2022 július 1 - péntek

“Diplomata almaszüret” – összefogás a szabolcsi almáért

Mi más is adhatott volna megfelelő alkalmat arra, hogy a szabolcsiak aranya, az alma termesztésének jövőbeli lehetőségeiről egyeztessenek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei döntéshozók, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársai, mint a “Diplomata almaszüret”, amely a Nagykálló TÉSZ Kft. tulajdonosa, Bölcskei György és Takács Szabolcs ügyvezetők, valamint Nagy Csilla a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi felelőse kezdeményezésére jött létre.

Szabolcs megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet. Az ágazat szinte teljes magára hagyatottsága miatt a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények döntő része mára siralmas képet mutat: a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya és más problémák miatt elhanyagolt kertek tömkelegével találkozunk. A termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak és tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar helyét. Ennek okán nem alaptalanul vetődik fel az elmúlt időben az a félelem, hogy veszélybe került a szabolcsi almatermesztés és félő, hogy eltűnik a piacról a szabolcsi alma.

A Nagykállóban megrendezett figyelemfelkeltő szakmai rendezvényen a szervezők a kezdeményezéssel azt szerették volna megmutatni, hogyan kerül az alma a fogyasztók asztalára, valamint milyen vidékfejlesztési beruházások, fejlesztések szükségesek az innovatív termeléshez, gazdálkodáshoz a versenyben maradás érdekében, valamint milyen ágazati problémákat kell rövid időn belül megoldani a szakpolitikának.

Takács Szabolcs, a Nagykálló TÉSZ Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, hogy felfigyeltek rá, hogy a borászok milyen remekül menedzselik magukat, merthogy egyre-másra szervezik a jobbnál jobb programjaikat, ahová olyan illusztris vendégeket hívnak meg, aki segíthetik őket. Ez a fajta marketing – be kell vallani – még hiányzik az almatermelő kft. tevékenységéből. A borászoktól lesték el az úgynevezett „diplomataszüret” elnevezésű kezdeményezést, s a jövőben hagyományteremtő céllal ők is szüretre hívják a megyei, vagy éppen országos potentátokat annyi különbséggel, hogy a szabolcsiak gyümölcse az alma, amire itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye aranyaként tekintenek.

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke és Bölcskei György almatermesztő, a Nagykálló TÉSZ Kft. tulajdonosa sem rejtette véka alá, hogy a találkozóval az almatermesztést szeretnék kimozdítani a jelenlegi mélypontról, arra biztatva a kormányzati és helyi politika szereplőit, hogy a pályázati dömping lefutása után is támogassák a gyümölcstermesztőket. Szükség lenne egy olyan szisztéma kidolgozására – hangsúlyozták -, ami által elérhető, hogy olyan termékek kerülnek a hűtőházakba, amelyek mindenféle piacon jól értékesíthetők. Merthogy segítség és támogatás nélkül senki nem fog hozzá egy több tízmilliós gyümölcsös telepítéséhez, de a falvak lakosságának sem marad semmiféle munkalehetősége.

A tanácskozás során előkerült az a probléma is, hogy az egyre fokozódó munkaerőhiány miatt folyamatosan emelkednek az idényjellegű foglalkoztatás bérköltségei. Míg 2014-ben a mezőgazdasági idénymunkások átlagos napi bére 5000-5500 forint körül alakult, addig mára már 8000 forint alatt szinte lehetetlen munkavállalót találni mezőgazdasági munkákra. A cégnél jelenleg is ukrán és román idénymunkások végzik a szüretet a hazai munkaerőhiány miatt. A NAK és a MAGOSZ illetéktörvényt módosító javaslatával elkerülhető lesz, hogy mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatása csökkenjen, és ezáltal a gazdálkodók még komolyabb munkaerőhiánnyal szembesüljenek.

Bölcskei György bemutatta, hogy ők eddig mi mindent tettek azért, hogy korszerű ültetvényeket, válogató- és csomagolóüzemet hozzanak létre, s a legjobb térségi minőségi fajtáikkal még a lengyel termelőket is képesek lekörözni. Abban a 40 hektáros, hat éves telepítésű almásban, ahová kivitte vendégeit, megmutatta, hogy hogyan védekeznek a tűzőnap és a jégkár ellen, valamint milyen is a minőségi Gála, a Golden, a Starking, a Jonagold vagy a Granny Smith típusú alma, majd elkezdődött a rendkívüli szüret, amelyhez egy Vidékfejlesztési Pályázat keretében vásárolt 16 milliós ultramodern, automata almaszedő gép nyújtott segítséget.
A szüretet követően az üzemlátogatás keretében kaptak betekintést a szakemberek az alma útjáról. Megismerhették, hogy hogyan tisztítják, válogatják automata gépek segítségével, szín, méret szerint a leszedett gyümölcsöt. Hogyan csomagolják és miként tárolják az értékesítésre váró terméket.

A találkozó zárásaként Szuhóczky Gábor, az EuroAdvance Kft. ügyvezetője, mutatta be azokat az innovatív fejlesztési elképzeléseket, amelyeket a közeljövőben valósítanak meg. Előadásában beszámolt arról, hogy egy élelmiszeripari beruházásokat támogató, 50 százalékos intenzitású pályázatban nyert nemrég a Nagykálló TÉSZ Kft. az EuroAdvance Közgazdasági Tanácsadó Kft. közreműködésével.

Mindez azt jelenti, hogy egy közel 3 milliárd nettó értékű beruházás kezdődhet el hamarosan. A már meglévő és világviszonylatban is egyedülálló csomagolóüzem mellé felépülhet egy gyümölcsfeldolgozó, s a támogatási összeg nagyobbik részéből a szükséges technológiát is be tudják szerezni. Ez az üzem nemcsak alma sűrítményt gyárt majd, hanem minden olyan terméket, ami keresett a világpiacon. Például NFC kategóriájú ivólevet, vagyis préseléssel és nem utólagos visszasűrítéssel hoznak létre ízletes és egészséges, magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkező almalevet vagy más sűrítményt. Ismert, hogy a környéken sok körte, meggy terem, s ez a technológiai sor a piros bogyós gyümölcsökön túlmenően képes lesz feldolgozni zöldségeket – sárgarépát, céklát – is.

Ezáltal május végétől a következő év márciusáig folyamatosan üzemeltetni tudják a gyümölcsfeldolgozót, ami a munkahelyteremtés szempontjából sem elhanyagolható. A TÉSZ mind a 64 tagja támogatja a beruházást, mert nem akarnak függeni a magyarországi, de külföldi tulajdonú felvásárlóktól, feldolgozóüzemektől sem. Ráadásul mindez meghozhatja a családi termelési kedvet, itthon tarthatja a fiatal mezőgazdászokat. Mint megtudtuk, az üzemnek saját laborja is lesz, a Nyíregyházi Egyetemmel és a Nemzeti Agrár-innovációs Központtal olyan termékeket fejlesztenek ki, amilyeneket a világpiac igényel.

Román István programzáró szavaiban üdvözölte és nagyon fontosnak tartja a későbbiek során is a szabolcsi alma ilyen irányú népszerűsítését, amely az első lépés afelé, hogy egy erős összefogás jöjjön létre a szabolcsi almáért és almatermelőkért.

Nagy Csilla
MNVH Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Főmenü – új gasztroműsor indul Széll Tamással és Anger Zsolttal

Karácsony másnapján indul a Főmenü, a Duna Televízió vadonatúj gasztroműsora. December 26-tól szombatonként 17 órától …