2018 szeptember 25 - kedd

Elrajtolt az OMÉK nulladik napja

A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás hagyományteremtő céllal egy nulladik nappal kezdődött meg. Az OMÉK szakmai nap nevet viselő rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Agroinform.hu közös gyermeke. Ez az első olyan év, hogy a szakmabeliek egy közös tanácskozást eltölthetnek együtt, még a nagyközönség érkezése előtt a Hungexpo területén. A 9 helyszínen, 39 konferenciát felvonultató OMÉK eddig is a szakma egyik legfontosabb rendezvénye volt, így azonban még erősebben érzékelteti a szervezők ezen törekvését.

Az ünnepélyes megnyitón Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője és Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője egyaránt méltatták munkatársaik kitartó munkáját, mellyel a rendezvény létrejöttét segítették. Fontos volt a networking, aminek helyet ad a rendezvény, és hozadéka lehet az az üzleti kapcsolat, mely itt köttetik. Emellett újdonsággal is készültek: Magyarország első nyitott tér agrár workshopját tartották meg a délutáni szekcióban, melynek főszereplői a konferencia résztvevői, maguk voltak.

Dr. Fazekas Sándor, Földművelésügyi Miniszter ünnepi megnyitó beszédét egy Széchenyi idézettel kezdte, mellyel nagyon fontos mondanivalója volt: annak az erős akaratnak a szükségessége, ami ahhoz kell, hogy valaki boldoguljon. A konferencia feladatának határozta meg az olyan utak kialakítását, melyek szaktudáshoz segítik a szakmabelieket, ezzel támogatva az akadályok leküzdését. Azokból pedig mostanában nincs hiány az ágazatban, sajnos piaci akadályok, a klímaváltozás, generációváltás, technikai újdonságok, mesterséges élelmiszeripar és tömegtermelés mind olyan témakörök, amiket ismerni, használni vagy kezelni kell. Miniszter Úr hangsúlyozta, hogy az ágazat minden szereplője meg kell barátkozzon a legmodernebb IT technikák mezőgazdaságban elfoglalt helyével és használhatóságával. Az elmúlt évek a magyar élelmiszeripar és az agrárium életében a felzárkózásról és a hatékonyság növelésről szóltak. Ideje olyan témakörökre fókuszálnia a szektornak, mint a digitalizáció, minőségi élelmiszerek, üzemképesség vagy az export növelése. Ezután csatlakozott az előtte szólókhoz abban, hogy mindez azért nagyon fontos, mert megőrizendő értékként kell kezelnünk a földet és a tudást, melyet eleink ránk hagyományoztak, ez az örökségünk.

A program délelőtti részében hasznos és informatív, gondolatébresztő előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Középpontban volt az agrárium, a kihívások és üzleti fejlesztési lehetőségek. A prezentációk nagy része az agribusinessben rejlő üzleti kockázatról, kockázatelemzésről és a lehetséges kezelési módokról szólt. Megismerkedhettek a résztvevők kockázati térképpel, kárnagyság és valószínűség viszonyát bemutató mátrixszal, illetve kockázatkezelési útvonaltervvel is. Bankszektori előadók számokban, statisztikákkal is bemutatták a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzetét, és előre vetítették a lehetséges jövőt. Ők mutattak rá arra is, hogy az ágazati hitel visszafizetési morál igencsak pozitív, ez fontos információ a hitelező bankoknak.  Ahhoz kétség sem fér, hogy az agráriumot is elérte a digitalizáció, melyet a mezőgazdaság 4.0 formájában prezentált a hallgatóság elé az Agrárinformatikai Klaszter kollégája. A konferenciára érkezett Olaszországból is szakember, aki az ottani agrárközösség példáján keresztül mutatta be a kockázatkezelés általuk alkalmazott stratégiáját. A hallgatóság megismerkedhetett egy újfajta kockázatértékelési irányzattal is. Fábián Attila, az Ernst & Young Tanácsadó Kft agrárközgazdász kollégája így fogalmazott: „ A szakértői alapú hitelezés meghonosítása elősegítheti a tőke bevonását az agráriumba”. Kis szünet után Bárány László zárta a délelőtti, és nyitotta meg a délutáni szekciót nagyon átfogó és tartalmas előadásával. A Master Good cégcsoport vezetője végig haladt az összes kockázati tényezőn, melyek most kihívás elé állítják az ágazat résztvevőit. Több előadásban, így Igazgató Úrnál is fontos szerepe volt a figyelemfelhívásnak a generációváltás fontosságára, a versenyképesség növelésére, a munkaerő piaci változásokhoz való alkalmazkodási kényszerre és finanszírozási megoldásokra. Kész listát állított össze tele ötletekkel, tanácsokkal, melyből mindenki hazavihette gondolatban a neki tetszőt, rá vonatkozót.

A délután a már említett I. Magyar „Nyitott Tér” Agrár Workshop terepe volt. Az angolul openspace nevet viselő műfaj lényege, hogy több helyszíne, egyszerre folynak a megbeszélések, és ezek nem előadások, hanem inkább szakmai beszélgetések különböző tematikákban, kérdések köré csoportosítva, moderátor vezetésével. Igazán izgalmas lehetett minden részt vevő számára ebben az újdonságban való részvétel, hiszen fontos témákat érintve, néhol vitázva vagy egyetértve haladtak a négy szekció ülései, három idősávban. Külön teremben zajlott az állattenyésztés, a kertészet, az élelmiszeripar és a szántóföld területeinek tanácskozása. A színvonalas rendezvény zárása egy méltó és ünnepélyes fogadásvolt, ahol a rendezők célját nagy valószínűséggel teljesítve üzletek és barátságok egyaránt köttettek.

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

KECSKEMÉT 650. –Helyi Termék Ünnep –Ünnepeljük közösen Kecskemét Város fennállásának 650. éves évfordulóját!

Kecskemét Város fennállásának 650. éves évfordulójához kapcsolódóan kerül megrendezésre a “Kecskemét 650 – Helyi Termék …