2018 szeptember 25 - kedd

Műhelybeszélgetés az Európai Táj Egyezmény kihirdetésének 10 éves évfordulóján

A Földművelésügyi Minisztérium és a Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes műhelybeszélgetésre hívta a táj iránt elkötelezett szakembereket 2017. október 3-ára, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába.

A rendezvény dátuma nem tudatosan, de egy napra esett dr. Mőcsényi Mihály professzor temetésével, így a jelenlévők a konferenciát a rá való emlékezéssel kezdték.  „Ember nélkül nincs táj”- vallotta dr. Mőcsényi Mihály és a jelenlévő, őt ismerő szakemberek azt mondták, a nap programja méltó Professzor úr munkásságához.

Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólójának köszöntője után Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár az Európai Tájegyezményhez kapcsolódó hazai feladatokról és eredményekről beszélt. 2017-ben elfogadásra került a Nemzeti Tájstratégia, és jelenleg készül az ország tájkarakter alapú térképezése, tipizálása.

Füleky Zsolt építészeti és építésügyi felelős államtitkár a településkép és az épített környezet védelméről, valamint a táj és az ember kapcsolatáról tartott előadást, Dr. Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár pedig a települési szintű és a táji léptékű örökségvédelem fontosságát hangsúlyozta.

Balczó Bertalan, az FM Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályvezetője a Nemzeti Tájstratégia elfogadásáról tartotta meg vitaindító előadását, majd a felkért hozzászólók nyújtottak bepillantást a területi monitoringról, a területrendezés, településrendezés monitorozásáról, valamint a távérzékelés és a tájobszervatóriumok működéséről. Dr. Agócs Ilona jogi főreferens a táj változása iránti érzékenységről beszélt az ombudsmani gyakorlat alapján.

A műhelybeszélgetés második részében a Magyar Tájdíj kapta a főszerepet. Kincses Krisztina, az FM főtanácsosa a hazai végrehajtás folyamatáról beszélt, majd az elmúlt években tájdíjat nyert szervezetek és projektek mutatkoztak be: Mátraderecske Község Önkormányzata (Forgó Gábor), a Kaptárkő Egyesület (Havasi Norbert), az Által-ér Szövetség (Musicz László). A Herman Ottó Intézet részéről Tar Gyula ismertette az Intézet részvételét ismertette a Mesés Hetés Program során, valamint az Európai Tájdíjról beszélt. Bedő Andrea, az Európai Tájdíjat nyert Mesés Hetés Programról mesélt, megtudhattuk, mi történt a tájdíj óta. A határ két oldalán található hetési települések közösségei összejárnak, közös pályázatból fejlesztik a Barátság parkot, és minden településen újra van olyan ember, aki tudja készíteni a helyi ételt, a fumut, számos hagyomány újjáéledt a program hatására.

A műhelybeszélgetés Pádárné dr. Török Éva összefoglalójával és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Székely Rita

Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

KECSKEMÉT 650. –Helyi Termék Ünnep –Ünnepeljük közösen Kecskemét Város fennállásának 650. éves évfordulóját!

Kecskemét Város fennállásának 650. éves évfordulójához kapcsolódóan kerül megrendezésre a “Kecskemét 650 – Helyi Termék …