2019 február 22 - péntek

Az értékhordozó, innovációs díjat nyert „Egy csepp Tisza-tó” nevű sulyom krémmel töltött étcsokoládés bonbon

A Tisza-tó mellett található EVIS – 2004. Kft. szezonális tevékenységei a szállásszolgáltatás, éttermi vendéglátás, a felnőtt oktatás valamint az egész évben munkát adó kézműves csokoládé és bonbonkészítés.

Szabó István ügyvezető 40 éves vendéglátóipari és 20 éves marketing, szállodai, vidékfejlesztési tapasztalatok birtokában mai napig is proaktív munkát végez Abádszalók imázsának kiépítésében, a népszerűsítés marketing munkájában. Jász-Nagykun-Szolnok megye méltán büszke a „keze alól” kikerülő, kiemelkedő teljesítményeket produkáló új generáció nevelésére, a Tisza-tavi RIB marketing bizottsága vezetőjeként a régió népszerűsítésében való közreműködéseire. A Tisza-tavi Leader helyi Akciócsoport elnökeként rendkívül hasznos, produktív munkát végzett és végez a térségben.

Amit az „Egy csepp Tisza-tó” projekt megtestesít, az nem más, mint Ő maga! Az a 40 év, melyet a hasznos tapasztalatok, összegyűjtött tudás, a folyamatos megújulás, az „adni” akarás, a tiszai életérzés és a tiszai ember önazonossága jelentik.

Az „Egy csepp Tisza-tó” kézműves csokoládé és bonbon egy olyan készítmény, amely „szellemiségében – identitásában” kötődik és képviseli a térséget, alapanyag használata évszázados hagyományokkal és történetiséggel rendelkezik. Turisztikai marketinget hordozó és kereskedelmi forgalmat generáló kézműves termék.

Valójában a kézműves termékek mindig nagyon személyesek, hiszen abban benne foglaltatik a hely szelleme, a történelem, az ősök, az ember, aki kitalálja, megtervezi, dolgozik rajta, vagyis törődik az anyaggal, a feldolgozással és a késztermékkel! Ha egy termék személytelen, az mások számára sem hordoz, közvetít gondolatokat, történéseket, legendáriumokat. Nem közvetít értéket.

Több mint 20 éve határozta el, hogy egyszer megcsinálja a Tisza-tó csokoládéját. Nem a 100. milkát, vagy mogyoróst, stb,, hanem a Tisza-tó egyediségét magában hordozó csokoládét, bonbont! Nagyon sok víz folyt le a Tiszán ezt követően, míg négy évvel ezelőtt, egy vendége irányította a figyelmét a sulyom, mint tiszai vízinövény felé. Szinte minden Tisza-menti ember tudja, hogy őseink fogyasztották a növény magját, főként lisztként feldolgozva. A teljes termést szörpként és kivonatként készíti el, mely utóbbi adja a bonbon töltelékének ízesítő anyagát. Az elmúlt évszádok alatt senki nem dolgozta fel ezt a termést nem készített alkoholos párlatot (pálinkát), főzetet. Egyedisége abban rejlik, hogy oly formában kerül a vendégek kezébe, mint még soha. Üzenet közvetítő ereje van a térségről, a történetiségén, korábbi felhasználásán keresztül.

Egy bonbonkészítő tanfolyam elvégzése – és többéves kísérletezés – után megalkotta a sulyomkrémmel töltött, és a sulyompárlattal (pálinkával) ízesített csokoládékat, bonbonokat. Az „Egy csepp Tisza-tó” néven futó édesség minden várakozását beteljesíti: rátalált egy lokálpatrióta közösségre, a termék szinte eladja önmagát és további kreativitásra (innovációra) ösztönzi feltalálóját, népszerűsíti a Tisza-tavat. Mivel a sulyom természetvédelmi oltalom alatt áll (Európa szerte kihalóban van ez a növény), így a termés gyűjtéséhez is Természetvédelmi Hivatali engedélyre van szükség. Jelenleg a Tisza-tóban túlszaporodása figyelhető meg, ami miatt tervszerűen és ellenőrzötten gyérítik a populációt, mégis előfordulhat, hogy egy – egy évben kimarad a gyűjtési engedély magadása.

Ennek ellensúlyaként kidolgozta a térségben szintén honos csicsóka növény termésének grillázsos formátumát. Új ötletként született a Tisza-tavi kandírozott szíkfű (kamilla) virágos, a kandírozott réti pipacs virágos, valamint a kandírozott búzavirágos bonbonok elkészítése is.

A csomagolás és annak desing elemei is saját elgondolás alapján készültek. Törekszik a minél egyszerűbb, letisztult formákat használatára, melynek központi elemét a tájra jellemző értékek felhasználása adja. A víz, a környező természet és a jellemző Tiszai növényvilág elemei jelennek meg a csomagolóanyagokon.

Munkája elismerésül 2017. szeptemberében „Hagyomány és Innováció az Agrárgazdaságban” díjat nyert az „Egy csepp Tisza-tó” csokoládéval az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon.

Szabó István vezérgondolata: „Minél inkább megtalálható egy termékben, szolgáltatásban az ember – őseivel, hagyományaival, értékeivel, tapasztalataival, egyediségével, különlegességeivel, mese és mondavilágával, természeti, épített, gasztronómiai értékeivel – örökségeivel, annál vonzóbbá válik mások számára. Hiszem, hogy ez az igény válik meghatározóvá, fenntarthatóvá, és értékközpontúságával – érték teremtővé a jövőben is! „

Megyei népszerűségét és a helyiek elismerését igazolja, hogy szinte az összes Tisza-tó parti település mindegyikén árusítják a termékeit (Abádszalók, Tiszafüred, Poroszló, Sarud, Kisköre, de kapható a megyeközpontban Szolnokon is, illetve 12 viszonteladó forgalmazza).

A kiskörei Kádár cukrászdában elkészült az általa előállított sulyom szörppel ízesített „Egy csepp Tisza-tó” mousse torta, és a „Tisza-tó szúrós gyümölcse” fagylalt is. Mindkét készítménnyel beneveznek az Ország tortája és az Ország Fagylaltja versenyre.

Népszerűek az „Édes élet a Tisza-tónál” csokoládé programjai, melyeket főleg diákok kérnek táborozásuk, osztálykirándulásuk alkalmával. Gyümölcsöző együttműködést folytat a sarudi, Tisza-tavi MINIZOO-val, akik kerékpár túrát ajánl a vendégeknek a kiskörei erőműbe, a hallépcsőhöz, majd tovább Abádszalókra a saját vendégházába. Ebéddel és természetesen csokoládé program elemekkel várja a vendégeket, így komplex, egész napos élménycsomagot tud adni számukra.

Társadalmi feladatvállalásunk keretében vendégül látja a település óvodásait, iskolásait is.

Az „Egy csepp Tisza-tó” egy márka, egy brand kíván lenni, hiszen nemcsak csokoládé – bonbon, hanem egyéb más kézműves termékek is ez alatt a név alatt kerülnek forgalomba. Pl. Az abádszalóki vert csipke felhasználásával kulcstartók, hűtőmágnesek, kitűzők készülnek, folyamatban van a sulyom formájú plüss figura létrehozása, valamint minden olyan „termék” amelyet kis szériában helyi emberek készítenek.

Középtávon szeretné, ha az „Egy csepp….” márka, térségi együttműködések keretében országos, vagy akár határon átívelő márkává válna. Előkészület zajlik az „Egy csepp Kisújszállás” puffasztott indiánrizs, az „Egy csepp Szarvaskő” csipkebogyólekvár és „Egy csepp Balaton” ajándékcsomag elkészítésére.

dr. Barancsi Ágnes

MNVH Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelős

 

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …