2018 szeptember 25 - kedd

Fókuszban a helyi termékek

A Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület szervezésében került sor Székesfehérváron a III. Fejér Megyei Termelői Mustra és Vásárra, amelynek keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptember 29-én, a Megyeházán megrendezte Helyi termék konferenciáját.

Előadásában elfogadhatatlannak nevezte Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a nyugat-európai és a közép-európai piacokra szánt élelmiszerek kettős minőségét. Logisztikai rendszert tervez kialakítani egy-egy térségben a kormány, hogy ezzel segítse a családi gazdaságok értékesítési tevékenységét. Mellettük az őstermelők kiemelt támogatása is fontos, hiszen egy mikró lakó övezet élelmezés vezetői ez az agrárvállalkozói kör. A probléma még fontosabb területté teszi az élelmiszer-minőség ellenőrzését, és megjegyezte, hogy csak rövid ellátási láncokkal, a termelő és a vevő közvetlen kapcsolatával lehet az áruk minőségét, frissességét garantálni. A kormányzati elképzelése, hogy vidéken, a ház körül, saját gazdaságban keletkezett többlet hasznosításában a régi ÁFÉSZ szakcsoportok mintájára szeretnének logisztikai rendszert kialakítani egy-egy térségben. – Ezekben a központokban nemcsak a felvásárlás, hanem egyfajta szolgáltatás is elérhető lenne – mondta. Utóbbira példaként a vágópontot említette, ahol a felnevelt baromfit szakszerűen levágnák és szállításra előkészítenék.

Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az őstermelők segítését a minőségi és bioélelmiszerek termelésében kulcsfontosságúnak nevezte. Az Európai Bizottság szabályai szerint nem juthatnának beruházási támogatásokhoz, ezért a néhány ezer négyzetméteren gazdálkodó őstermelőket az állam támogatja: főállású őstermelőkként és vállalva a birtokméretük növelését 15 ezer eurós átalánytámogatást kaphatnak. A rendelkezésre álló ötmilliárdos keretből első körben egymilliárd forintot osztottak ki több mint 230 kisüzem között – tette hozzá. Előadásában érintette a REL Fejér megyei alakulását. Jelenleg három csoport megalakulását tudja csak és felhívta a figyelmet a pályázatban szereplő előnyökre a további pályázati kedv érdekében. Az államtitkár fontosnak nevezte az eddig csak alapanyagot előállító, de idővel piaci megjelenést tervező termelők támogatását is. Számukra az élelmiszeripari pályázatok nyújtanak segítséget: a több mint 160 milliárd forintos keretből eddig már 90 milliárd forintnál is többet odaítéltek, amelyből majdnem ötmilliárd forint jutott a családi gazdaságoknak. Kis Miklós Zsolt kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok kialakulását segítendő négymilliárd forintos keretet különítettek el. Ebből a csomagból azok a nonprofit szervezetek, konzorciumok, gazdasági társaságok részesülhetnek, amelyek a közvetítőket és kereskedőket kihagyva, a termelők és a fogyasztók közötti termék utakat biztosítják.

Weidel Walter az MNVH Állandó Titkárság vezetője előadásában ismertette a Vidéki Hálózat szélesedő kapcsolatait és tevékenységének fő céljait. Bemutatta az Állandó Titkárság által a Vidékfejlesztési Program sikere érdekében végzett tevékenységet és kiemelte a megyei területi felelősök szolgálat kész és magas szakmai színvonalú munkájukat. Végül bemutatta a Fejér megyei területi felelőst a konferencia résztvevőinek Kutai Tibor MNVH munkatársat.

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

KECSKEMÉT 650. –Helyi Termék Ünnep –Ünnepeljük közösen Kecskemét Város fennállásának 650. éves évfordulóját!

Kecskemét Város fennállásának 650. éves évfordulójához kapcsolódóan kerül megrendezésre a “Kecskemét 650 – Helyi Termék …