2023 január 27 - péntek

Egy fiatal borász mindennapjai az Árpád-hegy Pincében

Varkoly Ádám, fiatal szerencsi borásznál tett látogatást az MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelőse ebben a hónapban. 2017 februárjában Ádám megnyerte a Gál Tibor emlékdíjat, amelyet az Év Bortermelői és Borászok Borászai által javasolt, a nagyközönség által megválasztott tehetséges, feltörekvő borász kapja minden évben. Ádám családi hagyományokat követve 2010-ben kapta meg a pincekulcsot édesapjától, és kezdte el irányítani a szerencsi Árpád-hegy Pince életét. 2010-ben 18 évesen készítette el első önálló borát. Azóta is folyamatosan tanul. 2013-ban Új-Zélandon töltött pár hónapot, a világ minden tájáról megpróbálja elsajátítani a borászattal kapcsolatos tudományt, és amit lehet előszeretettel hasznosít is saját gazdaságában. Ádámnak mindemellett van főállása is, szőlész egy nagyobb borászatnál, amelyet remek lehetőségnek tart a tanulásra.

13 ha területtel rendelkeznek a Tokaj-hegyaljai borvidéken, amelyből 10 hektár I. osztályú dűlőkben elhelyezkedő szőlőültetvény. Az ültetvények a mádi Király, Betsek, Veresek, a bodrogkeresztúri Sajgó, a tarcali Zafír és Mézesmály határában terülnek el.  Magas minőségű késői szüretelésű félédes és édes, valamint félszáraz borokat hoz létre a borvidéken elterjedt szőlőfajtáiból, a furmintból, a hárslevelűből, a sárga muskotályból és a kövérszőlőből. A kiemelkedő évjáratokban aszú is készül. A birtok elsődleges célja a lehető legmagasabb minőség elérése, amely szigorú terméskorlátozással valósul meg. A dűlők egyedi fekvésének adottságait dűlőszelektált boraikban fejezik ki, amelyek a pincészetnél első ízben a 2010-es szüret terméséből származnak. A Szerencsen található Árpád-hegy Pince borbemutatóval és pincetúrával várja az ide érkező látogatókat, amely során megtapasztalhatják a kitűnő minőségű borok íz világát. Elsősorban a száraz furmintra fektetik a hangsúlyt, mivel ez tudja visszaadni a borvidék jellegét csúcsminőségben. Emellett fontosnak tartja a hagyományok, gyökerek ápolását is, nem lehet elfelejtkezni az édes borokról sem, amelynek Tokaj-Hegyalja a hírnevét köszönheti.

A borkészítés aránya nagyban átalakult az elmúlt években, kb. 80-20 % arányban készítenek száraz és édes borokat, és ugyanilyen arányban oszlik meg a belföldi és külföldi értékesítések aránya. A Furmint az a szőlőfajta, amely a legkelendőbb a külföldi piacokon, ez a fajta adja vissza legjobban a terület egyediségét.

Az utóbbi években a borturizmus fellendülőben van Tokaj-Hegyalján, Varkoly Ádám szerint a fiatal borászok egyre nagyobb térnyerése jótékonyan hathat erre a folyamatra, de még számos olyan terület van, amelynek a fejlesztése elengedhetetlen, mint például a Tokaj-Hegyalját körülölelő bicikliút kiépítése, valamint a szervezett dűlőtúrák meghonosítása, ezzel összefüggésben pedig a dűlőúthálózat fejlesztése. Tokaj-Hegyalja kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítása a jövőben remélhetőleg hozzájárul a térség nemzetközi szintű hírnevének növeléséhez. Ehhez egy saját dűlőtúra kialakításán fáradozik, amely a következő megállókból állna: Király, Kővágó, Betsek, Veresek, Nyulas, Zafír.

Véleménye szerint egyre nagyobb probléma, hogy a fiatalok nem viszik tovább a családi gazdaságokat, illetve bele sem kezdenek a borászkodásba. Varkoly Ádám a legfiatalabb szőlész a környéken. Hisz a családi vállalkozásokban, és a több generációkon keresztül átadott tudásban, véleménye szerint így lesznek egyre jobbak a területek és a borok. A gyakorlatban is családi munkamegosztással működik a gazdaságuk: édesapja a szőlész a családi bortokon, édesanyja a papírmunkát végzi, míg a nővére felel a kereskedelem-marketingért, és mindezek mellett van mögötte egy jó csapat, akik mintegy már 50 éve a szőlőkben dolgoznak. Családjuk múltja több generációra visszamenőleg kötődik ehhez a szakmához: egyik felmenője kádár volt, emellett volt egy kis szőlője, míg édesapja az állami borgazdaságnál volt szőlész, majd telepítésvezető, a Mád medence szőlőültetvényei gyakorlatilag mind az ő irányításával lettek telepítve.

A közeljövőre vonatkozó terveit is megosztotta velünk a fiatal borász. Lesz egy Gál Tibor emlékdíjas hordója, amelyet az elnyert díj tiszteletére fog készíttetni, benne külön egy erre az alkalomra készült borral. Szeretné még jobbá tenni a területeit, és a vendégfogadásra használt 1800-as évekbeli épületet is szeretné felújítani, ezzel is elősegítve a borturizmus fejlesztését. Az épület egyediségét tovább növeli, hogy ehhez tartozik a harmadik leghosszabb pincerendszer a településen, ráadásul sziklába vájva, ami egyedülálló. Itt szeretne Ádám egy chateau-t. vagyis egy mintagazdaságot létrehozni háztáji udvarral, bemutatva a vidéki életet. A Vidékfejlesztési Program pályázati forrásait folyamatosan figyelve, több támogatási kérelmet is benyújtott, amelyből technológia fejlesztéseket szeretne végrehajtani a jövőben. A Borászat termékfejlesztésének és erőforrás hatékonyságának támogatása, valamint a Kertészeti gépbeszerzés támogatása c. pályázati felhívások keretében szeretné mindezt megvalósítani. Az innovációra is nagy hangsúlyt fektetnek, Tarcalról és a pécsi kutatóintézetből gyűjtöttek furmint és hárslevelű klónokat, 2019-ben már szeretne kijönni az első klónszelektált boraival.

dr. Csuzda Gábor

MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

 

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …