2018 december 19 - szerda

Hagyományértelmezések a nagykunsági paraszti tárgykultúrában

Országos szinten tekintve (kiemelten a nagykunság településein) a helyi értéktárában számtalan olyan elem is szerepel, melyek a hagyományos tárgyalkotó kultúra, a tárgyalkotó népművészet körébe tartoznak. Egyes elemek funkciójukban ma is használhatók (pl. bicska, cipő stb.), ám más tárgyak (pl. dohányzacskó, csizmahúzó stb.) kikoptak a használatból, múzeumi tárggyá váltak. Mindkét csoportra igaz, hogy alkotóik egyénileg készítették ezeket a népi hagyományos tárgyakat, de a fennmaradásukat un. forrást mindig az adott közösség ízlése és kontroll hatása döntötte el.

A kézművesek munkái tudatos vagy már feledésbe merült un. kódrendszert éltettek, éltetnek tovább. A hagyományos alapú kézműves tudás jelentős szerepet játszik a 21. századi ember életmódjában. Ezen tudás gyűjtése, megőrzése kardinális feladat, mert kulturális örökségünk részét képezi. Gyakorlati haszna abban rejlik, hogy a tudás bázis továbbadása, oktatása és alkalmazása fontos szerepet játszhat a vidékfejlesztésben, a lakosság, elsősorban a fiatalság helyben tartásában és a lokális identitástudat erősítésében.

A Közösség a Megújuló Vidékért Egyesület tisztelettel hívja Önt a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására (HUNG-2017) pályázathoz kapcsolódó „A hagyományértelmezések a nagykunsági paraszti tárgykultúrában” című rendezvénysorozatukra.

Ideje: 2017. november 22-24.

Helyszín: Mezőtúr Túri Fazekas Múzeum és Többfunkciós Kulturális Központ közösségi tere

mezotur_meghívo

mezotur_jelentkezesi lap

Share Button

Olvasson tovább

Kübekházi Manufaktúra

Kübekháza Község Képviselő-testülete 2017. májusában döntött arról, hogy létrehozzák a Kübekházi Manufaktúrát, német nevén Kübecker …