2019 június 26 - szerda

Örömünnep Csikvándon – megoldódott a szennyvíz kérdés

Ünnepnapként kerül be Csikvánd naptárába 2017. november 17-e, a településen 19 év munkája után megoldódik a legnagyobb probléma, a települési szennyvíz kezelése.

Csikvánd egy 500 fős település Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye határán, ahol megoldásra várt a szennyvízkezelés. A község azon települések közé tartozik, ahol egyedi szennyvízkezelést kell alkalmazni, mivel a szennyvízkibocsátás nem eléggé koncentrált ahhoz, hogy a közműves szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása gazdaságos legyen, és a szennyvízcsatornázást környezetvédelmi szempontok sem indokolják

A település sikeres pályázatot nyújtott be a Vidékfejlesztési Program: Vidéki térségek falvainak megújítására- egyedi szennyvízkezelés című pályázati felhívásra. A település környezeti minőségének javítását, és az infrastruktúra fejlesztése céljából, kommunális szennyvizeinek gyűjtését, tisztítását és elhelyezését az adott ingatlanon egyedi házi szennyvíztisztító kisberendezések telepítésével kívánja megvalósítani. A keletkező tisztított szennyvizet helyben tervezi elszikkasztani.

Csikvánd belterületén 130 ingatlanon 128 db egyedi szennyvízkezelő kisberendezés kerül kiépítésre. A berendezésekből 3, eltérő kapacitású típus kerül telepítésre a felhasználók létszámától (lakosegyenértéktől) függően. A berendezés a háztartásokban, közösségi intézményekben keletkező szennyvizet a határérték-előírásoknak megfelelő minőségben kezeli-tisztítja, amelyet elszikkaszt, vagy igény szerint összegyűjt további felhasználásra (pl. öntözés). Kis mennyiségű szennyvíziszap marad vissza a tisztítás során, amely szippantással eltávolítható és elszállítható, vagy megfelelő összetételnél komposztálásra felhasználható (a talaj tápanyagpótláshoz). A szikkasztó hálózatot a kisberendezésből kikerülő, mechanikailag és biológiailag tisztított szennyvíz talajba juttatására létesítik, ahol az a talaj lebontó képességének felhasználásával továbbtisztul. A szűrőmező oxigén ellátását szellőztető csövek biztosítják a dréncsövek végén.

A kivitelezés kezdetének és befejezésének dátuma: 2017. 09. 29. – 2018. 08. 31.

A beruházás révén a település infrastruktúra ellátottságának jelentős növekedése valósul meg, kedvező hatással lehet a település népességmegtartó erejére is.

A projekt várható befejezésének ideje: 2018. 12. 31.

A projekt teljes költsége 201 220 159 Ft, melyhez 154 999 991 Ft támogatást igényeltek, a felmerülő saját forrást a lakosság 2006. óta összegyűjtött lakástakarék pénztári megtakarításából fedezik. A projekt a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Program keretében valósul meg.

Székely Rita
MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …