2019 február 22 - péntek

Áldott menedék, az önellátó gazdálkodó család

Önellátó gazdálkodást folytatni elhivatottság nélkül nagyon nehéz lenne. Szerencse, hogy a házaspár, Bócsó Renáta és Juhász Attila tele vannak lelkesedéssel, energiával és mélységesen hisznek abban, amit elkezdtek a Tolna megyei kis zsákfaluban, Nagyszékelyen.

Az Áldott menedék bemutatása előtt fontos néhány mondatban bemutatni a családot, hiszen az a jó pár év, mely eltelt találkozásuk óta, tele volt olyan elágazásokkal és hatásokkal, melyek a mostani életüket és hitvallásukat kialakították. Renáta és Attila életének fonala a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen fonódott össze, hasonló világnézetük és gondolkodásmódjuk pedig egy közös úton indította el őket. Agrár végzettségük természetesen nagy segítségükre van a jelenlegi gazdálkodásukban, de mindketten már a diploma megszerzése előtt az alternatív gazdálkodási módok felé kacsintgattak. Az egyetem után kisebb kitérőt tettek a Tápiószelei Génbank (Növényi Diverzitás Központ) munkavállalóinak sorában, ahol megismerkedtek a tájfajták jelentőségével. Bár szerették kutatói munkakörüket, mégis jobban vonzotta őket a régi emberek maguknak minden szükségeset megteremtő életvitele. Rátaláltak a Magyar Élőfalu Hálózatra, melynek találkozóin hasonló értékrendű emberekkel találkoztak. Ennek hatására egyre inkább keresték az olyan lehetőségeket és környezetet, ahol hasonló gondolkodásúak között próbálhatják ki magukat, és ezt az életmódot. Egy próbaévet töltöttek el a Természetes Életmód Alapítvány közreműködésével egy présházban, ahol a közüzemek közül csak árammal rendelkeztek. Megkapták bérművelésre a környező szőlőt, gyümölcsöst, zöldséget termesztettek és segítettek a környezeti neveléssel, táboroztatással foglalkozó szervezet bemutató gazdaságában is az állatok gondozásában. Elragadta őket ez a fajta életmód, így neki álltak megkeresni új életük helyszínét, ahol megvalósíthatják ezzel kapcsolatos elképzeléseiket.

Újabb és újabb Élőfalus rendezvényeken keresték azokat a hiteles embereket, akikhez szívesen kapcsolódnának. Két olyan család élt akkor Nagyszékelyben, akik az önellátó gazdálkodás szellemiségében éltek, és akikhez közel végül a házaspár ingatlant vásárolt. Ennek már tíz éve, amióta is lakhatatlan házukból otthonos szobát, konyhát és nyári lakot varázsoltak. 2009-ben az egyik alapító családként voltak jelen a Nagyszékelyi KÖRTE (Közösségi Önellátásra Ráhangoló Tudatos Együttműködés) kezdeményezés születésénél. Ekkor még csak 5, később közel 10 háztartás alkotta ezt a szerveződést, ami azonban 2016-ban megszűnt. Az ilyen életmódnak is megvannak a nehézségei. Sok próbatételen vannak már túl, melyek – bár kis csapatukat szétzilálták, de – szerencsére megerősítették párkapcsolatukat. Mára komoly egységgé kovácsolódva, nagyon erős akarattal győznek le minden akadályt céljuk elérése érdekében.

Három nagyobb irányzat hatott arra a gazdálkodási módra, melyet most folytatnak. A permakultúra egy olyan szinergikus gazdálkodási forma, melyben a természeti folyamatokat veszik alapul. Ezek megfigyelése alapján alakítják ki a rendelkezésre álló területeken a helyi viszonyokhoz leginkább igazodó gazdálkodási és élettér struktúrát. Renátáék egy erdőkertet hoztak létre, mely egy ligetes szerkezetű fás vegetációt jelent. Ebben dominálnak a gyümölcstermő fák, de a diverzitás és a stabilitás miatt fontos az erdei fafajok jelenléte is. A megfelelően tájolt tisztásokon pedig közben konyhakerti növényeket termesztenek, zömmel olyan fajokkal, melyek jobban elviselik az időszakos árnyékot is. Az erdőkert és kaszáló gyümölcsös tisztáskertjein megtermelt zöldség és gyümölcs ellátja a családot és a növényevő háziállatokat is egész évben élelemmel, és még kisebb felesleg is keletkezik a termésből. A Kárpát-medencében kevés minta van az ilyen gazdálkodási módra, és az önellátó életre, ezért is tartják fontosnak bemutatni kísérleti kertjüket, életüket.

Az alkalmazkodó gyümölcsészet rendszere az előzőhöz nagyon hasonló, ökológiai alapokon nyugvó életforma, melynek vannak magyar hagyományai. Ezzel a témakörrel kapcsolatban szerveztek immár második alkalommal Gyümölcsész napot Nagyszékelyben, ahol ennek az életformának egyes részeit bemutathatták, vendégelőadókat és szakembereket hívva segítségül. Emellett évente háromszor tartanak nyílt napot is, ahol a látogatók betekinthetnek a család mindennapi életébe. 2015 óta tagjai a Nyitott Kert Hálózatnak, mely a látogatható gyümölcsész portákat gyűjti össze. A Zalában működő Göcsej Természetvédelmi Alapítvány által megnyert „Gyümölcsészháló” című pályázatához kapcsolódva ők képviselték Tolna megyét, és tanfolyamot, oltónapot, magbörzét szerveztek, csatlakoztak a Gyümölcsész füzetek elkészítéséhez, népszerűsítéséhez és a benne leírtak minél szélesebb körben történő tovább adásához az elmúlt két évben.

A harmadik irányzat, mely egyre inkább beszivárog a termelési technológiájukba, életükbe az a biodinamikus gazdálkodás.

Mindennapi életük és jövőjük vizíója korántsem csupán gazdálkodásból áll. A három fő irányzatból összegyúrt és folyamatosan finomodó szellemi háttér hiteles továbbadása például fontos szereppel bír életükben, különösen két gyermekük megszületése óta. Renáta jelenleg is végzi azt a Waldorf kertművelő tanár képzést, melynek tudástárával felvértezve a gyermekeknek adhatja majd át azt az értékrendet, melyről ez a gazdálkodási és életforma igazán szól. Reményei szerint Waldorf iskolákon kívül is tud majd segíteni gyerekeknek, hogy közelebb kerülhessenek a természetes gazdálkodáshoz. Tervei között szerepel, hogy helyszínt adjon gazdaságukban nyári táboroknak, falusi waldorf napközinek vagy akár környezettudatos családok nyaralásához stb.. A gazdaságban zajló folyamatok bemutatása akkor a leghatékonyabb, ha be is tudnak kapcsolódni még a legkisebbek is, és persze a végén a talált tojásból és a frissen őrölt búzalisztből tészta készülhet.

Magfogási tevékenység is zajlik a kis gazdaságukban, mely arra a tájfajta megőrzési célra épül, ami a génbanki munkájuk óta kíséri őket. Régi fajtákat telepíteni és termeszteni – Attila egyik fő hitvallása. Fákat olt, és mag mintákkal járnak magbörzékre, hogy másik is kipróbálhassák, tovább örökíthessék a tájfajtákat.

Önkéntesek fogadása 2009-től szinte folyamatos a család életében. Tagjai annak a biogazdálkodási világszervezetnek is (WWOOF), mely összeköti a jelentkező önkénteseket biogazdaságokkal a világ bármely pontján. Nagyon sokféle, különböző gondolkodású, vallású és beállítottságú ember járt már náluk. Ez számukra is fontos a külső impulzusok miatt. Renáta kihangsúlyozta, hogy önkénteseik (később barátaik) felé mindig nyitottan, elfogadással tudtak fordulni, így nagyon sokat kaptak tőlük. Aki hozzájuk érkezik, közelebbről is megismerheti a hétköznapjaikat, a gazdálkodási folyamataikat, így akár kipróbálhatja magát, mielőtt belevágna egy hasonló életformába. A megtermelt felesleg értékesítés helyett az önkéntesek és vendégeik étkeztetésében hasznosul.

Végül mindenképpen megemlítendő az a példa, mellyel Renáta a falu életébe is bekapcsolódni igyekszik. Fontos számukra, hogy ne különcként gondoljanak rájuk a helyiek. Úgy gondolják, hogy az itt élők közös érdeke lenne egy ún. ’szelíd turisztika’ kialakítása, melyen Renáta a jövőben dolgozni szeretne. Persze ez a kert, két gyermek, a ház körüli tennivalók és a folyamatos megkeresések mellett nem egyszerű, de tisztában vannak vele, hogy ők is csak akkor tudnak előre lépni, ha a környezetük is fejlődik.

Blogjukból ennél még több részletet megtudhatnak mindennapjaikról, törekvéseikről és szervezett programjaikról: www.aldottmenedek.blogger.hu

Kieszné Huszár Dóra

MNVH Tolna megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hungarikum kiállítás a Homokhátság értékeinek bemutatására

  A Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete „Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása” címmel …