2019 szeptember 19 - csütörtök

Örömünnep Csikvándon – megoldódott a szennyvíz kérdés

Ünnepnapként kerül be Csikvánd naptárába 2017. november 17-e, a településen 19 év munkája után megoldódik a legnagyobb probléma, a települési szennyvíz kezelése.

Csikvánd egy 500 fős település Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye határán, ahol megoldásra várt a szennyvízkezelés. A község azon települések közé tartozik, ahol egyedi szennyvízkezelést kell alkalmazni, mivel a szennyvízkibocsátás nem eléggé koncentrált ahhoz, hogy a közműves szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása gazdaságos legyen, és a szennyvízcsatornázást környezetvédelmi szempontok sem indokolják

A település sikeres pályázatot nyújtott be a Vidékfejlesztési Program: Vidéki térségek falvainak megújítására- egyedi szennyvízkezelés című pályázati felhívásra. A település környezeti minőségének javítását, és az infrastruktúra fejlesztése céljából, kommunális szennyvizeinek gyűjtését, tisztítását és elhelyezését az adott ingatlanon egyedi házi szennyvíztisztító kisberendezések telepítésével kívánja megvalósítani. A keletkező tisztított szennyvizet helyben tervezi elszikkasztani.

Csikvánd belterületén 130 ingatlanon 128 db egyedi szennyvízkezelő kisberendezés kerül kiépítésre. A berendezésekből 3, eltérő kapacitású típus kerül telepítésre a felhasználók létszámától (lakosegyenértéktől) függően. A berendezés a háztartásokban, közösségi intézményekben keletkező szennyvizet a határérték-előírásoknak megfelelő minőségben kezeli-tisztítja, amelyet elszikkaszt, vagy igény szerint összegyűjt további felhasználásra (pl. öntözés). Kis mennyiségű szennyvíziszap marad vissza a tisztítás során, amely szippantással eltávolítható és elszállítható, vagy megfelelő összetételnél komposztálásra felhasználható (a talaj tápanyagpótláshoz). A szikkasztó hálózatot a kisberendezésből kikerülő, mechanikailag és biológiailag tisztított szennyvíz talajba juttatására létesítik, ahol az a talaj lebontó képességének felhasználásával továbbtisztul. A szűrőmező oxigén ellátását szellőztető csövek biztosítják a dréncsövek végén.

A kivitelezés kezdetének és befejezésének dátuma: 2017. 09. 29. – 2018. 08. 31.

A beruházás révén a település infrastruktúra ellátottságának jelentős növekedése valósul meg, kedvező hatással lehet a település népességmegtartó erejére is.

A projekt várható befejezésének ideje: 2018. 12. 31.

A projekt teljes költsége 201 220 159 Ft, melyhez 154 999 991 Ft támogatást igényeltek, a felmerülő saját forrást a lakosság 2006. óta összegyűjtött lakástakarék pénztári megtakarításából fedezik. A projekt a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Program keretében valósul meg.

Székely Rita
MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

A Takács tanya tejelő kecsketartásának és termék előállításának kisüzemi fejlesztése

Takács Adrienn tanyasi családban nevelkedett, ennek hatására 2010-ben kezdette el önállóan a háztáji gazdálkodást. 2012 …