2023 január 27 - péntek

Ez(t) “Muszáj”!!!

“Eddig az ember magával a természettel küzdött; mostantól a saját természetével kell megküzdenie.”  (Gábor Dénes )

Nevük hallatán mindenki felkapja a fejét. Muszáj? Igen, a természet- és környezetvédelem ebbe a fázisba lépett, intenzíven foglalkozni kell vele. Ki kell lépnünk a komfortzónánkból és tenni kell azért, hogy a Földünk élhető maradjon. A ‘muszáj’ azt jelenti: változtatnom kell, hogy jobb legyen. Ebben nyújt segítséget az egyesület, riogatás helyett ötleteket, jó példákat mutat és válaszokat ad.

Az egyesület eddigi működése során számtalan közösségi akciót valósított meg, tanösvényt újítottak fel, új túra utakat jelöltek ki, napközis táborokat, túrákat szerveznek évről évre.

2014. évi Zöld Forrás pályázati támogatásból túra utakat jelöltek ki Győrújbaráton, kicsiknek, nagyoknak, kevés idővel rendelkezőknek, bárkinek. Három, egyenként kb. 5 km-es útvonalat jelöltek ki, melyek a térségre jellemzően a kökény, a borz és a toboz jelölést kapták.

A séta utak kijelölésének fő célja az volt, hogy azokat is a természetbe csalogassák, akiknek nincs komoly túrafelszerelése, idősebbek, vagy gyermekekkel érkeznek, vagy csak kevés szabadidővel rendelkeznek. A séta utak futva is bejárhatóak, sűrűn jelöltek és gyakran keresztezik is egymást, több ponton jelölve van a már megtett és a még hátralévő távolság.

A séta utakkal egy időben egy kerékpárútvonalat is kijelöltek, mely Győr-Ménfőcsanaktól Pannonhalmáig vezet 34 km hosszan. A Sokoró térsége minden évszakban gyönyörű, ezt szeretnék bemutatni a térségben kerékpározóknak is.

Az egyesület önkéntesei évek óta tartanak nyáron napközis táborokat, általában két turnusban. Idén a 2 x 5 nap alatt az ember és a természet kapcsolatával foglalkoztak. Első nap a körülöttünk élő állatokkal foglalkoztak és benéztek egy méhészetbe is. Másnap Tényőről átgyalogoltak Felpécre, ahol a tájházban azt nézték meg, régen hogyan éltek harmóniában az emberek a természettel. A szerdai nap a gyógynövényekről szólt, a csütörtök pedig a háztáji állatokról. Pénteken rendszerezték az eddig megszerzett ismereteket és játszottak még egy nagyot.

Legújabb kezdeményezésük a Kölcsönkenyér névre hallgat, mely egy közösségi adok-kapok, online csere lehetőséget biztosítva a regisztrált felhasználóknak.

„Ötletünk otthon született, házunk táján körbe nézve rengeteg ritkán használt tárgyat találtunk. Miért porosodjon a padláson a síléc, korcsolya, a kerti parti kellékei, miért foglalja a helyet a szekrényben a sátor, a bogrács, ha ezeket évente csak pár alkalommal használjuk. Ha csak havonta egyszer sütök muffint, a többi napon miért ne használhatná más ugyan azt a sütőformát? Ha áll a polcon egy útikönyv a kedvenc nyaralóhelyemről, miért ne lapozhatná más is, azon a héten, amikor ott jár, vagy amikor az útra készül?” – mondják a program ötletgazdái.

A 21. századi életformánk többnyire a gyűjtögetésről szól, pedig már rég nem barlangban élünk. Tárgyakat gyűjtünk, veszünk, birtoklunk, amik aztán csak további időt, energiát gondoskodást követelnek tőlünk, amit szeretteinktől vesznek el. A fogyasztói társadalom pedig a Föld természeti kincseit használja, hiszen ezeket a tárgyakat valahol előállítják, nyersanyagot, energiát, vizet igényelnek, cserébe hulladékot, szennyvizet, szmogot adnak.

De kinek jó ez? Nagyon keveseknek, a gyárak tulajdonosainak, és talán néhány kereskedőnek. Viszont rossz a keveset kereső és méltatlan, esetleg egészségkárosító körülmények között dolgozó munkásnak, a forgalmas utak mellett élő családoknak, a vegyszerrel szennyezett vizek mellett élőknek, az esetleges ökológiai katasztrófákat elszenvedőknek.

A kérdés az, hogy nekünk jó-e? Kell-e birtokolni vagy megfelel-e amit más is használt? Tudok-e vigyázni más tulajdonára és cserébe hajlandó vagyok-e felajánlani a sajátomat? A fenntarthatóságért, még meglévő természeti értékeink megóvásáért hajlandó vagyok-e tenni, közösségben gondolkodni, önzetlenül adni a sajátomból?

A program elindítása óta bizonyságot nyert, hogy sokan gondolkodnak ugyanígy a Pannontáj- Sokoró Natúrpark és Győr térségében, egyre többen regisztrálnak a www.kölcsönkenyér.hu oldalra.

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …