2018 szeptember 25 - kedd

Szekszárd 30. éve a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa

Szekszárd a szőlő és a bor városa, ez már szinte beleivódott a köztudatba. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a rangos elismerés 1987. október 30-án került a város birtokába, azóta viseli büszkén ezt a címet és folyamatosan kiaknázni igyekszik a benne rejlő lehetőségeket.

A rendezvény köszöntőinek sorát Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatójának kérésére Ács Rezső, Szekszárd megyei jogú város polgármestere kezdte meg. Polgármester Úr a Szekszárdi borok méltatása mellett kitért arra a fontos együttműködésre, mely a város és a borászok között fenn áll. Ebbe beletartozik annak a hatalmas értéknek a megőrzése is, melyet eleink hagyományoztak ránk a szőlőtermesztés és borkészítés fortélyainak formájában. A tradíciók tovább adása mindannyiunk közös érdeke, ezért is fontos ez a gyümölcsöző kapcsolat a városvezetők és a borok készítői között. Erre példa a Garay Élménypince megvalósulása és működése, vagy az olyan rendezvények, mint a Szüreti Napok, illetve a Márton napi vigasság. A sikeres borászatok száma nőttön – nő, egyre több nemzetközi díj és elismerés sorakozik a helyi borospincék polcain. Az Év Bortermelői címet is nemegyszer elhozták a szekszárdiak az elmúlt 10 évben.

Győrffy Balázs, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is kiemelte azt a példaértékű hozzáállást, mellyel a város viseli ezt a megtisztelő címet. Méltán a szőlő és bor városa, adottságai az egyik legrangosabb borvidékek sorába emelték. Kitért arra is, hogy a konferencia témája ugyan nem csak a borászat, de ez adja az apropót, hiszen az élelmiszer feldolgozás egyik legfontosabb szelete a környéken. Elnök Úr elismeréssel beszélt a borvidéken folyamatos aktív munkáról is, aminek köszönhetően méltán viselheti az ünnepelt rangot.

Dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium miniszteri biztosa legfontosabbnak azt tartja, hogy a szekszárdi borvidék is hozzájárul nem kis mértékben ahhoz, hogy Magyarországot nemzetközi szinten elhelyezzék a külföldiek. Sikeres és nagyszerű rendezvénynek ismeri a Szüreti Napokat, melyet összekötött azzal a ténnyel, hogy a szüretelés kemény munka, azt megünnepelni is tudni kell. Fontos a szakmai háttér is, ezért teszi még jelentősebbé a borászati rendezvények színes tárháza a szekszárdi programot. Ezek a szakmai konferenciák adnak otthont azon vitáknak, melyek Miniszteri biztos Asszony szerint előrelendítik az ágazatot. Emellett fontos szerepet tulajdonít annak a második generációs borász közösségnek, akik jelenleg vezetik az szektort és hosszú távú stratégiát dolgoztak ki annak előre lendítése érdekében.

A köszöntők után következtek a konferencia szakmai előadásai. Először Éder Tamás a NAK élelmiszeripari alelnöke az együttműködésről tartott rövid bemutatást. Hangsúlyozta fontosságát, hiszen a világ kiskereskedelmi tendenciái szinte kényszerré teszik az élelmiszeripari feldolgozó szervezetek számára azt, hogy egymással kapcsolatba kerüljenek, összefogjanak. A hosszú távú stratégia részeként kell kezelni ezt az együttműködési kényszert, nem eshetünk abba a hibába, hogy ellenségként kezeljük a piac többi szereplőit.

Keleti Marcell, NAK élelmiszeripari igazgató a pályázatok sikerességéről beszélt, illetve további projektek kialakítására sarkallta a jelenlevőket. Kiemelte, hogy magas a pályázati kedv, de az élelmiszeripar szempontjából fontos pillanatot élünk, olyan változások jellemzik az ágazatot, melyhez hatalmas segítséget jelenthetnek az Európai Uniós forrásokból megvalósuló innovatív projektek. A Vidékfejlesztési program borászati és a GINOP élelmiszeripari pályázati lehetőségeiről beszélt és összefoglalta a kihívások legfontosabb pontjait.

Végül, de nem utolsó sorban Dr. Sidlovits Diána a NAK kertészeti csoportvezetőjének előadását hallgathatták meg a résztvevők a borpiaci aktualitásokról és az ágazat jövőbeni kilátásairól. Izgalmas diagramok segítségével mutatta be a magyar borászat helyzetét a világban, ezen belül is a szekszárdi borvidék feltörekvő szereplését. Ugyanakkor olyan kihívásokkal is szembesítette a jelenlévőket, mint a kínai szőlőtermelés expanziója.

A konferencia bevezetett mindenkit abba a 30 évbe, amióta Szekszárd büszkén viselheti a szőlő és a bor nemzetközi városa címet. Megismerhették a részt vevők azt a munkát, mely a borvidék fellendülését eredményezte, és a kihívásokat, melyekkel még szembe kell nézni, akár az egész élelmiszer feldolgozó szakmának. Tartalmas, izgalmas és igazi gondolatébresztő előadásokat láthattunk, hallhattunk.

 

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

 

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

KECSKEMÉT 650. –Helyi Termék Ünnep –Ünnepeljük közösen Kecskemét Város fennállásának 650. éves évfordulóját!

Kecskemét Város fennállásának 650. éves évfordulójához kapcsolódóan kerül megrendezésre a “Kecskemét 650 – Helyi Termék …