2022 augusztus 12 - péntek

Közösség – értékmegőrzés – NŐK

A Bikácsi Közéleti Nőegylet nevéhez híven a település életének szerves részét képezi immár hetedik éve. Konczné Kasos Erikával beszélgettem a Nőegylet múltjáról és jövőjéről, aki maga iskolaigazgató volt, és pedagógus – népművelőként mindig is fontos szerepet töltött be életében a közösségépítés, összefogás és rendezvényszervezés. 2010 nagyon fontos év volt a falu életében, ekkor ünnepeltek egy kettős jubileumot, melynek megünneplésére szükség volt helyi erők mozgósítására. Itt jött képbe az a 24 önkéntes hölgy, akik minden erejüket beadva sütöttek – főztek, hogy az érkező vendégeknek maradandó élményt adhasson a Bikácsi ünnepség.

Aztán a történet pontosan ezzel a 24 fővel kezdődött / folytatódott. Megfogalmazódott ugyanis az a vágy többekben, hogy ilyen és ehhez hasonló rendezvények legyenek a faluban, legyen közösség, ahova rendszeresen lehet járni és ahova tartozni öröm. Így alakult meg a Bikácsi Közéleti Nőegylet. Legfőbb céljaik az értékteremtés és értékmentés; karitatív tevékenységek végzése; a fiatalok közösségi nevelése; a valaha pezsgő evangélikus egyházi közösség újraélesztése; valamint a sok önkéntes munka, mellyel hozzájárulnak a település szebbé tételéhez. Ezeket mind belefoglalták alapító okiratukba, a belépők ezeket elfogadták, az elnök, Erika pedig zászlajára tűzte, hogy együttes erővel létrehoznak valami nagyon nagyot. A továbbiakban leírt tevékenységek alapján mondhatjuk, hogy ez meg is valósult.

Elviekben minden hónap harmadik péntekjén tartják az ülést, de pár éve előfordult, hogy több mint 50–szer találkoztak, ami minimum heti egy eseményt jelent. A naptárjuk ünnepségekkel és programokkal teli. Az évet nagyjából a Farsangi mulatsággal kezdik, melyre természetesen sokan beöltöznek, és verseny folyik a résztvevők között, hogy kié a legjobb jelmezötlet. Márciusban a faluszépítésé a főszerep, melynek része a virágosítás, templomtakarítás, és melyben a helyi nem tagok is kiveszik a részüket a „Mozdulj, Bikács!” keretein belül. Májusban kerítenek sort mindig éves közgyűlésükre, melyet a legnagyobb fegyelemben és hivatalosan tartanak, itt döntenek új tagok felvételéről is. A szervezetbe ugyanis nem lehet csak úgy belépni. Először pártoló tag lesz valaki (általában ajánlással), ugyanis itt mindenki egyaránt kiveszi a részét a munkából és az örömből is, nem egy olyan klub, ahova csak néha napján eljárnak a tagjai. Ha pároló tagként bizonyította rátermettségét és tenni akarását, akkor válhat valaki a Nőegylet rendes tagjává. Júniusban aztán megülik Szent Iván éjjelét, ez különleges alkalom, mert itt a férfiakat is szívesen fogadják, akik örömmel is jönnek. Szintén nyár elején tartja a szomszédos település a Pálfai Pinceszert, melynek rendszeres látogatói; valamint saját önkormányzatukkal szervezik az augusztusi Családi Napot a bikácsi gyermekeknek és családjaiknak. A szeptember itt is a szüret köré szerveződik, de szintén jelentős esemény az alma-napi vásár. Aztán van még gulyás –és lecsóparti, az év idény időszakaiban.

Fentiekhez az alapanyagot az a kertészet szolgáltatja, melyre pályázatban sikerült pénzt nyerniük és elindítaniuk azt. Szakmai támogatást kaptak hozzá, termesztik a paradicsomot – paprikát, munkát adnak több helyinek és a terményeket nemcsak eladják, hanem támogatják belőle a rászoruló családokat, időseket. Egyébként is nagyon fontos a Nőegyleti tagok életében az idősekre való odafigyelés, sokszor maguk mennek autóval idősebb vagy nehezen mozgó tagjaikért, falubeliekért, hogy ők is részt vehessenek a különböző eseményeken. Minden rendezvényükön maguk sütnek – főznek, mi sem bizonyítja jobban gasztronómiai tudásukat, mint a Tolnai Értékek Napján, a Megye napon megszerzett első hely a főzőversenyben, Bikács település csirkepaprikásával. Amit mégis a legjobban várnak szinte egytől egyig az az Advent időszaka. Ezekben a napokban minden az ünnep, a közösség és a támogatások körül forog. Méltán híres rendezvényük az advent első vasárnapjához kötődő Adventi Hangverseny, melyre már más megyékből is vannak látogatóik. Megható és ünnepélyes a tömött templomban előadó híres kórusok fellépése évről-évre. Szent Este a templomban a gyermekek adnak elő teltházas karácsonyi műsort, melynek szintén a Nőegylet a szervezője.

Természetesen a sok rendezvény mellett a főszerep mégiscsak a munkáé: ezeket meg kell szervezni, előkészíteni és levezényelni. Minden évben vállalták egy-egy síremlék megújítását önkéntes munkában, de maguknak szerveznek nagy kirándulásokat is. Törekszenek támogatások megszerzésére, aktív pályázók. Az MVH pályázatain többször sikeresen szerepeltek, így alakítottak ki játszóteret a falu gyermekeinek, használhatnak egy kisbuszt és szintén ilyen projekt volt annak a filagóriának a megépítése, mely közösségi térként szolgál. Terveik között szerepel ennek fejlesztése kisebb ponyva ráépítéssel, hogy hűvösebb időben is komfortosan használható legyen. A már említett kertészet kialakítása LEADER pályázati támogatással kezdődött, de ahogy Elnök asszony mondja, ezeket fenntartani a nehezebb falat, nagy szerencséjükre azonban mindannyian lelkesek és imádják azt a közösségi munkát, amit csinálnak.

Az értékmegőrzés, mint egyik fő céljuk abban jelenik meg, hogy a helyi TDM által üzemeltetett kulcsos házban, az úgynevezett Gólyafészkes házban kapott helyet az a gyűjtemény, falumúzeum, melynek széles kínálata van értékekből, tárgyakból. Az ehhez kapcsolódó feladatokat a Nőegylet tagjai látják el, kezdve a tárgyak összegyűjtésétől, a múzeum kialakításán, gondozásán át egészen az itt található dolgok összeírásáig.

Bikács méltán lehet büszke erre a szervezetre, és azokra az emberekre, akik ezt életben tartják. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi és környékbeli önkormányzatokkal egyaránt. Fontos életükben az egyházi közösségért végzett munka, a györkönyi lelkész, Kasza Gábor segítségére mindenben számíthatnak, ötleteik mindig támogatásra lelnek nála. Az utókor számára (és persze a Nőegylet tagjainak örömére) folyamatosan íródik az a „Krónikás könyv”, melyben képek és leírások tanúbizonysággal szolgálnak a Bikácsi Közéleti Nőegylet nem mindennapi közösségi tevékenységeiről.

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …