2019 augusztus 26 - hétfő

Lovasterápiával az egészséges, kiegyensúlyozott elétért

Dr. Radics Péter és felesége, Dr.Radicsné Reszegi Rita közösen alapították lovasterápiával foglalkozó civilszerveztüket.

Az Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy segítse a gyermekeket és szüleiket egy egészséges, kiegyensúlyozott, szeretetteljes élet megélésében. Teljesítsenek jól, érezzék jól magukat a bőrükben, hozzák ki magukból a maximumot, sportoljanak, tanuljanak idegen nyelveket, legyenek nyitottak. Hisznek abban, hogy minden gyermek a legjobb valamiben, melynek felfedezése és csiszolása közös érdekünk és felelősségünk.„Ép testben ép lélek.”

Fontosnak tartják a mentális és a fizikai egészséget. Az egészség fogalma, számukra azt jelenti, amikor egy ember harmóniában, kiegyensúlyozottan él önmagával, a környezetével, meg tudja oldani a rá eső feladatokat anélkül, hogy nehézségnek élné meg. Egy gyermek egészsége függ szülei lelki és testi állapotától, ezért fontos, hogy velük is foglalkozzanak. A lovaglás, a legtöbb olyan képességet fejleszti, melyre az óvodában, iskolában a gyermeknek szüksége van, a kívánt teljesítmény eléréséhez.

A stressz a mai kor velejárója, ami sok betegség kiváltó oka. A stresszes helyzetek kezelése, a mindennapok monotonitásának pozitív megélése nagyon fontos a kiegyensúlyozott élethez. A család a legfontosabb egység, ezét nagyon fontos, hogy mind a szülők, mind a gyerekek pozitívan éljék meg életük minden percét.

A kortárs kapcsolatok kialakulása, már az óvodában elkezdődik, ami alapjául szolgál, az egyén felnőttkori társadalomban való beilleszkedésének.  A Kölyökclub Alapítvány játékos nyelvi foglalkozások keretében foglalkozik az óvodákban a szocializációval, ahol a segítségre szoruló gyermek, megkaphatja a neki szükséges segítséget.

Emellett nagyon fontosnak tartjuk a szocializáció, a nyitottság eléréséhez az idegen nyelv ismeretét, hiszen a már óvodás korban megkezdett nyelvtanulás szinte behozhatatlan előnyökkel jár az idegen nyelv szeretete az élményszerűség és a helyes kiejtés kialakítása terén, ezt a több éves tapasztalat és kollégáink tudományos munkái is bizonyítják.

A lovasterápia egy átfogó megnevezése mindannak a szerteágazó gyógyító és felemelő élménynek, folyamatnak, amit megtapasztalhatunk. Választ kapunk kérdéseinkre, mely megfogalmazódik bennünk a mindennapi küzdelmek során, felismerjünk viselkedésünk esetleges hibáit, megoldást kapunk a változásra, változtatásra, és a legnagyszerűbb érzés, a szabadság, ami semmihez sem hasonlítható, amikor legyőzzük félelmeinket, és korlátainkat. Megoldást jelenthet stressz, pánik, szorongás, beszéd és viselkedészavar, önbizalomhiány, hiperaktivitás, beilleszkedési problémák esetén. Sérülés specifikus, azaz a lelki, érzelmi problémákat oldja, szünteti meg a kliens, a ló és a terapeuta szoros együttműködésével.

A lovas terápiában vezető országok (Németország, Anglia, Svájc) több évtizedes tapasztalattal, tudományos felmérésekkel bizonyították a lovasterápia létjogosultságát. Értékét növeli, hogy nem terápiás környezetben, hanem indirekt módon tudnak hatni a páciensekre, akik ezáltal jobban motiválhatók. A ló különleges hatással van a gyermekekre. Megnyitja őket, nagyságánál, erejénél fogva tekintélyt követel, és nagyszerűsége, hogy hidat képez gyermek és terapeuta között. Olyan gyermekek is fejleszthetők lovasterápia segítségével, akik más, hagyományos terápiákban nem együttműködőek. A ló körüli szabályok betartása nagyon koncentrált figyelmet igényel, amit a gyerekek komolyan vesznek és be is tartanak. Ezért nagyon hatékony figyelemzavaros, hiperaktív gyerekeknél.

A lovaglás során számtalan olyan helyzettel találkoznak a gyerekek, ami először nehéznek tűnik, amikor azonban saját erejükből teljesítik azt, erősödik az önbizalmuk és egyre magabiztosabban vágnak bele a következő nehéz helyzetnek. A lovaglás kihívásokkal teli, ami által a gyerekek bátrabbak, magabiztosabbak, kitartóbbak lesznek. Ezért hatékony azoknak, akik szorongóbbak, bizonytalanabbak társaiknál, akiknek gyengébb az önmagukba vetett hite.

Mikortól javasolt a lovasterápia?

3 éves kortól, mert ekkor elég érett a gyermek mozgás szervrendszere, illetve az idegrendszere ahhoz, hogy be tudja fogadni azokat a hatásokat, melyeket a ló, illetve a lovaglás nyújthat számára.

Milyen problémák esetében javasolt a lovasterápia?

Rész-képességzavarok, diszgráfia, diszkalkulia, diszlexia,hiperaktivitás,figyelemzavar,tanulási zavarok, pszichés problémák, mentális betegségekre, mozgáskoordináció, (nagymozgás, finom-motorika), látás, hallás,tapintás, szerális észlelés,testkép,testfogalom,testséma, vizuo-motoros koordináció, egyensúly-érzékelés, beszéd-nyelvi képességek, emlékezet, gondolkodás.

Rendszeresen szerveznek terápiás foglalkozásokat 3 éves kortól egészen felnőttkorig. Szolgáltatásaik között megtalálható a nyelvtanulás, képességfejlesztés, lovastábor szervezés, önismereti-, valamint csapatépítő tábor is.

Bíró Anikó Éva

MNVH Nógrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Két Kakas Agroturisztikai Központ és Két Kakas Gasztro és Kézműves Piac Imremajor – Balatonfenyves

Hazánkban 11 Imremajor elnevezésű település létezik. Ezek egyike, a balatoni nyaralók és a természetet kedvelők, …