2019 szeptember 19 - csütörtök

V. Csernelyi Derelyefesztivál

Immáron 5. alkalommal kerül megrendezésre a Csernelyi Derelyefesztivál elnevezésű hagyományőrző, gasztronómiai rendezvény a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesület szervezésében.

A csernelyi derelye a legények ereje – ezt hirdette minden felirat a kis községben, a sátrak oldalán, az asszonyok kötényén. A tésztás finomságot már délelőtt elkezdték nyújtani és tölteni a szabadtéri konyhában, többféle töltelékkel főzték a derelyét, amit a kilátogató közönség rögtön el is kapkodott.
A csernelyi derelye erejéről a kóstolók is hasonlóan vélekedtek, a hagyományos krumplis töltelék mellett aszalt szilvával, lekvárral, túróval töltött derelyét is választhatott az éhes közönség.
Csernelyben ez volt az ötödik Derelyefesztivál, ami a gondos előkészítésnek köszönhetően rengeteg látogatót vonzott.  A szombati vigasságra több százan voltak kíváncsiak, nemcsak a környező településekről, hanem az ország távolabbi pontjairól is érkeztek látogatók. A kóstoló mellett kulturális programokkal is szórakoztatták a közönséget, így amíg főtt a kondérokban a tészta, a színpadon néptáncot, illetve egyéb kulturális programokat tekinthettek meg az érdeklődők.

dr. Csuzda Gábor, az MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelőse köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések a biztosítékai annak, hogy a magyar vidék nem csak önálló és erős, de mindig az is marad. A Megyei Értéktár és a HÍR védjegy ékes bizonyítékai annak, hogy a csernelyi derelye készítésének hagyománya közösségteremtő erővel bír.

A csernelyi krumpli töltelékes derelye készítése az 1800-as évekre nyúlik vissza. A vidék egyik kedvenc étele volt. Hozzávalóit maguk a falusi emberek termelték meg. Burgonya, tej, túró, tojás, zsír mind megtalálhatóak voltak a házaknál. A dédnagymamáktól átörökítve tanulták meg a csernelyi derelyések hagyományőrző egyesületének tagjai. Ezt a tudást ápolva szeretnék tovább adni nemzedékről-nemzedékre.

A csernelyi krumpli töltelékes derelye különlegessége, hogy a finom krumplipürével, házi túróval és házi zsírral készült étel mindenhol sikert arat, mert nagyon finom.

A HIR védjegyet elnyerve szeretnék uniós oltalom alá is vonatni, hogy mindenhol megismerjék és fogyasszák az emberek.

Bővebb információ a rendezvényről: http://csernely.hu/

Következő Előző
t
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Petíció a magyar gazdákért

  A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat aggodalommal értesült arról, hogy az Európai Unió a következő …