2022 szeptember 29 - csütörtök

Álomsajtok egy álomfaluból

Novák Péter őstermelőnél, és egyben Kovácsszénája polgármesterénél tett látogatást október hónapban Vanyúr Arnold, az MNVH Baranya megyei területi felelőse.

1981-ben született Pécsen, Kovácsszénájára 3 éves korában látogatott először, amikor is szülei itt vásároltak egy 1888-ban épült parasztházat. Pécsről jártak ki hétvégenként, számára ez volt a világ közepe, és ez így is maradt a mai napig.  Feleségével, és időközben született gyermekeikkel 2009-óta élnek a településen, miután szüleitől megvásárolták az ingatlant. A község Pécstől 25 km-re, a Mecsek északi-észak-nyugati lejtőin fekvő aprófalu. A változatos táj, annak izgalmas szépsége, az erdők, szántóföldek, legelők közt elhelyezkedő hangulatos falu nyugalma, a természeti értékeket megőrző, azokat gyarapító emberi beavatkozások olyan együttest alkotnak, melyek Kovácsszénáját hazánk és Európa egyik kedvelt kiránduló- és turistaparadicsomává tehetik. A rendszerváltás óta egyre több házat vettek meg nyaralónak. A 90-es évek környékén néhány külföldi is letelepedett, a mai napig egyre több német és holland állampolgár költözik a faluba. Napjainkban a falu szépsége vetekszik bármely osztrák kisfaluéval, és egyre több fiatal keresi fel a falut, letelepedési szándékkal, melyet az önkormányzat támogat. Kijelölt túraútvonalak, pontos térképek, figyelmes és ötletes pihenők várják a barangolni kívánókat. A rendszerváltás óta egyre több házat vettek meg nyaralónak. A horgásztó mellett az Orfűi patakba torkolló állandó vízfolyások háborítatlan élővilága, érdekes földtani képződmények, forrás, barlang, Árpádkori kőbánya várja a turistákat. A település nevezetessége az ősi magyar halmazatos településszerkezet. Híres fotógalériával rendelkezik a falu, melyben egész évben különleges kiállítások várják az idelátogatókat. Gyönyörű vendégház, egyedülálló étterem, és finom háztáji termékek sokasága csalogatja a turistákat ebbe a csodálatos kis faluba.

Novák Péter – barátainak csak Patyó -, három és fél hektáros területen gazdálkodik, kecskéket tart, akik úgy kerültek ide, hogy elege lett a fűnyírásból, birkákat keresett, hogy azok legeljék le a füvet. Birkát éppen nem kapott, lettek helyettük kecskék. Mivel a kecskék és a tej adottak voltak, ezzel együtt adta magát az is, hogy a tejet valamilyen formában fel kell dolgozni. Pétert mindig is vonzotta a sajtok sokszínűsége, egyedi ízvilága. 2011-ben kezdte el készíteni a sajtokat, először hobby szinten. Folyamatosan járta a sajtkészítőket, továbbá az ország legrégebbi tejipari iskolájában, Csermajorban tökéletesítette a tudását.

Folyamatosan kereste a pályázati lehetőségeket, melyben nagy segítségére volt a Mecsekvidék Helyi Egyesület elnöksége, munkaszervezete, akik folyamatos szakmai segítséget nyújtottak mind az ő, mind pedig a pályázatainak elkészítését és menedzselését lebonyolító EU-Winner Kft. számára. 2013-ban 11 708 868 Ft és 3 892 232 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Mecsekvidék HACS LEADER pályázatain elképzelései megvalósításához. Az istálló, ahol készültek a sajtok, nem feleltek meg az előírásoknak, és a pályázatok segítségével sikerült egy igazi sajtmanufaktúrát megépítenie – melyhez az ihletet egy osztrák kézműves sajtmanufaktúra adta -, a több mint száz éves házuk gazdasági épülete mögött, ami nem csak egy munkahely a számára, hanem egy élmény és egy kis csoda Kovácsszénáján. Emellett fontos szempont volt, hogy a sajtgyártás bárki számára bemutatható legyen. Az építkezés során nagy hangsúlyt fektetett a környezettudatosságra is, így például a sózókád, ahol a sajtok a kellő sós ízüket veszik fel, közel vannak a fúrt kúthoz, és innen történik a sóoldat állandó hőntartása.

Megítélése szerint az emberek számára egyre fontosabb, hogy minőségi élelmiszert fogyasszanak, amit a napjainkban zajló gasztroforradalom is segít. Tevékenységével egyfajta missziót is vállalt, szeretné megmutatni, hogyan lehet modern eszközökkel hagyományos, egyben egészséges élelmiszert előállítani. Motiválják azok a kutatási eredmények is, melyek szerint a kecsketej és a belőle készült termékek biológiai összetevőik miatt igen jól használhatók különböző antibiotikumokkal gyógyítandó megbetegedések, valamint allergiás és rákos megbetegedések esetében is.

A sajtjai közt megtalálható a friss fűszeres a friss füstölt sajt, de leginkább hosszan érlelt desszertsajtokat készít, melyek a borozáshoz nélkülözhetetlen kulináris élményt nyújtanak.

Felesége, Dr. Tóth Eszter fogorvos, és szabadidejében bonbonokat készít. Jövőbeni terveik között szerepel egy kézműves bonbon műhely kialakítása is, ahol különféle formájú, ízesítésű bonbonokat szeretnének készíteni, az alapanyagokat gondosan összeválogatva a helyi termelőktől, valamint felhasználásra kerülnének a sajtmanufaktúrában előállított termékek is.

Összegzésképpen megállapítható, hogy Novák Péternek sikerült megvalósítania a kezdeti céljait, és egy erre a régióra jellemző különleges sajtokat kifejlesztenie, hozzájárulva ezzel a települése és a vidék fejlődéséhez is.

 

Vanyúr Arnold

MNVH Baranya megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Főmenü – új gasztroműsor indul Széll Tamással és Anger Zsolttal

Karácsony másnapján indul a Főmenü, a Duna Televízió vadonatúj gasztroműsora. December 26-tól szombatonként 17 órától …