Turisztikai tevékenységek ösztönzése felhívás keretében, és 2,7 millió forintot kért egy tájjelleg játszóház létesítésére.

Zsuzsa harmadik gyermekével, akkor három éves kislányával volt még otthon, intézte a háztartás és a családi gazdaság ügyeit. Tudta, hogy győri munkahelyre nem tud majd visszamenni dolgozni, viszont szeretett volna „valamit” csinálni.

Álmodott egy nagyot, és elhatározta, újra életet visz dédszülei 1909-ben épített nádas házába, ahol gyermekek számára szeretett volna foglalkozásokat tartani.

A pályázat nyert, a nádasház felújításra került, de már a hozzágondolt, gyermekek számára épített kis templommal, két kisházzal és foglalkoztatóval együtt, melyet saját forrásból készített el a család.

Zsuzsa népi játékokat, kézműves technikákat tanult meg és igyekszik minden évben valami újat vinni a Nádikó életébe, hogy az évről-évre visszatérő gyerekek is jól érezzék magukat.

Ottjártamkor egy vegyes korcsoportú csapat látogatott el Péri Dédi Nádikójába, a négy éves korú kisgyermekek ugyanúgy megtalálták maguknak a szórakozási lehetőséget, mint a 14 éves kamaszok. A gyermekeknek nagy élmény, hogy állatokat lehet simogatni, lovat, birkát, nyulat lehet etetni, szénabálákon lehet ugrálni, bújócskázni, játszani a játszótéren, vagy a kötéllabirintusban. Volt, aki már negyedszer járt itt, ő már ismerte az állatokat, láthatta, mennyit nőtt a kiscsikó legutóbbi látogatása óta.

Zsuzsa a játék mellett bemutatta számukra a tájház épületét, építészeti sajátosságait, berendezési tárgyait, valamint népviseletbe beöltöztetett babákkal szemléltetve az 1900-as évek elejének öltözködési stílusát is. Megcsodálhattuk a búbos kemencét és a rakott tűzhelyet, a korabeli bútorok és használati tárgyak visszarepítenek bennünket a múltba.

A program része volt a kézműves foglalkozás, a gyermekek nemez labdát készítettek, melyet emlékbe haza is vihettek.

Zsuzsát megkérdeztem, mi a legfontosabb neki a játszóházban? Azt mondta, a hagyományok átadása a gyermekek számára. Az elmúlt évek alatt ő is sokat tanult, utánajárt dolgoknak, mert a gyermekek kérdeznek, az épületről, a berendezési tárgyakról, és neki tudnia kell a kérdésekre a választ. A programkínálat egyre bővül, az állatsereglet szaporodik, egyre több gyerekcsoport látogat az újjászületett Péri Dédi Nádikójába, mely olyan, mint egy megvalósult álom.

www.peridedi.hu

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …