2018 július 20 - péntek

III. Magyar Értékek napja

Hogyan járhattuk be egy nap alatt a hétvégén az ország minden megyéjét, sőt még a határon túlra is kikacsinthattunk? Természetesen a Magyar Értékek Napján, melyet harmadik alkalommal rendeztek meg Budapesten. A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége szervezésében színes, izgalmas és igazán hagyományőrző rendezvénynek lehettünk tanúi. Az ország mind a 19 megyéjéből voltak pavilonok, és több határon túli régióból is elhozták bemutatni a nagyközönségnek azon értékeiket, melyek megőrzésére egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnie mindannyiunknak. Végig járva a standokat a magyar kultúra színpompás világában tölthettük el az egész napot. A szervezők célja ugyanis, hogy átfogó képet alkothassanak a látogatók a Kárpát-medence szellemi és tárgyi örökségéről.  Minden megye a rá legjellemzőbb néphagyományokat, ételeket, italokat és tájakat igyekezett bemutatni. Sok helyen a helyi népviseletbe öltözött kollégák mutatták be, milyen is maga az élő hagyomány. Ugyanígy tettek azok a kézműves mesterek, akik a területükre legjellemzőbb termékeket a látogatók szeme láttára szőtték, varrták, hímezték, festették vagy vésték.

A fellépők az ország minden tájáról érkezett, hagyományőrző néptánc együttesek, zenekarok, és egyéni produkciók voltak, mindegyikük rendkívüli eredményekkel büszkélkedhet. A színpad előtt folyamatos volt a tánc, hiszen többen nem tudták kivárni a fellépések végén érkező táncházat a magyar ritmusokat meghallva. Táncoltak a más régiók táncosai, a gyerekek, a felnőttek, a magyarok és a külföldiek egyaránt. Magyarország értékei valóban egy helyen, a Szent István téren tömörültek, hogy mindenki megismerhesse, kipróbálhassa és élvezhesse a kultúránk nyújtotta élményeket.

Kézműves sátor is volt, ahol majdnem 20 féle kézműves foglalkozás várta a látogatókat. Nehéz lenne mindet felsorolni, az biztos, hogy csipkét, bőrdíszt, nemezből készült emléket, mézeskalácsot és gyöngyékszert is készíthettek azok, akik ki szerették volna próbálni magukat. Interaktív mesterség bemutatókra is sort került, hiszen a herendi korongos bemutató és porcelánfestés még akkor is hatalmas élmény, ha az ember csak nézheti. Micsoda csodálatos dolgok kerülnek ki a mesteremberek kezei közül, és ezek mind elemei annak az értéktárnak, mely a Kárpát – medence kultúráját hivatott megőrizni. A Magyar Értékek és Hungarikumok játszóháza kicsiknek és nagyoknak is igazi szórakozást nyújtott. Tartalmas programfüzet várta az ide érkezőket. Egyediségét az adta, hogy nemcsak egyszerűen az időpontokat és helyszíneket tartalmazta, hanem néhány sorban bemutatott minden színpadi fellépőt, egyéb közreműködőt. Volt Kincskereső Tízpróba, ami egy interaktív pecsétgyűjtő játék; illetve óriás puzzle és kirakós is várta a gyermekeket.

Időutazásra is lehetősége volt az érdeklődőknek, Kádár Ferkó Fotószínháza lehetőséget adott erre. Több néprajzi és polgári háttérrel, és az ehhez igazodó viseletekkel várta a fotózkodni vágyókat, így egy örök élménnyel térhetett haza az egész család. Ez az interaktív fotószínház képviselte hazánkat a Világkiállításon Milánóban 2015-ben, ahol is nagy népszerűségnek örvendett. Különböző korokba egyébként percenként repülhettek a nézelődők: egyszer a bakonyi betyárok, máskor a huszárok, megint máskor egy pásztorcsapat tűnt fel a rendezvény helyszínén. A különböző korok viseleteit mindenkinek lehetősége volt felpróbálni, ezt majdnem minden pavilonnál biztosították az érdeklődőknek.

A napot 18 óra után Szentmise zárta a Bazilikában, melynek végén a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Virágh András Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, Érdemes Művész közreműködésével egy csodálatos kórus és orgona hangversenynek lehettek szem és fültanúi a megjelentek. A Szent István Bazilika előtti tér nem csak csodálatos, de hasznos helyszínnek is bizonyult. A környék nevezetességei rengeteg turistát vonzanak, így a kiállítók nem csak honfitársaik, hanem a hozzánk érkezőknek is dicsekedhettek kézműves tudásukkal, vagy régiójuk szépségeivel. A színpad körül is sok idegen nyelven szólaltak meg, tapsoltak lelkesen a fellépőknek, sőt ki is próbáltak egy – egy tánclépést. Azon külföldiek, akik meglátogatták az eseményt, így nem csak fővárosunk szépségeivel, hanem több magyar vidék virtuális bejárásának élményével térhettek haza. Reméljük, a látottak újbóli látogatásra, és a vidéki értékek személyes megismerésére késztetik majd őket is. Ahogy Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége elnökének köszöntőjében elhangzott: „Aki itt ma dalt, táncot, éneket hall; az találkozik a magyar néplélekkel.”

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

Következő Előző
t
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Fókuszban a fenntarthatóság és a környezetvédelem!

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat  a Vidékfejlesztési Programot népszerűsítő rendezvénysorozatot indított “Zöldülő Vidék” címmel! Az ingyenes családi …