2018 december 10 - hétfő

10 éves a bolgár CLLD/LEADER összefogás

A bolgár LEADER szövetség meghívására, 2017. október 9-13. között, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat LEADER Támogató Csoport képviselőjeként, Csordás Emőke, nemzetközi referens részt vett a „10 éves a bolgár CLLD/LEADER összefogás” című konferencián. A referens mellett a Hálózat támogatásával, Dr. Hajas Pál, a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület elnöke is előadást tartott. Előadásának fő témája a magyarországi LEADER helyzete, az összefogásban rejlő lehetőségek és a két ország közötti együttműködés volt.

A házigazdák az országukban elért figyelemre méltó sikereiket mutatták be a meghívottaknak.

A konferencia október 10-én kezdődött a Szófiától 60 km fekvő Pravetz városában. A két napos rendezvény során több európai ország képviselője beszámolót tartott a LEADER projekttel kapcsolatos tapasztalatairól és az elért sikerekről. A konferencián a magyar szakemberek több jó gyakorlatot tudtak bemutatni a résztvevők számára és lehetőségük nyílt a náluk is alkalmazható jó példák megismerésére. A szervezők a találkozó záró estjén, október 12-én gazdag kultúrműsorral búcsúztak a vendégektől.

A konferencia hivatalos programjának keretén belül nem csak prezentációk és beszámolók által ismerkedhettek meg a résztvevők a bulgáriai LEADER 10 éves működésének eredményeiről, hanem konkrét helyi akció csoportok látogatásával is. A befejezett projektek meglátogatásával a szakemberek gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek a különféle célterületeken megvalósult beruházásokról. A terepgyakorlat során, Belene városát, Nikápolyt és Aszenov településeket látogatták meg a résztvevők. A település polgármesterei maguk számoltak be a LEADER program 10 éve alatt szerzett tapasztalataikról.

A konferenciából nyert tapasztalat alapján a két ország LEADER képviselője kiemelte, hogy ugyan közös határaink nincsenek, de az Unión belüli LEADER közösség részeként együttműködésünket fejleszteni érdemes, hiszen a két ország agrár- és vidéki adottságai hasonlóak, ezáltal a jó gyakorlatok és tapasztalatok kicserélése mindkét nemzet számára hasznot hozhat.

Csordás Mária Emőke

MNVH nemzetközi referens

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Hivatásuk a tanya- és falugondnokság

Hogyan kapcsolódik a tanyagondnoki munka a vidékfejlesztéshez? Hazánk vidéki területeit ma az elnéptelenedés (elöregedés, városokba …