2020 május 27 - szerda

XXI. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozás – országos agrárfórum

A XXI. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozás a bonyhádi Tarkamarha Fesztivál társ- és egyben nyitórendezvénye. Dr. Füller Imre, az egyesület ügyvezető igazgatója miután köszöntötte a megjelenteket, kiemelte, hogy a rendezvény színesíti azt a programsorozatot, mely szó szerint is tarkítja a helyi fesztivált. Kiemelte továbbá, hogy a jubileumi XV. Magyartarka fotópályázatra rekordszámú, 342 darab fotó, és ezzel nevezés érkezett. Ezután a város polgármester asszonya, Filóné Ferencz Ibolya is üdvözölte az egybe gyűlteket, és hangsúlyozta a fesztivál a város életében betöltött fontosságát. Megtudhattuk azt is, hogy a rendezvény része annak az egész éves programsorozatnak, mellyel Bonyhád várossá avatásának negyvenedik évfordulóját ünneplik. És ezzel egy időben a németországi Hocheimmel kötött testvérvárosi kapcsolat huszadik évfordulóját is, melyet tortával fogják megpecsételni a szombati fesztiválnapon. De más német testvértelepülésekről is érkeztek delegációk, jelenlétükkel emelve a fesztivál fontosságát.

Az ünnepélyes köszöntők után Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az állattenyésztést segítő kormányzati döntésekről tartott előadást. Az elért eredményekkel kezdett, melyek megvalósulása hozzásegítette az ágazatot a fejlődéshez. Számokkal is igazolta, hogy a szarvasmarha tenyésztés (hús és tejtermelés oldalon is) folyamatos növekedést mutat hazánkban, a húshasznú állomány megkétszereződött az elmúlt hat évben, tejhozamunk pedig meghaladja az EU28 átlagát. Erősödött az ágazat termelési szintje, a foglalkoztatás és az export mértéke is. Ezután át tért az élelmiszeripar hazai helyzetének bemutatására, hiszen ez szorosan összefügg a hús és tejhozam miatt tartott szarvasmarha tenyésztéssel. Kiemelte, hogy ugyan a fejlődés itt is töretlen, de kisebb mértékű és még sok lehetőség kiaknázatlan. Ezek közül a termelői összefogásban rejlő ágazati tartalékokra hívta fel a figyelmet. Amire még fontosnak tartotta kitérni, hogy a gazdáknak tanácsként elmondja: az ágazat versenyképességének hosszú távú garanciája lehet a minél magasabb minőségi beltartalmú termékek előállítása. A stratégiai ágazattá minősített élelmiszeriparba 300 milliárd forint fejlesztési célú támogatás juthat. A boltok polcain folyamatosan nő a magyar élelmiszerek aránya, de még ebben is vannak lehetőségek. Természetesen kihívások is nehezítik a gazdák helyzetét, például állategészségügyi szempontból a betegségek, melyek részleteiről a következő előadásokban hallhattunk.

Dr. Nemes Imre a NÉBIH képviseletében a szarvasmarhákat érintő és veszélyeztető betegségekről beszélt. 2014 fontos év volt az állategészségügy ágazatot érintő dolgok szempontjából. Azóta három betegség esetében sikerült megszerezni a hivatalos mentességet Magyarországnak. Több betegséggel kapcsolatban aktív monitoring program van, hogy ezektől is mentesnek nyilváníthassuk hazánkat, miután az Európai Unió felelős szerve azt deklarálja. A két legfontosabb betegség, melynek sajnos aktualitása van/lehet az ország határain belül, az a kék nyelv betegség és a bőrcsomósodás kór. Mindkettő esetében fontos a preventív vakcinázás lehetőségét kihasználnia annak, aki veszélyeztetett, vagy aki csak megteheti. A legtöbb veszélyforrás a tőlünk délre levő országokból fenyeget, ezért az ott élőknek aktívan kell figyelniük állományaikat, és minden gyanús esetben értesíteni az állatorvost és a hatóságokat. A helyzet komolyságát mutatja, hogy ha egy telepen felüti fejét valamely kór a kettő közül, az egész állományt leölésre ítélhetik. A Törökországba irányuló export bővülő lehetőségeiről hallgattak még az érdeklődők, hogy milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy a bővülő piacban rejlő lehetőségeket kihasználják az ágazati szereplők.

Tresó István a K&H Bank agrárüzletág-fejlesztési igazgató világított rá az állattenyésztők pénzügyi és piaci pozíciójának fejlesztési lehetőségeire. Bemutatta a tej- és hústermelést számokban, az EU többi országának összehasonlításában. Az izgalmas előadás végső konklúziója az volt, hogy minden állattenyésztőnek és gazdának kicsit közgazdásznak is kell lennie. A naturális hatékonyság és pénzügyi mutatók arányán sok minden múlhat, elhangoztak azon kulcsszavak is, melyekre érdemes a jövő termelékenysége érdekében odafigyelni: szolvencia, készpénzkonverziós ciklus, cash flow, termelőképesség. Amiből még sokat tanulhatott a hallgatóság, hogy a banki szektor képviselője az agrárium jövőjét a megfelelő stratégiában és a generációváltás sikerességében rejlik.

A szakmai konferencia végeztével az azon részt vevők csatlakoztak a már várakozókhoz, hiszen az ünnepélyes hússzegés után lehetőség volt annak megkóstolására. Két ökör is forgott a nyárson, melyből rengetegen lakhattak jól, illetve marhagulyás is készült a felajánlott magyartarkákból. A sült ökör feltálalásának és a fesztivál további részének a Bonyhádi művelődési ház mögötti tér és szabadtéri színpad adott otthont. A színpadon már a pénteki napon is egymást követték a fellépők, sok helyi csoporttal, tehetséggel. A szórakoztató műsorok mellett volt kirakodóvásár, fesztivál étkek és fából készült izgalmas játékokat is kipróbálhattak a gyerekek a Tarkabarka játszón.

A szombati fesztiválnap városismereti vetélkedővel kezdődött, majd a jubileumi XV. Tarka fotópályázat kiállítását nyitották meg, egyúttal díjazva az első három helyezetett és néhány különdíjast. A rekordszámú fotók közül kiválasztani a legjobbnak ítélteket nem volt könnyű, ezt Dr. Füller Imre a képeket értékelő zsűri tagja is hangsúlyozta. A kiállítás minden egyes darabján visszaköszön a szarvasmarhák és gazdáik életének egy – egy fontos momentuma. Rögtön a díjátadók után megkezdődött a színpadon a fellépők hosszú sora, mindenféle műsort megcsodálhattak az érdeklődők helyi tánccsoportoktól kezdve a könnyűzene hazai fellépőin át a helyi fúvószenekarig. Eközben pedig kezdetét vette a Főzőcske, rengeteg asztalnál rotyogtak a marhából készült ételek a bográcsban. Ezekből természetesen egy zsűri is fogyasztott a szakácsokon és vendégeiken kívül, így eredményt is hirdethettek az este folyamán. Desszertként szolgált egy szelet abból a hatalmas tortából, mellyel Bonyhád és Hochheim városa ünnepelte huszadik testvérvárosi jubileumát.

A résztvevőknek a kissé esős idő sem szegte kedvét, a csapadék elállta után folytatódott a fergeteges hangulat, utcabál, a környékbeli boros gazdák kínáltál az italokat, majd tűzijáték adta mindenki tudtára, hogy ez volt a XVII. Tarka marha Fesztivál Bonyhádon.

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Összefogás Békésben: ötmilliós védekezési alapot hoztak létre

Új weboldalt hozott létre a Békés Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy össze kössék azokat, …