2023 január 27 - péntek

Whiskey Tolna megyéből

Már 2011-től megkezdődtek azok a kísérletek Szőke Lajos életében, melyek eredményeként 2015-ben megalapította a Gemenc Distillery Kft. –t. A vállalkozás egy olyan kisüzemi műhelyt takar, ahol valóban kézműves módon, tapasztalati úton fejlődve készül a Gemenc Whiskey. A tulajdonos célja ugyanis, hogy magyar grain whiskeyt készítsen, ne csak a külföldi főzdék nyomdokain lépkedve szolgálja ki hazánk whiskey kedvelőit. A lepárló üzem különlegessége még, hogy az országban egyedül itt specializálódtak csak gabonapárlat készítésre. Az ennek alapjául szolgáló gabonaféléken kívül más cefre még nem került lepárlásra az erre szolgáló gépezeten.

Teljes bejárást kaptunk a jó gyakorlat készítésekor, akárcsak az ide látogató whiskey rajongók egy kóstoló alkalmával. A bemutatóhoz jár fél literes víz, egy kupica és barátságos fogadtatás. Először a cefréből gabonapárlatot készítő berendezéssel ismerkedünk meg. Miközben a tornyos egylépcsős lepárlást figyeljük, illatolhatjuk a távozó változó szagú gőzöket, majd meg várjuk azt is, amíg a folyamat végén megérkezik a friss alkoholos „ital”. Tritikálé és kukorica cefre rotyogott éppen ott jártunkkor, mely az idei nyolcvanadik főzés nagyjából az üzemben. Hol erős szeszszagot, hol kisült kenyér illatát lehetett érezni a helyiségben. Közben pedig hallgatjuk a történetet, hogyan s miként kezdődött a Tolna megyei Pörbölyön a whiskey készítés évekkel ezelőtt. Érdekességként indult a számára a gabonapárlat készítés – mondja a tulajdonos. A kezdetektől új, kisméretű hordóban, magas hőmérsékleten aktív érlelést folytató technikával készülnek az italok. A szesz 24-36 hónapot tölt el a maximum 136 literes, de inkább csak 55 literes új hordókban. A hordó anyagát adó fa fajtája, a hordó szerkezete és égetése adja a végén a különböző whiskeyk ízét. Természetesen a hordókba kerülő párlatok is különböző recepttel készülnek, mely még mindig változik, attól függően, milyen ízt szeretne belőle kihozni a készítő. A desztilláló berendezés is gyártatott, itthon készült a főzőmester, Szőke Lajos kérései alapján, a hatósági szabályok betartása mellett. „A hordók is hazaiak, nehéz itthon kis hordót, kádárt meg még nehezebb találni” – ismerteti a kezdeti nehézségeket a termelő. Dósa Attila keze közül kerülnek ki a cégjelzéses, számozott fahordók, melyekben érnek a különböző íz kombinációk. „Egy hordó az egy termék, melyet utána sorszámozott palackokba töltünk, és szépen, kézzel, viasszal is leöntünk, lezárjuk.” – folytatja a whiskey készítésének végső simításait bemutató tulajdonos. A felhasznált gabonák is helyi termelőktől vannak, ennek is nagy jelentősége van a főzőmester szemében. Egy évben körülbelül 7000 kg gabonát használt el, melyből nagyjából 2000 liter szesz készül. Ebből persze az érlelés során magas elpárolgás várható, de ez természetes úton segíti a lehető legjobb termék kialakulását, a nem kívánatos részek távozásával.

Jelenleg 14 féle termék érik a raktárban. Ezek sokféleségét a gabona összetétel, a 3 féle hordó égetés és az utóérlelés hossza adja. A rozsból készült terméknek igen karamellás illata van. Ez utóbbiról meg tudhatjuk, hogy komisz jószág, mert nagyon gyorsan fel tud futni a cefréje, sok odafigyelést igényel. Boros hordókban is történhet akár a friss párlat elhelyezése, akár az utóérlelés, ez még jobban feldobja az amúgy is különleges italok íz világát.

Szőke Lajos azt is elárulta, hogy 60 főzés kellett ahhoz, hogy kitapasztalja, mit hogyan kell főzni, melyik gabonafélével hogyan kell bánni. Az első hordó hagyományos maláta whiskey volt, ami annyira kézműves termék volt, hogy még a felhasznált maláta alapanyagot is kézzel szedték Szőke Úrék. A kisüzemi és kézműves jellegre egyébként nagyon ügyel. Aki tőle whiskeyt szeretne, azt is ráveszi arra, hogy előbb térjen be hozzá egy kóstolásra, azután döntse csak el, mit szeretne igazából. Vannak megrendelések esküvőkre, születésnapokra, de van a családnak saját „unoka hordója” is, mely a Szőke család legkisebb tagjainak születéskor került a hordókba.

A Gemenc Distillery Kft. emblémája a gemenci vaddisznó, ez látható az üvegeken, csomagoláson, plakátokon. A brand termék alapvetően az igazi magyar „grain whiskey”, vagyis gabona párlat. Ez az a húzótermék, melynek receptjén mindig dolgozik, folyamatosan finomítgatja azt a házi gazda. A kisüzem folyamatosan fogadja a látogatókat, egyre nagyobb körben érdeklődnek a fogyasztók a szesz elkészítése iránt is. A hipster társadalom már régóta felfedezte magának ezt a szegmenst, ezzel Szőke úr is láthatóan tisztában van. Egy élmény hallgatni, ahogy a bloggerekről, whiskey rajongók oldalakról és egyéb modern fogalmakról beszél. Nagy büszkesége például, hogy egy népszerű blogger, aki a Football Európa Bajnokság alatt az éppen játszó csapatok országainak whiskey-t kóstolgatta, Magyarország pályára lépésekor egy Gemenc Whiskey üveget posztolt.

Annak ellenére, hogy állítása szerint „nem én vagyok érdekes, hanem az, amit csinálok”, Szőke Lajos magával ragadó előadása és történetei nélkül nem lenne ekkora élmény whiskeyt kóstolni Pörbölyön.

Csak így tovább, hajrá Hungarian Grain Whiskey, hajrá Szőke Úr!

 

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …