2019 szeptember 20 - péntek

Fókuszban a helyi termékek

A Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület szervezésében került sor Székesfehérváron a III. Fejér Megyei Termelői Mustra és Vásárra, amelynek keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptember 29-én, a Megyeházán megrendezte Helyi termék konferenciáját.

Előadásában elfogadhatatlannak nevezte Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a nyugat-európai és a közép-európai piacokra szánt élelmiszerek kettős minőségét. Logisztikai rendszert tervez kialakítani egy-egy térségben a kormány, hogy ezzel segítse a családi gazdaságok értékesítési tevékenységét. Mellettük az őstermelők kiemelt támogatása is fontos, hiszen egy mikró lakó övezet élelmezés vezetői ez az agrárvállalkozói kör. A probléma még fontosabb területté teszi az élelmiszer-minőség ellenőrzését, és megjegyezte, hogy csak rövid ellátási láncokkal, a termelő és a vevő közvetlen kapcsolatával lehet az áruk minőségét, frissességét garantálni. A kormányzati elképzelése, hogy vidéken, a ház körül, saját gazdaságban keletkezett többlet hasznosításában a régi ÁFÉSZ szakcsoportok mintájára szeretnének logisztikai rendszert kialakítani egy-egy térségben. – Ezekben a központokban nemcsak a felvásárlás, hanem egyfajta szolgáltatás is elérhető lenne – mondta. Utóbbira példaként a vágópontot említette, ahol a felnevelt baromfit szakszerűen levágnák és szállításra előkészítenék.

Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az őstermelők segítését a minőségi és bioélelmiszerek termelésében kulcsfontosságúnak nevezte. Az Európai Bizottság szabályai szerint nem juthatnának beruházási támogatásokhoz, ezért a néhány ezer négyzetméteren gazdálkodó őstermelőket az állam támogatja: főállású őstermelőkként és vállalva a birtokméretük növelését 15 ezer eurós átalánytámogatást kaphatnak. A rendelkezésre álló ötmilliárdos keretből első körben egymilliárd forintot osztottak ki több mint 230 kisüzem között – tette hozzá. Előadásában érintette a REL Fejér megyei alakulását. Jelenleg három csoport megalakulását tudja csak és felhívta a figyelmet a pályázatban szereplő előnyökre a további pályázati kedv érdekében. Az államtitkár fontosnak nevezte az eddig csak alapanyagot előállító, de idővel piaci megjelenést tervező termelők támogatását is. Számukra az élelmiszeripari pályázatok nyújtanak segítséget: a több mint 160 milliárd forintos keretből eddig már 90 milliárd forintnál is többet odaítéltek, amelyből majdnem ötmilliárd forint jutott a családi gazdaságoknak. Kis Miklós Zsolt kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok kialakulását segítendő négymilliárd forintos keretet különítettek el. Ebből a csomagból azok a nonprofit szervezetek, konzorciumok, gazdasági társaságok részesülhetnek, amelyek a közvetítőket és kereskedőket kihagyva, a termelők és a fogyasztók közötti termék utakat biztosítják.

Weidel Walter az MNVH Állandó Titkárság vezetője előadásában ismertette a Vidéki Hálózat szélesedő kapcsolatait és tevékenységének fő céljait. Bemutatta az Állandó Titkárság által a Vidékfejlesztési Program sikere érdekében végzett tevékenységet és kiemelte a megyei területi felelősök szolgálat kész és magas szakmai színvonalú munkájukat. Végül bemutatta a Fejér megyei területi felelőst a konferencia résztvevőinek Kutai Tibor MNVH munkatársat.

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Székesfehérvári Királyi Napok – Népművészeti Fesztivál

Gazdag program várta augusztus 20-án a fehérvári belvárosban a vendégeket. A Népművészeti fesztiválon öt néptáncos …