2020 május 25 - hétfő

Hucul Lovasnapok és Nemzetközi Patkolókovács Verseny

Immáron kilencedik alkalommal rendezte meg az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága Jósvafőn a Hucul Lovasnapokat. A festői környezetben megbúvó településen színvonalas programmal várták az ünnepi hétvégén kikapcsolódni vágyó családokat.
A hucul ló genetikailag a honfoglalás előtt a Kárpát-medencében élt népek lovához áll a legközelebb. A II. világháború után ezen fajta tenyésztésével a jelenlegi Magyarország területén senki sem foglalkozott. A változás az 1970-es években következett be, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz 1986-ban került az első 10 kancából álló gyűjtemény, majd indult el újra a fajta hazai tenyésztése.
A IX. Hucul Lovasnapok a küllemi bírálatot és a ménvizsgát éppúgy magába foglalta, mint a „Huculösvény” névre keresztelt versenyt, valamint a különböző sportos bemutatókat. A rendezvényen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár sátrával is lehetett találkozni, meg lehetett kóstolni a csernelyi krumplitöltelékes derelyét, de a térségben élő méhészek és kézművesek is kínálták termékeiket.
A Hucul Lovasnapok keretén belül rendezték meg Jósvafőn a Nemzetközi Patkolókovács versenyt is, amelynek kettős célja volt. Egyrészt, hogy eme tradicionális szakma művelői megmérettessék magukat, másrészt átadják tudásukat az utókornak.
A versenyen résztvevő 15 kovács amellett, hogy bemutatta a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, komoly feladatokat oldott meg: meglepetés kovácsolás, mintapatkó készítés, gyorskovácsolás és patkolás is várt rájuk. Alkotásaikat neves külföldi bírók értékelték.

 

dr. Csuzda Gábor

MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Petíció a magyar gazdákért

  A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat aggodalommal értesült arról, hogy az Európai Unió a következő …