2019 február 22 - péntek

Nyugat-dunántúli helyi akciócsoportok regionális találkozója

Augusztus 16-án Lövőn tartották regionális szakmai találkozójukat a nyugat-dunántúli LEADER egyesületek. A rendezvényen részt vettek a régió területi felelősei, Huszti Levente, Zágorhidi Czigány Ákos és Székely Rita is.

Hollósi Gábor, Lövő polgármestere és Horváth Tibor, az Alpokalja- Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület elnökének köszöntője után Páliné Keller Csilla munkaszervezet vezető köszöntötte a megjelenteket.

Az első napirendi pontként a területi felelősök számoltak be a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat aktualitásairól, feladataikról. Zágorhidi Czigány Ákos ismertette, hogy az MNVH keretében LEADER támogató egység alakult, valamint beszélt a várható projektötleti felhívásokról is. Székely Rita az MNVH natúrparkokkal való együttműködéséről számolt be, és felajánlotta segítségét az alakuló natúrparkok számára. Huszti Levente a LIFE programról beszélt, melyről igény esetén szívesen tájékoztatná bővebben a helyi akciócsoportokat.

Páliné Keller Csilla kezdeményezésére projektötleteket vázoltak fel a jelenlévők, melyekre a HACS-oknak szükségük lenne, azonban más forrásból nem tudnak rá támogatást kapni. Felmerült tanulmányutak, látóutak, ösztöndíj program lehetősége, valamint az, hogy a LEADER program hazai megvalósításáról egy átfogó disszeminációs anyagot kellene készíteni.

Ezután a LEADER egyesületek közösen benyújtandó, Térségek közötti együttműködési projektről egyeztettek a résztvevők. Pályázatot szeretne benyújtani 5 LEADER egyesület, melynek előkészítő tevékenységeit és felmerült kérdéseit vitatták meg a munkaszervezetek tagjai.

A Magyar Államkincstár részéről Krisztin- Németh László főosztályvezető, a Miniszterelnökség részéről pedig Zsán- Klucsó Klaudia és Baksa Tamás válaszolt a felmerült kérdésekre. Szóba került az IIER rendszer működése, a készülő LEADER felhívások feltöltése. A LEADER felhívások nem fognak megjelenni a palyazat.gov.hu oldalon, hanem a Magyar Államkincstár oldalán, a HACS honlapján pedig a MÁK oldalára vezető linket kell majd elhelyezni.

A nap további részében a helyi akciócsoportok munkatársai a felhívások elkészítése során felmerült kérdéseiket tették fel a megjelent szakértők számára.

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Kübekházi Manufaktúra

Kübekháza Község Képviselő-testülete 2017. májusában döntött arról, hogy létrehozzák a Kübekházi Manufaktúrát, német nevén Kübecker …