2018 június 18 - hétfő

10 éves a bolgár CLLD/LEADER összefogás

A bolgár LEADER szövetség meghívására, 2017. október 9-13. között, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat LEADER Támogató Csoport képviselőjeként, Csordás Emőke, nemzetközi referens részt vett a „10 éves a bolgár CLLD/LEADER összefogás” című konferencián. A referens mellett a Hálózat támogatásával, Dr. Hajas Pál, a Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület elnöke is előadást tartott. Előadásának fő témája a magyarországi LEADER helyzete, az összefogásban rejlő lehetőségek és a két ország közötti együttműködés volt.

A házigazdák az országukban elért figyelemre méltó sikereiket mutatták be a meghívottaknak.

A konferencia október 10-én kezdődött a Szófiától 60 km fekvő Pravetz városában. A két napos rendezvény során több európai ország képviselője beszámolót tartott a LEADER projekttel kapcsolatos tapasztalatairól és az elért sikerekről. A konferencián a magyar szakemberek több jó gyakorlatot tudtak bemutatni a résztvevők számára és lehetőségük nyílt a náluk is alkalmazható jó példák megismerésére. A szervezők a találkozó záró estjén, október 12-én gazdag kultúrműsorral búcsúztak a vendégektől.

A konferencia hivatalos programjának keretén belül nem csak prezentációk és beszámolók által ismerkedhettek meg a résztvevők a bulgáriai LEADER 10 éves működésének eredményeiről, hanem konkrét helyi akció csoportok látogatásával is. A befejezett projektek meglátogatásával a szakemberek gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek a különféle célterületeken megvalósult beruházásokról. A terepgyakorlat során, Belene városát, Nikápolyt és Aszenov településeket látogatták meg a résztvevők. A település polgármesterei maguk számoltak be a LEADER program 10 éve alatt szerzett tapasztalataikról.

A konferenciából nyert tapasztalat alapján a két ország LEADER képviselője kiemelte, hogy ugyan közös határaink nincsenek, de az Unión belüli LEADER közösség részeként együttműködésünket fejleszteni érdemes, hiszen a két ország agrár- és vidéki adottságai hasonlóak, ezáltal a jó gyakorlatok és tapasztalatok kicserélése mindkét nemzet számára hasznot hozhat.

Csordás Mária Emőke

MNVH nemzetközi referens

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gyümölcsfeldolgozó üzem Trizsben

Trizs település az Aggteleki Nemzeti Park szélén helyezkedik el, melynek lakossága mindössze 234 fő. A …