2019 március 24 - vasárnap

Szakmai tanulmányúton vettek részt területi felelőseink

Hat megye területi felelőse látogatta meg a Tolna megyei Báta települést. A szakmai tanulmányút célja többes volt: egyrészt bemutatni egy településen belül a népi-, ipari- és környezeti értékek védelmét szolgáló példákat. Másrészt a vallásturizmusban rejlő lehetőségek beruházási támogatásainak megismerése, melyekre más megyékből is példát hoztak a kollégák. Végül fontos volt a kollégák különböző spezializációjának kiaknázása is.

Első állomásunk a Szent Vér templom volt, mely része a Pécsi Egyházmegye „Pretiosus Sanguis: A bátai Szent Vér Kegyhelytől a bátaszéki molyhos tölgyig – A bátai Szent Vér Kegyhely komplex turisztikai fejlesztése” című projektjének. Ez a lehetőség segítséget jelent azon zarándokok komfortos és minőségi ellátására, akik egyre nagyobb számban érkeznek a településre az elmúlt 3 évben. A templomról és annak történetéről Kieszné Huszár Dóra, Tolna megyei felelős mondott néhány szót, majd végig járva az un. könnyek útján, a projekt által érintett átalakításokkal kerülhettek képbe a részt vevők.

A következő helyszín a Tájház és a Halászház volt. Előbbi, mely tagja az országos Tájház Szövetségnek, majdnem 2500 cikkből álló gyűjteménnyel büszkélkedhet. Az első helyiségekben Balogh Imréné a tárgyak és bútorok segítségével bemutatta a század előn élő polgári, nagybirtokos család életét. A tárlatvezetés során rengeteg érdekességet tudhattunk meg, sokszor elhangzott, hogy melyik tájegységen milyen hasonlóságok – különbségek fordulnak elő a látottakkal, hallottakkal kapcsolatban. Egy hátsó helyiségben található a hímes tojás kiállítás és az a terem, melyet kézműves foglalkozásokra szoktak használni. Itt ismét ötleteket és kiadványokat gyűjtöttek a megyei felelősök, hogy hasznosíthassák az itt tapasztaltakat. Ezután a szegényebb sorú halászok életébe betekintést engedő halászkunyhót tekintettük meg, haltenyésztéssel foglalkozó kollégánk legnagyobb örömére. Természetesen az izgalmas bemutató után a területi felelősök a vendégkönyvbe írva is kifejezték jókívánságaikat és köszönetüket a szakszerű tárlatvezetéssel kapcsolatosan.

Rövid ebéd után Andrási-Szabó Valéria, a Bátáért Egyesület által üzemeltetett Fekete Gólya ház kollégája mutatta be számunkra a Szivattyúházat, mely műemlék jellegű épület és monumentális méreteivel kápráztatta el a csoportot. A legizgalmasabb mégis az a tény volt, hogy az egyik szivattyú még ma is működőképes. Ezután közösen a település Dunához közelebbi részénél a Szent Mihály templomot látogattuk meg, ahol szintén sok érdekes információt hallhattunk, akár a helyiek szokásairól, akár az árvizekről. Kis kitérőt tettünk a Nagysziget nevű településrészre, mely otthont ad a sportöltözőnek, football pályának, szabadtéri színpadnak és az ehhez kapcsolódó féltetős építményeknek. Ez az a terület, ahol a település egyik legfontosabb rendezvénye, a bátai Keszeg Fesztivál megrendezésre kerül. Végül, de nem utolsó sorban a Fekete Gólya Házat jártuk be, megismerve a környék és a Gemenci erdő élővilágát, kitekintve a gólyák egyik kedvelt telelő helyére, Afrikára. Itt ismét olyan ismeretanyagot vihettek haza a más megyéből érkező területi felelősök, melyet bármilyen gyermek vagy ifjúsági foglalkozás során hasznosítani tudnak, egy – egy rendezvény alkalmával.

Ismét a természet felé fordulva végig jártuk a töltést, a Sárvíz és Vén – Duna (holtág) mentén kiérve a nagy Dunához, ahol szintén projektek során kitisztított területekkel, a hely adottságait kiélvező horgászokkal és más kirándulókkal találkoztunk. Ezek is azon természeti adottságok közé tartoznak, melyek lehetőséget teremtenek a település számára komplex turisztikai fejlesztésekre. Sajnos kevés olyan település akad, ahol egy egész napot eltöltve, akár egy népesebb csoport is sokféle ismeretre tehet szert, és mindezt jókedvvel, a tájban gyönyörködve teheti meg.

A Markó József Bátai Hagyományőrzők Egyesülete előadásában nézhettük meg a “Téli este Bátán” című színházi előadást, mely igaz történeten alapuló darab, és a helyiek régi életébe, nyelvezetébe és humorába adott betekintést. A csodás népviselet, a helyiek vendégszeretete és a sok hasznos ötlet a vidékfejlesztés különböző területeire mind gazdagabbá tették a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat területi felelőseit, és ezáltal saját megyéjüket is.

Kieszné Huszár Dóra
MNVH Tolna megyei területi felelős

Következő Előző

Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Fiatal Gazda Konferencia – 2019

2019. február 22-én került megrendezésre Budapesten, a Park Inn by Radisson Hotelben a 2019. évi …