2023 január 27 - péntek

Lovasterápiával az egészséges, kiegyensúlyozott elétért

Dr. Radics Péter és felesége, Dr.Radicsné Reszegi Rita közösen alapították lovasterápiával foglalkozó civilszerveztüket.

Az Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy segítse a gyermekeket és szüleiket egy egészséges, kiegyensúlyozott, szeretetteljes élet megélésében. Teljesítsenek jól, érezzék jól magukat a bőrükben, hozzák ki magukból a maximumot, sportoljanak, tanuljanak idegen nyelveket, legyenek nyitottak. Hisznek abban, hogy minden gyermek a legjobb valamiben, melynek felfedezése és csiszolása közös érdekünk és felelősségünk.„Ép testben ép lélek.”

Fontosnak tartják a mentális és a fizikai egészséget. Az egészség fogalma, számukra azt jelenti, amikor egy ember harmóniában, kiegyensúlyozottan él önmagával, a környezetével, meg tudja oldani a rá eső feladatokat anélkül, hogy nehézségnek élné meg. Egy gyermek egészsége függ szülei lelki és testi állapotától, ezért fontos, hogy velük is foglalkozzanak. A lovaglás, a legtöbb olyan képességet fejleszti, melyre az óvodában, iskolában a gyermeknek szüksége van, a kívánt teljesítmény eléréséhez.

A stressz a mai kor velejárója, ami sok betegség kiváltó oka. A stresszes helyzetek kezelése, a mindennapok monotonitásának pozitív megélése nagyon fontos a kiegyensúlyozott élethez. A család a legfontosabb egység, ezét nagyon fontos, hogy mind a szülők, mind a gyerekek pozitívan éljék meg életük minden percét.

A kortárs kapcsolatok kialakulása, már az óvodában elkezdődik, ami alapjául szolgál, az egyén felnőttkori társadalomban való beilleszkedésének.  A Kölyökclub Alapítvány játékos nyelvi foglalkozások keretében foglalkozik az óvodákban a szocializációval, ahol a segítségre szoruló gyermek, megkaphatja a neki szükséges segítséget.

Emellett nagyon fontosnak tartjuk a szocializáció, a nyitottság eléréséhez az idegen nyelv ismeretét, hiszen a már óvodás korban megkezdett nyelvtanulás szinte behozhatatlan előnyökkel jár az idegen nyelv szeretete az élményszerűség és a helyes kiejtés kialakítása terén, ezt a több éves tapasztalat és kollégáink tudományos munkái is bizonyítják.

A lovasterápia egy átfogó megnevezése mindannak a szerteágazó gyógyító és felemelő élménynek, folyamatnak, amit megtapasztalhatunk. Választ kapunk kérdéseinkre, mely megfogalmazódik bennünk a mindennapi küzdelmek során, felismerjünk viselkedésünk esetleges hibáit, megoldást kapunk a változásra, változtatásra, és a legnagyszerűbb érzés, a szabadság, ami semmihez sem hasonlítható, amikor legyőzzük félelmeinket, és korlátainkat. Megoldást jelenthet stressz, pánik, szorongás, beszéd és viselkedészavar, önbizalomhiány, hiperaktivitás, beilleszkedési problémák esetén. Sérülés specifikus, azaz a lelki, érzelmi problémákat oldja, szünteti meg a kliens, a ló és a terapeuta szoros együttműködésével.

A lovas terápiában vezető országok (Németország, Anglia, Svájc) több évtizedes tapasztalattal, tudományos felmérésekkel bizonyították a lovasterápia létjogosultságát. Értékét növeli, hogy nem terápiás környezetben, hanem indirekt módon tudnak hatni a páciensekre, akik ezáltal jobban motiválhatók. A ló különleges hatással van a gyermekekre. Megnyitja őket, nagyságánál, erejénél fogva tekintélyt követel, és nagyszerűsége, hogy hidat képez gyermek és terapeuta között. Olyan gyermekek is fejleszthetők lovasterápia segítségével, akik más, hagyományos terápiákban nem együttműködőek. A ló körüli szabályok betartása nagyon koncentrált figyelmet igényel, amit a gyerekek komolyan vesznek és be is tartanak. Ezért nagyon hatékony figyelemzavaros, hiperaktív gyerekeknél.

A lovaglás során számtalan olyan helyzettel találkoznak a gyerekek, ami először nehéznek tűnik, amikor azonban saját erejükből teljesítik azt, erősödik az önbizalmuk és egyre magabiztosabban vágnak bele a következő nehéz helyzetnek. A lovaglás kihívásokkal teli, ami által a gyerekek bátrabbak, magabiztosabbak, kitartóbbak lesznek. Ezért hatékony azoknak, akik szorongóbbak, bizonytalanabbak társaiknál, akiknek gyengébb az önmagukba vetett hite.

Mikortól javasolt a lovasterápia?

3 éves kortól, mert ekkor elég érett a gyermek mozgás szervrendszere, illetve az idegrendszere ahhoz, hogy be tudja fogadni azokat a hatásokat, melyeket a ló, illetve a lovaglás nyújthat számára.

Milyen problémák esetében javasolt a lovasterápia?

Rész-képességzavarok, diszgráfia, diszkalkulia, diszlexia,hiperaktivitás,figyelemzavar,tanulási zavarok, pszichés problémák, mentális betegségekre, mozgáskoordináció, (nagymozgás, finom-motorika), látás, hallás,tapintás, szerális észlelés,testkép,testfogalom,testséma, vizuo-motoros koordináció, egyensúly-érzékelés, beszéd-nyelvi képességek, emlékezet, gondolkodás.

Rendszeresen szerveznek terápiás foglalkozásokat 3 éves kortól egészen felnőttkorig. Szolgáltatásaik között megtalálható a nyelvtanulás, képességfejlesztés, lovastábor szervezés, önismereti-, valamint csapatépítő tábor is.

Bíró Anikó Éva

MNVH Nógrád megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …